سهام عدالت و راهکارهایی برای حمایت از اقشار آسیب دیده
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، همزمان با شیوع کرونا در کل کشور و افزایش مشکلات اقتصادی برای اقشار مختلف به خصوص اقشار فاقد درآمد ثابت ضرورت اتخاذ راهکارها و سیاستهای حمایتی بیش از گذشته احساس میشود. استفاده از ظرفیت سهام عدالت یکی از گزینههایی است که میتوان با سیاستگذاری مناسب از آن در جهت افزایش سطح زندگی دهکهای پایین درآمدی استفاده کرد.
چرا سهام عدالت ارزش حمایتی دارد؟
شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی در سال 95 سازمان خصوصیسازی اقداماتی را در جهت نهایی کردن مشمولان سهام عدالت انجام داده و حدود 49 میلیون نفر را به عنوان مشمول نهایی در سامانه سهام عدالت اعلام کرده است. با توجه به اینکه افراد تحت پوشش سهام عدالت بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را شامل میشود و ارزش پرتفوی سهام عدالت رقم قابل توجهی است، میتواند در شرایط کنونی راه حل مناسبی برای اجرای سیاستهای حمایت دولت باشد. رئیس سازمان خصوصیسازی در اظهار نظری ارزش فعلی سهام عدالت را 8 برابر ارزش زمان صدور بیان کرده؛ این در حالی است که برخی کارشناسان معتقدند ارزش سهام عدالت 14 برابر زمان صدور شده است.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ارزش روز 49 شرکت حاضر در پرتفوی سهام عدالت به بیش از 2397 هزار میلیارد ریال رسیده است که از میان آنها 35 شرکت بورسی و 14 شرکت غیر بورسی هستند.
نحوه استفاده از ظرفیت سهام عدالت برای انجام اقدامات حمایتی از خانوار
با استفاده از ظرفیت سهام عدالت میتوان به دوشکل اقدامات حمایتی را برای خانوارها اجرا کرد. اولین راهکار فراهم کردن امکان فروش بخشی از سهام عدالت برای مشمولان و دومین راه فراهم کردن امکان وثیقه گذاری سهام عدالت برای اخذ تسهیلات از شبکه بانکی کشور است.
در روش اول میتوان افراد مشمول را مجاز کرد که بخشی از ارزش سهام خانواده خود را در بازار سرمایه به فروش برسانند که نیازمند شناسایی اقشار هدف است. یکی از نکاتی که باید برای اجرای این روش در نظر گرفت اولویتبندی میان مشمولان است که در دهکهای پایین درآمدی قرار دارند و فاقد حقوق ثابت هستند. علاوهبر این میتوان آزادسازی تدریجی سهام عدالت را برای اقشار مختلف را دستور کار قرار داد.
روش دوم استفاده از سهام عدالت به عنوان وثیقه دریافت تسهیلات است که از سهام عدالت به عنوان وثیقهای جهت دریافت تسهیلات برای اقشار هدف استفاده کرد. به این شکل که نسبتی از ارزش سهام اختصاص یافته به هر فرد به عنوان وثیقه قابل قبول برای دریافت تسهیلات در نظر گرفته شود. از مزایای مهم این روش نسبت به روش اول حفظ سهام عدالت به عنوان دارایی خانوارهای مشمولان است که به نظر این رویکرد با اهداف سیاستهای کلی چهل و چهارم قانون اساسی مبنیبر «گسترش مالکیت در سطح عموم مردم» و « تشویق اقشار مردم به پسانداز به سرمایهگذاری» سازگاری بیشتری خواهد داشت.
با این حال هر دو روش نکات و جزئیاتی دارد که باید برای اجرا آنها را در نظر گرفت زیرا در این سالها ساماندهی این سهام به یکی از چالشهای دستگاههای مرتبط تبدیل شده و باید ابعاد اجرایی آن را مدنظر قرار داد.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/