دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 فروردين 1399 - 00:03
آنا گزارش می‌دهد؛

Li-Fi چه تأثیری بر فناوری می‌گذارد؟/ همه‌چیز درباره فناوری جدید اینترنت

لای-فای (Li-Fi) یک فناوری ارتباطی بی‌سیم دوطرفه پرسرعت، مانند وای-فای است که در آن برای انتقال اطلاعات از طیف نور استفاده می‌شود، درنتیجه حجم و سرعت انتقالِ اطلاعاتِ بسیار بالایی را فراهم می‌کند. در این گزارش به معرفی این فناوری پرداخته‌ایم.
کد خبر : 476798
5c8ded8545d2a09e00a146cf.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،  جهان امروز روزبه‌روز بیشتر وابسته به اینترنت می‌شود، اما در میان یک مشکل بزرگ قرار دارد: یکی تعداد در حال رشد کاربران، و دیگری دستگاه‌ها و خدماتی که برای یک طیف رادیویی محدود (RF) رقابت دارند. مسئله این است که این طیف که شامل شبکه‌های 3G ، 4G ، 5G ،WiFi و بلوتوث است، یک منبع محدود به‌حساب می‌آید و جوابگوی کاربران نیست، به‌طوری‌که تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که تنها 5 درصد از تقاضای ظرفیت را در سال‌های آینده پوشش دهد.


اما راه چاره‌ای هست؛ LiFi، فناوری‌ای که از بخشی از نور مرئی طیف الکترومغناطیسی که اطلاعات را با سرعت بسیار بالا انتقال می‌دهد. LiFi می‌تواند اکوسیستم مناسبی را فراهم کند که بتواند با چالش‌های اتصال عصر دیجیتال جدید مقابله کند و میلیاردها دستگاه هوشمند را که در حال شکل دادن نحوه برقراری ارتباط، کار و درنهایت زندگی ما هستند، را فعال کند.


 



LiFi چیست و چگونه کار می‌کند؟


ارتباطات LiFi مشابه WiFi است ، اما اتصالات سریع‌تر، ایمن‌تر و با ظرفیت بالاتری را با استفاده از لامپ‌های LED و لامپ‌های کم‌نور به‌عنوان نقاط دستیابی (access points)، به‌جای ایستگاه‌های پایه رادیویی و روترهای بی‌سیم، فراهم می‌کند. بنابراین، LiFi، روشنایی و ارتباطات را باهم ادغام می‌کند و پتانسیل اتصال سریع، بی‌سیم و ایمن را بر روی زیرساخت‌های روشنایی باز می‌کند.


این بدان معنی است که هر سوکت نوری (برای مثال لامپ‌های ال ای دی) می‌تواند به یک نقطه دستیابی به LiFi تبدیل شود. با توجه به اینکه تقریباً 40 میلیارد سوکت نوری در جهان وجود دارد، فرصت‌ها برای برآوردن تقاضای روزافزونِ اتصال سریع و قابل‌اعتماد، بسیار زیاد است.


گفتنی است این فناوری از LEDهای معمولی برای انتقال داده و افزایش سرعت تا 224 گیگابایت بر ثانیه استفاده می‌کند.


LiFi در اکوسیستم اتصال بهترین کارکرد را دارد


تصور غلط رایج درباره LiFi این است که این تکنولوژی قصد دارد جایگزین فناوری‌های بی‌سیم RF مانند WiFi شود. در حقیقت، LiFi مکمل WiFi است. این فناوری به‌منظور ایجاد مزایای قابل‌توجه اتصال و همکاری با سایر فناوری‌های بی‌سیم طراحی شده است تا آنها را هم از جهت دسترسی و هم در دستگاه‌های هوشمند تکمیل کند. به‌این‌ترتیب ، اکوسیستم اتصال که شامل LiFi ، 5G و WiFi است می‌تواند بیشترین پهنای باند را فراهم کرده و از کیفیت خدمات بیشتری به مشتریان ارائه کند.



برای بیان دقیق این امر ، گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ‌های آینده از این روش‌های اتصال چندگانه برخوردار خواهند بود و به کاربران این امکان را می‌دهند تا در بین شبکه‌های LiFi ، WiFi و 5G جابجا شوند تا از بهترین سیگنال موجود در آن زمان استفاده کنند. این دستگاه‌ها حتی می‌توانند سیگنال‌های LiFi و WiFi را برای بیشترین سرعت و پهنای باند ممکن، ترکیب کنند.


یکی دیگر از مزایای لای-فای این است که می‌توان از آن در مکان‌های حساس به امواج الکترومغناطیسی مانند کابین هواپیما و بیمارستان‌ها، بدون ایجاد تداخل الکترومغناطیسی، استفاده نمود.


ایجاد سطوح امنیتی پیشرفته


در این اکوسیستم اتصال، LiFi قادر به جبران محدودیت‌های امنیتی است که فناوری‌های RF به‌طور مکرر از آن رنج می‌برند. این موارد شامل آسیب‌پذیری در برابر «شنود الکترونیکی» و همچنین انتشار و یا حساسیت به پارازیت می‌باشد. ازآنجاکه LiFi نمی‌تواند از دیوارها عبور کند ، سیگنال‌های LiFi برای ساکنان اطراف، مشاغل یا عموم مردم در حال گذر، در دسترس نیست ، اما از طرفی برای خانه و شرکت‌ها ازلحاظ امنیت بسیار بالا می‌تواند بسیار کاربردی باشد. این امر به‌ویژه برای بخش‌هایی از قبیل امور مالی ، حقوقی ، دارویی ، اطلاعاتی و دفاعی که سیاست‌های امنیتی بی‌سیم بسیار قوی‌ای دارند و حفظ امنیت شبکه‌های Wi-Fi می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد ، بسیار مهم است.



کاربران کنترل امنیت بی‌سیم خود را در دست دارند و می‌توانند به‌راحتی با کشیدن پرده و قفل درب، آن را مدیریت کنند.


علاوه بر این، کاربران LiFi همچنین می‌توانند در خانه خود میزبان یک شبکه خصوصی بی‌سیم باشند که به اینترنت متصل نیست. این شبکه بی‌سیم می‌تواند خصوصی‌ترین موارد دیجیتالی خود مانند گذرواژه‌ها، عکس‌های خانوادگی، اطلاعات مالی را نگه داشته و عملاً غیرقابل هک باشد.



یک لامپ رومیزی یا یک لامپ آویز از اتاق نشیمن را تصور کنید که مهم‌ترین اطلاعات دیجیتالی شمارا که فقط با نور قابل‌دسترسی است، نگه داشته و فقط شما می‌دانید که آنجا قرار دارد (یک "صندوق امانت دیجیتال" در خانه شما برای عصر دیجیتال).


از طرف دیگر، سازمان‌ها می‌توانند از ویژگی‌های امنیتی پیشرفته‌تر LiFi مانند ردیابی دارایی‌ها، تجزیه‌وتحلیل رفتاری و رمزگذاری سخت‌افزاری دستگاه‌ها استفاده کنند. علاوه بر این، با توجه به اینکه هر چراغ فعال LiFi دارای یک آدرس IP منحصربه‌فرد است، مشاغل قادر خواهند بود به‌سادگی جغرافیای پیشرفته مجازی را در یک شبکه LiFi مستقر کنند.


این سطح از امنیت امکان‌پذیر است؛ چراکه هر نور در یک شبکه LiFi دارای شناسه منحصربه‌فرد خود است، که به مدیران شبکه امکان می‌دهد کاربران را به‌طور دقیق ردیابی کرده و رفتار آنها را تحلیل کنند.


از لای فای در کجا می‌توان استفاده کرد؟


فناوری لای فای با قابلیت اتصال سرعت بالا، ایمنی و تأخیر کم نه‌تنها باعث افزایش سطح بهره‌وری می‌شود بلکه از برنامه‌های ابتکاری با پهنای باند بالا مانند سیستم‌های خودکار و خودران، هوش مصنوعی، رایانش لبه‌ای و مجازی، واقعیت افزوده و ترکیبی نیز پشتیبانی می‌کند.


در این فناوری تعداد کاربران می‌تواند بی‌پایان باشد. محیط شبکه خانگی هوشمند و همچنین فعالیت‌هایی مانند رسانه‌ها و بازی‌های آنلاین با سرعت اتصال و کیفیت بالا، به همه کاربران این امکان را می‌دهد تا از پهنای باند کامل استفاده کنند.



این فناوری همچنین برای صنایعی مانند نظامی و دفاعی، اتصال پر سرعتِ ایمن، قابل‌اطمینان‌تر و پهنای باندی فراتر از قابلیت‌های ارتباطات بی‌سیم معمولی، را فراهم می‌کند.


به‌طورکلی می‌توان گفت فناوری LiFi آینده انتقال داده‌های بی‌سیم است و به دلیل ویژگی‌های پویا، محبوبیت زیادی در بین کاربران اینترنت بی‌سیم به دست می‌آورد.


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب