روباتها جان بشریت را نجات میدهند /ضدعفونی با روبات UV در 5 دقیقه
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا در جهان زندگی بشر را وارد مرحله جدیدی کرده است. بیشتر افراد بدون ماسک از خانه خارج نمیشوند، بعد از خرید از فروشگاهها اجناس را ضدعفونی میکنند، دستهایشان را به صورت مرتب میشویند و موبایل، عینک، کیف، کلید و... را ضدعفونی میکنند. بهجرئت میتوان گفت که ضدعفونی کردن به یکی از کارهای روتین زندگی روزمره بشر تبدیل شده است.
با این حال ضدعفونی کردن اماکن عمومی و محیطهای باز همچنان چالشی برای جامعه به شمار میروند. از آنجایی که تاکنون واکسن، دارو یا روش درمانی قطعی برای بیماری ناشی از ویروس کووید-19 کشف نشده است، ضدعفونی کردن تنها راه پیشگیری به شمار میرود. به لطف شرکتهای فناور و دانشبنیان تاکنون شاهد نوآوریهایی چون اتاقها، تونلها و راهروهای استریل بودهایم که مواد ضدعفونی را به اندازه میکرون درآورده و به روی لباسها و افراد اسپری میکنند. البته این روش برای ضدعفونی محیط کاربرد زیادی ندارد.
با فرابنفش ضدعفونی کنید
یکی از نوآوریهای کاربردی برای ضدعفونی کردن محیطهای باز استفاده از اشعه UV است که شرکتهای دانشبنیان ایرانی در این حوزه کارنامه درخشانی دارند. یکی از شرکتهای دانشبنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس موفق به طراحی، توسعه و تولید روبات ضدعفونی شده است که با استفاده از اشعه UV محیط را ضدعفونی میکند. پیش از این نیز یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با استفاده از اشعه فرابنفش چند نوع دستگاه ضدعفونی طراحی و ارائه کرده بود.
بیشتر بخوانید: کرونا کشی با فرابنفش/ ویروسهایهوا ضدعفونی میشوند
مهدی سجودی، هیئت علمی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تربیت مدرس و مدیرعامل شرکت دانشبنیان سازنده روبات UV، میگوید؛ این روبات «اِی.تی.سی.یو.وی» نام دارد و محیط را با استفاده از اشعه فرابنفش ضدعفونی میکند. اشعه فرابنفش برای انسان و به طور کلی برای هر موجود زندهای خطرناک است و منجر به سرطان میشود. بنابراین وقتی روبات در حال ضدعفونی محیط باشد، نباید هیچ موجود زندهای در آن محل وجود داشته باشد.
با استفاده از روباتها و دستگاههای ضدعفونی مبتنی بر اشعه فرابنفش میتوان مکانهایی که ضدعفونی آنها دشوار است مانند دیوارها را بهآسانی و بدون نیاز به اپراتور انسانی انجام داد. این شرکت دانشبنیان که در حوزه پزشکی، اینترنت اشیا و هوشمندسازی فعالیت میکند، دانش ساخت روباتیک را داشته است و بعد از شیوع کرونا در کشور به سرعت شروع به طراحی و توسعه روبات ضدعفونی بر پایه اشعه UV میکند.
25 نفر از دانشجویان و فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه تربیت مدرس به صورت پارهوقت و تماموقت در این شرکت کار میکنند. این شرکت دانشبنیان که پنج سال پیش شروع به کار کرده، تاکنون 30 محصول به بازار ارائه کرده که بخش عمدهای از آنها در حوزه تجهیزات پزشکی و باقی در زمینه اینترنت اشیا و هوشمندسازی است.
ویژگیهای روبات ضدعفونی UV
این روبات مبتنی بر UV مجهز به 16 لامپ فرابنفش 50 واتی است اما بسته به نیاز محیط و درخواست مشتری میتوان میزان وات لامپها را افزایش داد. ابعاد این روبات 60 در 60 سانتیمتر و ارتفاع آن یک متر و 60 سانتیمتر است و میتواند محیط 20 تا 30 متری را طی پنج تا 10 دقیقه ضدعفونی کند. روبات اِی.تی.سی.یو.وی به صورت 360 درجه محیط را ضدعفونی میکند و قابلیت کنترل از راه دور از طریق یک اپلیکیشن را دارد.
استفاده از اشعه فرابنفش برای ضدعفونی تکنیک جدیدی نیست. معمولا از لامپهای فرابنفش برای ضدعفونی و گندزدایی اتاق عملها و بیمارستانها استفاده میشود. بدین شکل که برای یک تا دو ساعت چند لامپ UV را در محل مورد نظر روشن میکنند تا محل عاری از هرگونه ویروس، باکتری، میکروب و عوامل بیماریزا شود.
به گفته مدیرعامل این شرکت دانشبنیان؛ روش ضدعفونی معمول با اشعه فرابنفش را به شکل روباتیک درآوردهایم. این روبات قادر به حرکت در محیط بسته و کنترل از راه دور است و کاربرد آن محدود به بیمارستانها و مراکز درمانی نبوده قابل استفاده در مساجد، ادارات، مدارس، هتلها، فروشگاهها و رستورانهاست. در این روبات شدت اشعه UV افزایش داده شده تا مدت زمان ضدعفونی کاهش پیدا کند.
جاده بیانتهای اخذ مجوز از وزارت بهداشت
روبات اِی.تی.سی.یو.وی در مرحله تولید قرار دارد و نتایج اولیه آزمایشهای آن درخشان هستند. با این حال شرکت دانشبنیان سازنده منتظر اخذ مجوزها و تأییدیهها از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان تجهیزات پزشکی است تا محصول را روانه بازار کند. با وجود این که این شرکت آمادگی کامل برای تولید انبوه این روبات ضدعفونی را دارد اما ترجیح میدهد بعد از اخذ تمام مجوزها آن را وارد بازار کند تا مشتریان از اثربخشی کامل این محصول مطمئن باشند.
سجودی میگوید؛ برخی از مجوزهای این روبات ضدعفونی از وزارت بهداشت گرفته شده و باقی مجوزها نیز در حال نهایی شدن هستند. پروسه اخذ مجوز از وزارت بهداشت بسیار طولانی است. تاکنون منتظر نتایج آزمایشهای سازمان تجهیزات پزشکی بودیم و به همین دلیل محصول را وارد بازار نکردهایم.
آینده در دستان علم روباتیک
در سالها اخیر علم روباتیک پیشرفتهای چشمگیری داشته و صنایع بسیاری را متحول کرده است. روباتها با ظاهر، ویژگی و کاربردهای متنوع طراحی و ساخته میشوند تا به مکانهایی دسترسی پیدا کنند که برای انسان دشوار است یا کارهایی را انجام دهند که انسان قادر به انجام آنها نیست. پژوهشگران، دانشمندان، استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان ایرانی دستاوردهای قابلتوجهی در حوزه روباتیک داشتهاند که نتایج آن را میتوان در وضعیتهای بحرانی، مانند شرایط فعلی، دید.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/