جنگ داخلی امریکا پشت ماسک کرونا
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، ایالت ایلینوی امریکا از ترس تصاحب ماسک و دستکش از سوی دولت فدرال امریکا، پروازهای محرمانه به چین انجام داده و این تجهیزات را بدون اطلاع دولت مرکزی وارد کرده است تا عملاً قانون اساسی امریکا که روابط با کشورهای خارجی را مشروط به اطلاع دولت فدرال میکند، زیر سؤال برده باشد. از طرف دیگر روز جمعه ترامپ توئیتهایی نوشت که عملاً دعوت به شورشی بود علیه ایالتهای دموکرات و بعد هم اردوکشی خیابانی مسلحانه جمهوریخواهان که فرمانداریهای دموکرات را تهدید به پایان دادن به قرنطینه میکردند که قرار است ادامه یابد. جمهوریخواهان نگرانند که انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر (آبان) به یک همهپرسی مدیریت دونالد ترامپ در بحران شیوع کرونا تبدیل شود.
دونالد ترامپ برای فرار از مهلکه بحران کرونا هرکاری که لازم باشد انجام میدهد؛ از تحریک به شورش مسلحانه و «آزادسازی» ایالتهای دموکراتها گرفته تا تصاحب ماسکهایی که از چین میآید تا هر بار که آنها را به ایالتی میدهد امتیازی به دست آورد و ژست نجاتدهنده بگیرد و در نهایت اصرار بر ادعای اینکه چین کرونا را در آزمایشگاهی ساخته است و تکرار این ادعا که دیگر کشورها آمارها را مخفی میکنند وگرنه امریکا در زمینه مبتلایان و قربانیان کرونا اول نیست. معلوم است که چند ماه مانده به انتخابات این بحران میتواند نقشههای تداوم حضور در کاخ سفید را برای او و جمهوریخواهان به خطر اندازد.
همسو با ترامپ، جمهوریخواهان امیدوارند از همه ظرفیتهای لازم برای پایان دادن قرنطینه که میتواند اقتصاد امریکا را به فروپاشی بکشاند، بهره بگیرند. در همین ارتباط گروهی از سران محافظهکار امریکایی از سراسر امریکا با نام اختصاری «سیاِیپی» در نامهای به «ویلیام بار»، دادستان کل امریکا، از وی خواستند وزارت دادگستری این کشور علیه فرمانداران ایالتها به دلیل آنچه «سوءاستفاده بیحدوحصر از اختیارات بر مبنای قانون اساسی» خواندند، شکایت کند.
پایگاه خبری «هیل» نزدیک به کنگره امریکا گزارش داد این گروه روز جمعه خطاب به بار نوشتند: ما از شما میخواهیم همه دستوراتی را که از سوی ایالتها و دولتهای محلی در سراسر کشور صادر شدهاند، سریعاً بررسی کنید. گرچه این دستورات با هدف کاهش سرعت شیوع کروناویروس صادر شده، ماهیت و نحوه اجرای آنها، نگرانیهای جدی را در خصوص نقض حمایتها و حقوقی که قانون اساسی امریکا آنها را تضمین میکند، ایجاد کرده است.
در این نامه، تعدادی از اقداماتی که درباره قانونی بودن آنها ابراز تردید شده مانند ممنوعیت خرید سلاح گرم فهرست شده و همچنین مقررات مربوط به خانهنشینی برای ممانعت از شیوع کرونا غیرضروری و اعتراض به آن جزو حقوق خوانده شده است.
از سوی دیگر، در ادامه اردوکشیهای مسلحانه هواداران ترامپ بعد از آنکه فرماندار ایالت ویسکانسین مدت محدودیتها را در این ایالت تمدید کرد، طرفداران ترامپ فراخوان «راهپیمایی آزاد» در این ایالت در روز ۲۴ آوریل دادند تا معلوم شود شورش در ایالتها فقط یک اتفاق ساده نبود و تازه اول جریاناتی از این دست است. پیشتر ترامپ در رشتهتوئیتهایی در روز جمعه خواسته بود مینهسوتا، میشیگان و ویرجینیا یعنی ایالتهایی که به دست دموکراتها اداره میشوند، به دست مردم آزاد شوند. فراخوان و به خیابان ریختن روز شنبه هواداران ترامپ در این ایالتها و همچنین در نوادا، ویسکانسین، ایندیانا، کالیفرنیا، نیوهمپشایر، تگزاس و اوهایو در حالی صورت گرفت که شماری از شرکتکنندگان در تظاهرات مسلح و چهرههای خود را پوشانده بودند.
روز شنبه صدها معترض مقابل ساختمان متعلق به کنگره در آستین تگزاس تجمع کردند تا علیه قوانین ماندن در خانه بابت شیوع کروناویروس در این ایالت اعتراض کنند. در اعتراض تگزاس که از سوی اوون شرویر از کارکنان موسسه الکس جونز اینفووارز برنامهریزی شده بود، شعار «بگذارید کار کنیم. امریکا را تعطیل نکنید» و همینطور شعار «فائوچی را اخراج کنید» سر میدادند. دکتر آنتونی فائوچی، مدیر مؤسسه آلرژی و بیماریهای عفونی امریکا که قبلاً گفته بود اگر زودتر اقدام میشد، امکان جلوگیری از تعمیق بحران کرونا وجود داشت و همین خشم ترامپ و طرفدارانش را برانگیخته بود، روز یک شنبه دوباره نمک به زخم آنها پاشید و ادعای ترامپ درباره آزمایشگاهی بودن ویروس کرونا را مردود دانست. رئیسجمهور امریکا ادعا کرده بود این فرضیه که ویروس از آزمایشگاه به بیرون سرایت کرده «معقول» به نظر میرسد و اعلام کرد سازمانهای اطلاعاتی این کشور در حال انجام تحقیقات در این زمینه هستند.
دکتر فائوچی که غیبتش در جلسات توجیهی معمول کاخ سفید در برهه شیوع کرونا نشان میدهد روابطش با ترامپ تیره شده، اعلام کرد بر اساس تحقیقات علمی متقاعد شده که منشأ کرونا را باید سرایت این ویروس از بدن خفاش به انسان دانست.
البته فعالان ضد ترامپ هم بیکار ننشستند و روز شنبه به تجمعی در روبهروی املاک رئیسجمهوری امریکا دست زدند و در این اقدام کیسههای حاوی جسد را روی زمین قرار دادند که نشان از بیاعتنایی ترامپ به آمار قربانیان کرونا داشت.
فرماندار ایلینوی: مثل غرب وحشی شده
«جی. بی پریتزکر» فرماندار ایالت ایلینوی امریکا برای خریدن میلیونها عدد ماسک و دستکش، به انجام یک سلسله پروازهای محرمانه به مقصد چین دست زده و از پکن این اقلام را خریداری کرده است.
روزنامه محلی «سان تایمز» شیکاگو ضمن افشای این خبر از رؤیت دو صورتحساب فرمانداری ایلینوی به ارزش ۸۸۸۲۷۵ دلار برای خرید هواپیمای چارتر به مقصد شانگهای چین تحت عنوان «پاسخگویی به بحران کووید-۱۹» خبر داد. گفته میشود که این ایالت ۱۷۴ میلیون دلار صرف خرید دستگاههای تنفس مصنوعی، تجهیزات حفاظت شخصی و دیگر اقلام مرتبط با اقدامات لازم برای مقابله با کرونا کرده است. یک منبع مطلع از خریدهای ایالت ایلینوی به سانتایمز خبر داد، دلیل محرمانه انجام شدن این خریدها این بود که «ما گزارشهایی درباره تلاش ترامپ برای تصاحب تجهیزات حفاظت شخصی بعد از ورودشان به ایالات متحده دریافت کرده بودیم.»
«جوردن ابودایه» سخنگوی فرماندار ایلینوی گفت: «زنجیره تأمین تجهیزات حفاظت شخصی شبیه به غرب وحشی شده است و وقتی تجهیزات را خریدید اطمینان یافتن از اینکه آنها به ایالت برسند هم یک اقدام شاهکار و خارقالعاده است.»
پیشتر یک سناتور آلمانی دولت امریکا را به دلیل تصاحب گانگستری صدها هزار ماسک سفارش پلیس برلین به استفاده از روشهای «غرب وحشی» متهم کرده بود.
ابودایه همچنین به سانتایمز گفت: «با انجام این پروازها میلیونها ماسک و دستکش در اختیار پرسنلی که به آنها نیاز دارند، قرار میگیرند و برنامهریزی شده که این پروازها طی هفتههای جاری در ایلینوی به زمین بنشینند و فرمانداری تلاش میکند از تأمین این تجهیزات بسیار مورد نیاز اطمینان حاصل شود.»
در همین رابطه سایت خبری بیزینس اینسایدر از تلاش دولت دونالد ترامپ برای تصاحب تجهیزات پزشکی ایالتهای امریکا خبر داد و نوشت: «تعدادی از گزارشها اسناد مربوط به تلاشهای دولت فدرال برای تصاحب دستگاههای تنفس مصنوعی، ماسکها و دیگر تجهیزات حفاظت شخصی از ایالتها را منتشر کردند که در بین آنها مواردی از صدور فرمان تصاحب و انتقال آنها بدون هر گونه توضیحی دیده میشود.»
همچنین روزنامه واشنگتنپست امریکا با استناد به یک سری دادههای اقتصادی و اسناد دولتی گزارش کرد، تولیدکنندههای امریکایی انبوهی ماسک و دیگر تجهیزات ایمنی پزشکی به ارزش میلیونها دلار را در ماههای ژانویه و فوریه و با تشویق دولت فدرال به چین فرستادهاند که کوتاهیهای دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا در به رسمیت شناختن و تهدید فزاینده شیوع کروناویروس و تدارک برای آن را برجسته میسازد.
همچنین در اتفاقی مشابه، انتقال محمولههای حاوی دستگاههای تنفس مصنوعی و لباسهای محافظ به چین نیز یک افزایش سه رقمی را تجربه کرده است. واشنگتنپست در همین رابطه از قول لوید داگت، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان امریکا نوشته است که مقامها به جای دست زدن به اقدامات تدارکاتی توصیههای کارشناسان را یکی پس از دیگری نادیده گرفتند. مردم همین الان که ما داریم صحبت میکنیم در حال جان باختن به دلیل موجود نبودن محمولههای تجهیزات محافظت شخصی هستند.
گاردین: ایالتها به فکر خودشان باشند
یک استاد تاریخ امریکا در روزنامه «گاردین» با اشاره به اینکه مطابق اصول فدرالیسم در امریکا، مقامات هر ایالت مسئول حفظ جان شهروندان خود در برابر ویروس کرونا هستند و دولت فدرال تنها وظیفه هماهنگی و رهبری پاسخ ملی در برابر این بیماری را دارد، نوشت: هنگامی که برخی فرمانداران ایالتها با دستور کاهش محدودیت و قرنطینه از سوی دولت فدرال مخالفت کردند، ترامپ در پیامی عجیب به شهروندان آنها گفت، ایالتهای خود را «آزاد» کنید. در این بین بسیاری از فرماندهان جمهوریخواه نیز از فرمان ترامپ اطاعت کردهاند. این فرمانداران پیشتر برای اعلام وضعیت اضطراری در ایالت خود، منتظر اعلام وضعیت اضطراری ملی از سوی ترامپ شده بودند. به نوشته گاردین، ترامپ بهقدری بیپرده بر پایههای جمهوریخواهی چنگ زده است که فرمانداران ایالتهای دارای اکثریت جمهوریخواه به ناچار حفظ روابط خود با رئیسجمهور را بر دیگر اولویتها ترجیح دادهاند و فرمانداران جمهوریخواه درخصوص مسائل داخلی خود نیز باید جلب رضایت ترامپ را در اولویت قرار دهند. این یادداشت در پایان مینویسد: پیام بسیار شفاف است؛ فرمانداران دموکرات باید خودشان فکری به حال ایالتشان کنند و فرمانداران جمهوریخواه نیز باید خود را به رئیسجمهوری بچسبانند که بیشتر خود را یک، ولی نعمت فئودال میداند تا رهبر یک ملت. در حال حاضر اوضاع امریکا دقیقاً برعکس چیزی است که بنیانگذاران آن انتظار داشتند. روی هم رفته این تحولات حاکی از این است که فدرالیسم نیز یکی از تلفات بیتوجهی این ریاست جمهوری بیسابقه نسبت به تمام چیزهایی است که امریکا بر آن تکیه دارد.
هراس انتخاباتی جمهوریخواهان
بررسی «یورونیوز» از تأثیر شیوع ویروس کرونا در رقابتهای انتخاباتی امریکا در تعدادی از ایالتهایی که دونالد ترامپ با پیروزی در آنها توانست مانع راهیابی هیلاری کلینتون به کاخ سفید شود، نشان میدهد رقابت در انتخابات سال جاری فشرده خواهد بود. ایالت پرجمعیت فلوریدا که ران دسنتیس، فرماندار آن متحد دونالد ترامپ محسوب میشود و به دلیل عدم واکنش سریع به شیوع ویروس جدید کرونا به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است، یکی از این ایالتها است. همچنین ایالت ویسکانسین هفته گذشته شاهد شکست جمهوریخواهان از دموکراتها در انتخابات ایالتی بود. ایالت میشیگان هم دردسرساز شده چراکه گرچن ویتمر، فرماندار دموکرات نیز طی هفتههای اخیر شاهد افزایش محبوبیت خود بوده است. ایالت آریزونا که طی دهههای اخیر به طور سنتی به جمهوریخواهان رأی داده است، اکنون رقابت فشردهای بین دونالد ترامپ و جو بایدن به خود میبیند. شماری از اعضای سابق کارزار انتخاباتی چهل و پنجمین رئیسجمهور امریکا در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس دغدغه میزان محبوبیت دونالد ترامپ در ایالتهای پنسیلوانیا و میشیگان را هم داشتهاند. میزان بالای مرگ و میر در میان سیاهپوستان در شهر دیترویت میتواند باعث شود دونالد ترامپ در ایالت میشیگان از جو بایدن شکست بخورد.
منبع: روزنامه جوان
انتهاب پبام/
انتهای پیام/