دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

دانشمندان، امیدوار به کشف ردپای زندگی در کیهان/ حیات روی سیاره دیگر امکان‌پذیر است؟

دانشمندان با تحقیقات جدید به این نتیجه رسیده‌اند امکان یافتن زندگی در سیاره‌های مختلف منظومه شمسی بیشتر از گذشته شده است.
کد خبر : 494059
کهکشان 1.jpg

 گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،  -علیرضا باجلان، اخترشناسان دانشگاه شفیلد در تحقیقات جدید خود به این نتیجه رسیده‌اند که احتمال یافتن سیاره‌های شبیه به زمین و دارای ویژگی‌های مناسب برای حیات بسیار بیشتر از گذشته است. این دانشمندان معتقدند احتمال شناسایی سیاره‌های شبیه به سیاره زمین در زمان شکل‌گیری بیشتر از سال‌ها طولانی بعد از تشکیل آن‌ها است.




بیشتر بخوانید: مأموریت کاوشگر اینسایت در مریخ چیست؟





تلاش برای یافتن حیات در کیهان


سال‌هاست دانشمندان در سازمان‌های فضایی مختلف برای یافتن ردپایی از موجودات زنده و امکان زندگی در سیاره‌های منظومه شمسی و حتی کرات خارج از این منظومه تلاش می‌کنند. تحقیقات علمی ثابت کرده است کره زمین تنها سیاره قابل سکونت در کیهان نیست و هزاران سیاره با ویژگی‌های ضروری برای حیات وجود دارند. ضروری‌ترین شرط برای فراهم شدن شرایط حیات در هر سیاره‌‌ای وجود منبع انرژی و نور در فاصله مناسبی از آن است. یعنی تا زمانی که ستاره‌ای غول‌پیکر در نزدیکی سیاره‌ای وجود نداشته باشد، قطعاً امکان حیات نیز در آن مهیا نیست. خورشید تنها ستاره غول‌پیکر در فضا نیست و ده‌ها هزار ستاره در کهکشان راه شیری وجود دارند.



انفجار بزرگ کلید شناخت سیاره‌های شبیه به زمین


بر اساس نظریه‌ای که از سوی دانشمندان متعددی مطرح شده است هر سیاره‌ بر اساس انفجاری بزرگ شکل می‌گیرد و از آنجایی که جهان بی‌انتهاست سیاره یا ستاره‌ای که ما اکنون می‌بینیم احتمالاً تازه شکل گرفته یا حتی نابود شده ولی هم‌چنان نور آن در فضا نمایان است. اگرچه نور در میان مواد شناخته شده در عالم بیشترین سرعت را دارد ولی فاصله بین اجرام آسمانی به حدی زیاد است این ماده باید برای جابه‌جایی از سیاره‌ای به سیاره دیگر میلیون‌ها سال در مسیر باشد.


اما اکنون دانشمندان با استفاده از فناوری‌های فضایی بسیار پیشرفته و تلسکوپ‌های بسیار قدرتمند در زمین و روی ماهواره‌های موجود در خارج از مدار زمین سیاره‌هایی میلیون‌ها سال نوری دورتر از کره خاکی را شناسایی کرده و تصاویر ثبت‌شده را برای تحقیقات بیشتر به مراکز اخترشناسی ارسال می‌کنند. تلسکوپ‌های نصب‌شده روی ماهواره‌ها قادرند جزئیات مختلف نور دریافت‌شده از یک جرم آسمانی را تفکیک کرده و عمر تقریبی یک ستاره یا سیاره را بیان کنند. از همین رو سیاره‌هایی که عمر کوتاه‌تری دارند و زمان زیادی از انفجار تشکیل‌دهنده آن‌ها نمی‌گذرد درخشان‌تر بوده و راحت‌تر به وسیله  تلسکوپ‌ها دیده می‌شوند.



تسریع در پروژه‌های تحقیقاتی دانشمندان با کمک فناوری


ریچارد پارکر، سرپرست گروه تحقیقاتی دانشگاه شفیلد با اشاره به پیشرفت‌های روزافزون تجهیزات فضایی گفت: تلسکو‌پ‌های نسل جدید از فناوری دوربین‌های مجهز به اشعه مادون قرمز برای شناسایی اجرام آسمانی استفاده می‌کنند. این فناوری به ماهواره‌های تحقیقاتی در خارج از زمین کمک می‌کند تا جزئی‌ترین نور در فضا را هم تشخیص داده و آن را مورد پردازش قرار دهند.


ستاره‌ها و سیاره‌هایی که تاکنون توسط انسان‌ها کشف شده‌اند کمتر از 100 میلیون‌ سال سن دارند و  بسیاری از آن‌ها می‌توانند مکان‌های مناسبی برای تولید انرژی و حیات باشند. البته هنوز هیچ  دانشمندی نتوانسته است مدارکی مستند از وجود حیات یا شرایط مناسب برای زیستن در هیچ سیاره‌ای به غیر از کره زمین را ارائه کند؛ اما اخترشناسان امیدوارند به‌زودی با جهان‌های شبیه به زمین ارتباط برقرار کنند.



شبیه‌سازی مراحل تشکیل ستارگان به وسیله رایانه


محققان برای درک دقیق رفتار ستارگان و سیاره‌ها در زمان تشکیل از مدل‌های رایانه‌ای استفاده می‌کنند. این مدل‌ها نشان می‌دهد هر ستاره پس از انفجار بزرگ و در مدت زمان کوتاهی پس از آن، بیشترین میزان نور را از خود ساطع می‌کند و با گذشت زمان و بیشتر شدن سن ستاره شدت نور آن نیز کاهش می‌یابد.


مولی هیگ، دیگر دانشمند فعال در پروژه تحقیقاتی دانشگاه شفیلد عنوان کرد: تلاش جمعی برای آنچه انسان تا کنون نمی‌دانسته قطعاً نتایج تأثیرگذاری خواهد داشت. در آینده انسان‌ها با آگاهی قطعی از وجود حیات در سیاره‌های دیگر برای رسیدن به آن کرات و ارتباط با موجودات ساکن در آن‌ها تلاش می‌کنند. رایانه‌ها بستر مناسب برای ارتقاء تجهیزات تحقیقاتی را فراهم و آزمایش‌های مختلف برای تضمین کیفیت این تجهیزات را ممکن می‌سازند.




بیشتر بخوانید: مریخ نورد ناسا به دنبال شواهدی از زندگی گذشته در سیاره سرخ




سیاره زمین همانند همه کرات دیگر در منظومه شمسی عمر محدودی دارد و سرانجام روزی نابود خواهد شد؛ لذا اگر انسان زودتر  بتواند جهان‌های موازی و سیاره‌های قابل سکونت را کشف کند، نه تنها خود را از نابودی نجات داده بلکه می‌تواند کمتر به منابع طبیعی موجود در زمین فشار آورده و عمر این سیاره را هر لحظه کوتاه‌تر کند.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب