دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

مبهم مثل کرونا /ویروسی که دانشمندان را سردرگم کرده است

علی‌رغم گذشت بیش از 8ماه از شیوع کرونا این ویروس همچنان ابعاد جدیدی از خود نشان می‌دهد که این امر موجب سردرگمی و اختلاف‌نظر دانشمندان شده است.
کد خبر : 507288
image-3-1-796x417.png

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ویروس کرونا در اواخر ماه دسامبر 2019 در چین شیوع پیدا کرد و به‌سرعت سراسر کشورهای دنیا را فراگرفت. با توجه به همه‌گیر بودن کرونا، از همان ابتدای شیوع، پزشکان، دانشمندان و متخصصان در سراسر دنیا به‌دنبال شناخت و درمان این ویروس رفتند و مطالعات و روش‌های درمانی بسیاری را انجام دادند. اما با وجود گذشت چند ماه هنوز اطلاعات کاملی درباره کرونا نداریم و این ویروس همچنان علائم جدیدی از خود نشان می‌دهد. درنتیجه ممکن است رویکردها و سیاست‌ها در مقابله با کرونا تغییر کند.


این موارد باعث شده دانشمندان در بعضی موضوعات با یکدیگر اختلاف‌نظر داشته باشند و رویکرد ثابتی در مواجهه با کرونا وجود نداشته باشد.


در زیر به بررسی سه مورد از موضوعاتی که بیشترین توجه دانشمندان در مطالعه کرونا را به خود اختصاص داده است می پردازیم:


ماسک صورت


ویروس کرونا توسط قطرات سرفه، عطسه و صحبت کردن پخش می‌شود. ازاین‌رو برای متوقف کردن شیوع ویروس، پوشیدن ماسک در بسیاری از کشورها اجباری شده است.



اما در مورد اثربخشی ماسک‌های صورت در کاهش شیوع ویروس بحث‌های زیادی در بین دانشمندان وجود داشته است. تحقیقاتی که توسط انجمن سلطنتی بریتانیا انجام شده، نشان می‌دهد پوشیدن ماسک به نفع عموم مردم است. این اسناد، که مورد بازنگری دقیق قرار نگرفته‌اند، استدلال می‌کنند که پوشش صورت اگر به‌طور گسترده در جامعه استفاده شود، می‌تواند در کاهش انتقال ویروس کمک کند. همچنین یک مطالعه بالینی کوچک نشان داد که کودکان مبتلا به کرونا که ماسک می‌پوشند، ویروس را به خانواده‌های خود منتقل نمی‌کنند.


اما علم پیچیده است. ماسک صورت نمی‌تواند مانع از استنشاق ذرات ریز کروناویروس شود که در هوا جابجا می‌شوند. یک مطالعه جدید گزارش داده است که پوشیدن ماسک همچنین ممکن است احساس کاذب از امنیت ایجاد کند، به این معنی که کسانی که ماسک می‌پوشند ممکن است سایر اقدامات مهم کنترل سرایت را نادیده بگیرند. تحقیقات همچنین نشان داده است که وقتی افراد ماسک می‌پوشند، هوای بازدم به چشم می‌رود. این باعث ایجاد حسی می‌شود که چشم‌های خود را لمس کنید، و اگر دستان شما آلوده باشد ممکن است خود را به این ویروس مبتلا کنید. در حقیقت، سازمان بهداشت جهانی هشدار می‌دهد که ماسک‌ها می‌توانند تأثیری خلاف انتظار داشته باشند، مگر اینکه افراد از لمس صورت خود جلوگیری کنند و سایر اقدامات دیگر را نیز اتخاذ کنند.



ما همچنین می‌دانیم که ماسک صورت می‌تواند باعث شود بیشتر و عمیق‌تر نفس بکشیم درنتیجه پتانسیل انتشار هوای آلوده بیشتر می‌شود. بنابراین بسیاری از دانشمندان با گزارش انجمن سلطنتی مخالف‌اند و مدارک بیشتری راجع به اثربخشی ماسک‌ها درخواست می‌کنند. آنها معتقدند به آزمایش‌های بالینی که شامل بسیاری از افراد از جمعیت می‌شود نیاز دارند تا به تأثیر ماسک‌ها بر تعداد مبتلایان پی ببرند.


اگرچه دیگر دانشمندان استدلال می‌کنند كه باید از ماسک صورت استفاده کنیم حتی اگر شواهد كاملاً معتبر وجود نداشته باشد.


در نهایت، بدون وجود واکسن، قوی‌ترین سلاح‌های ما برای مبارزه با کرونا اقدامات اصلی پیشگیری مانند شستن منظم دست و فاصله‌گذاری اجتماعی است.


ایمنی بدن


ایمونولوژیست‌ها (ایمنی‌شناسان) در تلاش‌اند تا مشخص کنند که مصونیت دربرابر کرونا چگونه به نظر می‌رسد. بیشتر مطالعات روی پادتن‌های خنثی‌کنندهِ تولید‌شده توسط سلول‌های B متمرکز است که به پروتئین‌های ویروسی متصل شده و مستقیماً از بروز عفونت جلوگیری می‌کنند.


مطالعات نشان داده‌اند که پادتن‌های خنثی‌کننده در بیماران کرونا، برای چند هفته پس از ابتلا در سطح بالایی باقی می‌مانند، اما معمولاً شروع به از بین رفتن می‌کنند.



یک مطالعه دقیق در چین نشان می‌دهد که افراد آلوده به ویروس پس از طی دو یا سه ماه از عفونت، با کاهش شدید سطح پادتن‌ها مواجه می‌شوند. این مسئله در مورد اینکه آیا مردم از محافظت طولانی‌مدت در برابر ویروس برخوردار می‌شوند یا خیر، تردید ایجاد کرده است. اگر این مطالعه دقیق باشد، می‌تواند تأثیر مهمی بر تولید واکسن‌هایی با ایمنی طولانی‌مدت داشته باشد.


درحالی‌که بسیاری از دانشمندان بر این باورند که پادتن‌ها کلید ایمنی بدن هستند، برخی دیگر معتقدند سلول‌های ایمنی دیگری به نام سلول‌های T نیز نقش مهمی در مبارزه با کرونا دارند. این سلول‌ها می‌توانند برای مبارزه با ویروس کرونا یا ویروس‌های مشابه در آینده، برنامه‌ریزی شوند. همچنین مطالعات نشان می‌دهد که سلول‌های T در بسیاری از بیماران کرونا، جواب داده است. افرادی که هرگز آلوده نشده‌اند نیز ممکن است از سلول‌های محافظ T برخوردار باشند، چراکه قبلاً در معرض کروناویروس‌های مشابه قرار گرفته‌اند.



مطالعه جدیدی که در موسسه «کارونلیسکا» (Karonliska)، در سوئد انجام شده است، نشان داد بسیاری از افرادی که از کرونای خفیف یا بدون‌علامت رنج می‌برند، ایمنی سلول T دارند. محققان معتقدند که این امر می‌تواند موجب محدود شدن یا جلوگیری از ابتلا به کرونا شود. آنها تخمین می‌زنند که یک‌سوم افراد مبتلابه کرونای بدون علامت، می‌توانند از این نوع مصونیت برخوردار باشند. اما هنوز مشخص نیست که این ایمنی چگونه کار می‌کند و چه مدت طول می‌کشد. به‌طور کل اگر این مورد موثق باشد، خبر بسیار خوبی است؛ به این معنی که ایمنی عمومی نسبت به ویروس کرونا احتمالاً به‌طور قابل‌توجهی بالاتر از آمار و ارقام است.


واکنش ایمنی بدن به ویروس کرونا پیچیده است و احتمالاً فراتر از پادتن‌ها خواهد بود. باید مطالعات بزرگ‌تر و در مدت‌زمان طولانی‌تری روی سلول‌های T و پادتن‌ها انجام شود تا درک کنیم ایمنی طولانی‌مدت چیست.


تعداد مبتلایان


گزارش تعداد مبتلایان کرونا‌ویروس به‌طور چشمگیری در سراسر جهان متفاوت است. برخی مناطق گزارش می‌دهند که کمتر از 1درصد افراد آلوده شده‌اند، و برخی دیگر می‌گویند بیش از نیمی از جمعیت به کرونا مبتلا شده‌اند.


وقتی صحبت از تخمین واقعی شیوع باشد، دانشمندان فقط یکی از دو رویکرد اصلی را استفاده می‌کنند؛ آنها یا نمونه‌ای از افراد یک جمعیت را برای پادتن‌ها آزمایش می‌کنند و مستقیماً آن ارقام را گزارش می‌دهند، یا با استفاده از مدل‌های ریاضی پیش‌بینی می‌کنند که ویروس چگونه بر جمعیت تأثیر گذاشته است. چنین مدل‌هایی تخمین‌های بسیار متفاوتی ارائه داده‌اند.


محققان دانشگاه تورنتو در تحقیقی، داده‌های آزمایش خون مردم را از سراسر جهان ارزیابی کرده و متوجه شدند نسبت افرادی که ویروس داشته‌اند، در سراسر کشور‌ها بسیار متفاوت است. با توجه به سن، سلامتی، شیوع ویروس در هر جمعیت و سیاست‌های مربوط به کنترل انتقال ویروس، می‌تواند اختلافات واقعی در آمار مبتلایان وجود داشته باشد. همچنین مطالعات پادتن نشان می‌دهد که تنها 14درصد از افراد در انگلیس، 19درصد در سوئد و 3درصد در یمن، به ویروس کرونا مبتلا بوده‌اند.



درمجموع آنچه تاکنون مشخص شده،‌ این است که ویروس کرونا رفتار بسیار عجیبی دارد و علائم متفاوتی از خود نشان می‌دهد. این امر می‌تواند در روند کشف دارو و درمان این بیماری تأثیرگذار باشد، همچنین با توجه به تحقیقاتی مختلف، رویکردهای متفاوتی نیز توسط کشورها در برخورد با کرونا ایجاد می‌شود. اما دولت‌ها باید صرف‌نظر از همه این موارد موجود، تمام اقدامات پیشگیرانه همچون پوشیدن ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی را اتخاذ کنند تا از شیوع بیشتر این ویروس جلوگیری کرده و راه را برای اقداماتی ازجمله تولید واکسن باز کنند.


انتهای پیام/4112/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب