دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 تير 1399 - 14:00
افتخاری در گفتگوی تفصیلی با آنا:

فضای مجازی لوبیای سحرآمیز عصر حاضر است/ جوانان خلاق می‌توانند نقش مهمی در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی داشته باشند

دبیر ارتقای آگاهی‌های عمومی، اطلاع‌رسانی و افکارسنجی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه گفت: فضای مجازی ظرفیتی را ایجاد کرده که با استفاده از آن می‌توان تحولاتی بزرگ را به وجود آورد و جوانان خلاق می‌توانند نقش مهمی در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی داشته باشند.
کد خبر : 497704
انا 1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنيان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، قوه قضائیه به عنوان نهاد رسمی قضایی در کشور نقش بسیار مهمی در ایجاد امنیت شغلی برای شرکت‌ها و استارت‌آپ‌های نوپا دارد. قوه قضائیه با حمایت‌ از ایده‌های خلاقانه زمینه رشد و ترقی استارت‌آپ‌های داخلی را فراهم می‌سازد.


در همین زمینه با مهدی افتخاری دبیر ارتقای آگاهی‌های عمومی، اطلاع‌رسانی و افکارسنجی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه گفتگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتگو را مشاهده می‌کنید:



آنا: مشاهده می‌کنیم که ادارات همچنان درگیر کاغذبازی هستند در صورتی که بسیاری از کارها را می‌توان با یک تأیید الکترونیکی حل کرد. قوه قضائیه در این خصوص چه گام‌هایی را برداشته است؟


افتخاری: اگر بخواهیم به روز زندگی کنیم باید از جدیدترین فناوری‌ها و امکانات استفاده کنیم. به عنوان مثال بنده و تعدادی از همکاران چند وقت پیش در مشهد بودیم و در آنجا بحث مشاوره قبل از طلاق مطرح شد. دوستان گفتند با توجه به وضعیت کرونا اکنون خانواده‌ها از چنین برنامه‌ای استقبال نمی‌کنند. معتقدم ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که تعدادی از مردم رفتارهای صحیحی را برای رفع مشکل کرونا در پیش نمی‌گیرند. پس از شیوع کرونا در کشورهای اروپایی اکثر مردم حاضر نیستند برای خرید غذا از خانه بیرون بیایند. حتی حاضر نیستند از وسیله نقلیه زمینی استفاده کنند. پهپادها غذای مشتریان را تحویل می‌دهند. چرا در ایران برای انتقال پول، مشاوره و خرید باید مردم از خانه بیرون بیایند؟! در چنین شرایطی هم ترافیک ایجاد می‌شود و هم هزینه.



اکنون ثبت اسناد با اثر انگشت انجام می‌شود ولی می‌بینیم که در موارد زیادی این  سیستم قطع و وصل می‌شود و به همین دلیل به طور هم زمان کار ثبت سند دستی هم انجام می‌شود. باید تصمیمی اتخاذ شود که چنین مراحل اداری یا کاملا به صورت سنتی باشد و یا همه فرایندها الکترونیکی انجام شوند.



استفاده از ظرفیت‌های اینترنت برای انجام امور قضایی


برنامه‌های آموزش و مشاوره برای ازدواج و طلاق باید در فضای مجازی اجرا شود. متأسفانه در این زمینه مقداری مقاومت از سوی مردم و برخی از دستگاه‌های دولتی وجود دارد. واقعاً فضای مجازی ظرفیتی را در کشور ایجاد کرده است که  می‌تواند از آن استفاده‌های گوناگونی کرد. این فناوری در عصر حاضر همان لوبیای سحرآمیز است. به سرعت همه را به هدف نزدیک می‌سازد. با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی می‌توان تحولاتی بزرگ را رقم زد.



 اختراع اینترنت و فضای مجازی ظرفیتی الهی است که خداوند در وجود انسان نهادینه کرده بود و خوشبختانه انسان‌ها آن را کشف کردند و اگر از آن استفاده نشود در واقع کفران نعمت شده است. صحیح استفاده کردن و سواد رسانه‌ای در موضوع فضای مجازی بحث دیگری است.


برای مثال اکنون ثبت اسناد با اثر انگشت انجام می‌شود ولی می‌بینیم که در موارد زیادی این  سیستم قطع و وصل می‌شود و به همین دلیل به طور هم زمان کار ثبت سند دستی هم انجام می‌شود. باید تصمیمی اتخاذ شود که چنین مراحل اداری یا کاملا به صورت سنتی باشد و یا همه فرایندها الکترونیکی انجام شوند.  لازم است که عزم خود را بیشتر جزم کنیم و در این حوزه ورود جدی داشته باشیم. در بحث شفافیت اداری و پیشگیری از سوءاستفاده مالی برای استارت‌آپ‌ها  مراحل مختلف اداری بر بستر فناوری انجام می‌شود.


آنا: ایده‌های استارت‌آپی که تا کنون به قوه قضائیه و پژوهشگاه این نهاد ارسال شده‌اند در چه مرحله‌ای قرار دارند؟


افتخاری: قوه قضائیه  از سال 94 تا سال 97 چهار دوره از جشنواره ایده‌ها و فرصت‌ها برگزار کرد. هدف از این جشنواره‌ها استفاده از پتانسیل کارآفرینی اجتماعی و استارت‌آپ‌ها برای کاهش آسیب‌های اجتماعی است. یعنی در این جشنواره‌ها ایده‌های مختلف تنها با معیارهای اقتصادی سنجیده نمی‌شوند بلکه باید از شاخص‌هایی برخوردار باشند که آسیب‌‌های اجتماعی را برطرف سازند. قوه قضائیه در دوره‌های گذشته این جشنواره ایده‌های خوبی را دریافت کرد. 



شناساندن آسیب‌های اجتماعی محور جشنواره ایده‌ها و فرصت‌ها


پیشگیری از آسیب‌ها در حوزه خانواده، طلاق و خشونت خانگی، پیشگیری از اعتیاد و سایر عادات مخرب، پیشگیری از سرقت، پیشگیری از تخلفات رانندگی و ترویج فرهنگ آمد‌وشد، پیشگیری از جرائم مالکیت معنوی، پیشگیری از جرائم اقتصادی، پیشگیری از آسیب‌های فضای مجازی، امور حقوقی، آموزش مفاهیم پایه اجتماعی به کودکان از جمله موضوع‌های محوری در جشنواره‌های ایده‌ها و فرصت‌ها بوده است. همه موضوعات مطرح‌شده در قالب نرم‌افزارهای تلفن همراه، رایانه، بازی‌های رایانه‌ای، وب‌سایت، انیمیشن و اسباب‌بازی به کاربران ارائه می‌شوند.


آنا: در چهار دوره برگزار شده از جشنواره ایده‌ها و فرصت‌ها میزان مشارکت استارت‌آپ‌های مختلف چگونه بوده است؟


افتخاری: در سال 94  فقط 20 ایده به جشنواره وارد شد. سال 95 تعداد ایده‌ها به  105 رسید. به‌تدریج و با شناخته شدن بیشتر این جشنواره در سال 96 بیش از 270 ایده، سال 97 در حدود 370 ایده وارد جشنواره ایده‌ها و فرصت‌ها شد. در سال 98 با وجود شیوع بیماری کرونا  430 ایده وارد جشنواره شد.



مسئله‌ای مثل طلاق آسیب‌های اجتماعی زیادی را به بار می‌آورد. موضوع دیگر اعتیاد است ولی فیلم‌سازان روی مسئله اختلاس متمرکز شده‌اند.



قوه قضائیه در جشنواره ایده‌ها و فرصت‌ها رشد فزاینده‌ای در دریافت ایده‌ها را تجربه کردیم. از این نظر تقریباً در حوزه استارت‌آپ‌ها بی‌رقیب هستیم. قطعاً چنین موفقیتی به دلیل اعتمادی است که جوانان به قوه قضائیه دارند. دستگاه قضائی سعی کرده است در شرایط مختلف از استارت‌آپ‌ها حمایت کرده و  برای اینکه ایده‌هایشان تبدیل  به محصول شوند اقدامات خاصی را انجام دادیم.



همکاری قوه قضائیه با جامعه هنری


هدف قوه قضائیه ترویج و شناساندن حوزه پیشگیری از جرائم اجتماعی به جوانان خلاق بوده است. چه در حوزه سینما، چه در حوزه استارت‌آپ و چه در حوزه هنر و موسیقی. مسئولان قوه قضائیه با کارگردانان جلسه‌های متعددی را برگزار کردند و از آن‌ها پرسیدند که به نظرشان بزرگ‌ترین آسیب جامعه ما چیست؟ تقریبا همه گفتند اختلاس بزرگ‌ترین مشکل است.


در صورتی که مسئله‌ای مثل طلاق آسیب‌های اجتماعی زیادی را به بار می‌آورد. موضوع دیگر اعتیاد است ولی فیلم‌سازان روی مسئله اختلاس متمرکز شده‌اند. خوشبختانه  امسال در جشنواره فیلم فجر فیلم‌هایی که در حوزه اجتماعی ساخته شده بود تقریباً سه برابر سال قبل بودند. این علاقه‌مندی و اینکه احساس مسئولیت از سوی کارگردانان برای درک مسائل اجتماعی مهم قطعا اتفاقات خوبی را در جامعه رقم می‌زند. فیلم‌هایی مثل «مغزهای کوچک زنگ زده»، «شنای پروانه‌ها» یا فیلم‌های دیگر هر کدام یک یا چند آسیب اجتماعی را در قالب فیلمی سینمایی مطرح کردند.



آنا: چه اقداماتی در رابطه با جلوگیری از هک اطلاعاتی و ایجاد نرم‌افزارهای امنیتی از سوی قوه قضائیه صورت گرفته است؟


افتخاری: قطعاً فعالیت‌هایی در حوزه امنیتی انجام شده است اما به همان اندازه که قوه قضائیه در این زمینه تلاش می‌کند دشمنان نیز مشغول برنامه‌ریزی هستند.   به عنوان مثال اپلیکیشنی ساخته شده که کاربر خود را به سمت نزدیک‌ترین وکیل در محل سکونت او راهنمایی می‌کند و بعد از کاربر در مورد اتفاقات هر روزه در ارتباط با وکیل خود گزارش‌گیری می‌کند.  امروز چه شد؟ چه اتفاقی افتاد؟ این گونه  سوالات را از کاربر پرسیده می‌شود. ریشه این اپلیکیشن جای دیگری است. کسانی سیستم قوه قضائیه کشور را رصد می‌کنند. به دنبال این هستند که بدانند دقیقاً چه اتفاقی دارد می‌افتد؟ طول رسیدگی به پرونده‌ها چقدر است؟ با چنین  اپلیکیشن‌هایی در پوشش ارائه خدمات در حال تخلیه اطلاعاتی کاربران هستند. در این خصوص باید دقت شود. چنین مشکلاتی وجود دارد و باید به این‌گونه مسائل حساس باشیم.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب