دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

تک نرخی شدن قیمت دلار عامل ثبات بازار ارز/ نابسامانی که پایان ندارد

یکی از مهمترین عوامل نابسامانی نرخ ارز وجود التهاب در بازار است. نبود نظارت دقیق و پویا باعث می‌شود که با کوچک‌ترین افزایش قیمت ارز، مردم به این بازار هجوم آورده و اوضاع اقتصادی کشور را دچار چالش‌های بیشتری کنند.
کد خبر : 518555
72269-858899.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، تثبیت نرخ ارز در هفته‌هایی که قیمت آن بی‌مهابا روبه افزایش است به رویایی تبدیل شده و ضربه جبران ناپذیری را به اقتصاد کشور وارد کرده است.


اقتصاد بیمار در کشور ما عوامل مختلفی دارد، یکی از مهمترین این عوامل نابسامانی نرخ ارز وجود التهاب در بازار ارز است. نبود نظارت دقیق و پویا بر بازار ارز، باعث می‌شود که با کوچک‌ترین افزایش قیمت ارز، مردم به این بازار هجوم آورند و اوضاع اقتصادی کشور را دچار چالش‌های بیشتری کنند.


در ماه اخیر علی‌رغم وعده‌های همتی رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر کنترل بازار ارز و از بین رفتن هیجانات بازار و نیز کاهش قیمت دلار هنوز اتفاقی در این بازار آشفته نیفتاده است همچنین در اولین هفته مهر ماه نرخ طلا و سکه نیز همسو با بازار ارز روند صعودی داشته‌اند به طوری که هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید از مبلغ ۱۲ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان به قیمت ۱۳ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسید و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز از قیمت یک میلیون و ۲۰۳ هزار تومان به  نرخ  یک میلیون و ۲۴۶ هزار تومان افزایش یافت.



همچنین در هفته گذشته، قیمت دلار از ۲۶ هزار و ۷۵۰ تومان به مبلغ ۲8 هزار و 400 تومان در این هفته رسید که این رقم بیانگر افزایش یک هزار و 650 تومانی نرخ  دلار است همچنین یورو نیز با افزایش ۹۰۰ تومانی از قیمت ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۲ هزار 200 تومان رسید.


تک نرخی شدن قیمت دلار عامل ثبات بازار ارز


علی اصغر سمیعی رئیس اسبق کانون صرافان ایران در این رابطه می‌گوید افزایش قیمت ارز در کشور  دلیل مشخصی دارد و آن هم تفاوت نرخ تورم، بهره و بیکاری در کشور ما و کشورهای حوزه دلار است.


به گفته وی مدیریت نادرست در بازار ارز و وجود نرخ‌های مختلف علت اصلی نوسانات ناگهانی نرخ ارز است البته اختلاف میان قیمت ارز تزریقی از طرف بانک مرکزی و نرخ بازار تاثیر بسزایی بر قیمت آن دارد. در حقیقت علت حرکت ناگهانی رو به بالای قیمت ارز، نگه داشتن فنر قیمت به میزانی پایین‌تر از نرخ واقعی است که باعث جمع شدن انرژی قیمت می‌شود و زمانی که این انرژی از فنر خارج می‌شود باعث ایجاد حباب در قیمت شده که میزان آن به شدت و مدت فشرده نگه داشتن فنر و انرژی ذخیره شده بستگی دارد.
رئیس اسبق کانون صرافان ایران  معتقد است زمانی که حباب قیمتی در بازار ارز ایجاد شود باید آن را مدیریت کرد که در غیر این‌صورت به شرایط موجود در بازار واگذار می‌شود چراکه با وجود دخالت سوداگران و سود جویان و با ایجاد نوسان و تلاطم به  وجود آمده در بازار این حباب قیمتی چندین بار پر و خالی  می‌شود، به بیان دیگر در روز‌های مختلف قیمت‌ها با نوسانات ۵ تا ۱۰ درصدی مواجه می‌شوند که این تغییرات برای افراد سوداگر سود آور است، اما برای مردم عادی بسیار خسارت بار خواهد بود. مردم عادی که گذران زندگی روزمره شان به قیمت نرخ ارز بازمیگردد وجود شرایط کنونی برایشان سخت و غیر قابل تحمل خواهد بود.


به گفته سمیعی قیمت واقعی ارز در بازار با وجود چند نرخ منطقی نیست، اما اگر نرخ‌های مختلف دلار کنار گذاشته شود و سیستم تک نرخی دلار پذیرفته شود، نرخ دلار به قیمت واقعی خودش نزدیک‌تر می‌شود و چه بسا کاهش یابد.


یکی دیگر از دلایل افزایش نرخ ارز در هفته‌های اخیر مجوز واردات بدون انتقال ارز برای یک میلیارد دلار کالای دپو شده در گمرکات کشور بوده است.
این اقدام موجب افزایش فشار بر منابع ارزی و ایجاد تقاضای یک میلیارد دلاری در مدتی کوتاه شد. فشارهای زیادی در درون دولت برای تصویب اجازه واردات بدون انتقال ارز وجود داشت و گفته می‌شود، بعضی فعالان تجاری که در سال‌های اخیر وارد دولت شده و سمت‌های مهمی را در اختیار گرفته‌اند، نقش زیادی در تصویب این بخشنامه دارند.
بانک مرکزی در ماه‌های اخیر بارها با واردات بدون انتقال ارز مخالفت و اعلام کرده این اقدام موجب افزایش نرخ ارز می‌شود، اما گروه‌های ذی‌نفع مختلف در دولت در نهایت نظرشان را بر کرسی نشاندند و نتیجه همان چیزی شد که پیش‌بینی شده بود.
یکی از اقداماتی که متولی بازار ارز در ماه‌های اخیر به دنبال آن بوده آزادسازی برخی منابع ارزی بلوکه شده کشور در خارج از کشور است، اما این اقدامات فقط اثر کوتاه مدت دارد چرا که در صورت نبود برنامه مشخص تخصیص ارز، آزاد شدن منابع اثر مناسبی بر کاهش نرخ ارز نخواهد داشت.
اولویت‌بندی واردات کشور برای مدیریت مصارف ارزی از وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت است، اما متأسفانه در سال‌های اخیر و بعد از پرداخت ارز 4200 تومان، رقابت‌های شدیدی برای افزودن برخی کالاها در لیست تأمین ارز وجود داشته و باعث شده اولویت‌بندی تأمین ارز مخدوش شود. علاوه بر این وزارت صمت مدت‌هاست که بدون وزیر اداره می‌شود و طبعاً امکان گرفتن تصمیمات جدی در وزارتخانه بدون وزیر وجود ندارد.


از جمله عوامل موثر در التهابات بازار ارز نیز افزایش مهاجرت‌ها در ماه‌های اخیر با وجود کرونا است، افرادی که قصد ادامه زندگی در خارج از کشور را دارند، اموال و دارایی‌های خود را می‌فروشند تا تبدیل به ارز کنند.


 یکی از عوامل دیگر رشد قیمت‌ها در بازار ارز به افزایش حجم قاچاق در ۱۰ روز اخیر بازمی‌گردد چرا که مرزهای امارات باز شده و لنج‌ها برای وارد کردن کالاهای قاچاق به حرکت درآمده است. طبیعی است قاچاق، ارز صورت می‌گیرد و همین تقاضای غیرمعمول در کنار سایر عوامل سبب شده تا بازار ارز با وضعیتی غیرقابل پیش‌بینی روبرو شود.


بانک مرکزی


با این حجم از نابسامانی در بازار ارز بانک مرکزی دیروز بخشنامه‌ای مبتنی بر اینکه خرید و فروش ارز صرفا در صرافی‌های مجاز قابل انجام است، را منتشر کرد.


⁩بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به شرکت‌های صرافی‌ اعلام کرد که ایجاد جو روانی نامطلوب و التهاب در بازار ارز جرم محسوب می‌شود و بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران، هرگونه خرید و فروش ارز می‌بایست در بانک‌ها و صرافی‌های مجاز و در چارچوب مقررات اعلامی بانک مرکزی انجام شود. در اجرای مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی در خصوص مدیریت بازار ارز به اطلاع می‌رساند، خرید و فروش ارز (اسکناس و حواله) صرفاً در چارچوب مقررات اعلامی بانک مرکزی مجاز است و هرگونه اعلام قیمت‌های نامتعارف و خارج از رویه ابلاغی، ایجاد جو روانی نامطلوب و التهاب در بازار ارز، جرم محسوب می‌شود.


بنابراین علاوه بر برخورد انتظامی با شرکت‌های صرافی متخلف، مدیران و مسئولان این دسته از صرافی‌ها به اتهام «اخلالگر اقتصادی» به مراجع امنیتی و قضایی معرفی می‌شوند.‏


با این حال پس از هفته‌ها بی‌ثباتی در بازار ارز امروز شاهد ثبات قیمت‌ها و کاهش نرخ دلار در بازار بودیم، در این راستا ادامه با تشدید نظارت‌ها و تلاش برای تک نرخی شدن قیمت ارز می‌توان شاهد کاهش قیمت دلار بود.


انتهای پیام/4133


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب