تاریخچه و نقشه جامع شهر کوهدشت در ویکی آنا
به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گرشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا, کوهدَشت یکی از شهرهای استان لرستان است که در غرب این استان قرار گرفته و آب و هوای معتدل کوهستانی دارد. این شهر مرکز شهرستان کوهدشت است.
این شهرستان با قدمت کهنش دارای آثار تاریخی و طبیعی بسیاری است که میتوان به غار میرملاس، نقوش صخرهای هومیان، معبد سرخ دم لکی، قلعه کوهزاد، قلع زاغه، پل سی پله و تنگه شیرز اشاره کرد.
غار میرملاس که سومین غار رنگین نگارهها در جهان به شمار میآید در کوه سرسورین و در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر کوهدشت واقعشده که مورخان از آن به عنوان نخستین سکونتگاه انسان و آغازگر تاریخ مدون بشری یاد میکنند و گواهشان نقاشیهای حکشده بر دیواره این غار است که آثار انسانهای اولیه را به نمایش گذاشته است.
این آثار کهن که زندگی گذشتگان را به زیبایی به تصویر کشیده تنها به غار میر ملاس ختم نمیشود چراکه در غاری دیگری از این شهرستان نقوش صخرهای هومیان خودنمایی میکند.
نقوش صخرهای هومیان بر روی غاری در شمال شهرستان کوهدشت و در شمال غرب استان لرستان نقش بستهاند اما اطلاعات دقیقی از زمان ایجاد این نقوش در دست نیست و احتمال میرود مربوط به دوره پارینهسنگی باشند.
غار صخرهای میرملاس و هومیان که نشان از باستانی بودن این خطه دارد از جمله آثار تاریخی بینظیری در سطح کشور هستند.
در ۶ کیلومتری شمال غربی کوهدشت و در دامنه کوه چنگری منطقهای تاریخی قرار دارد که مطالعات انجامشده بر روی اشیاء و آثار به دستآمده نشان میدهد که منطقه سرخ دم لکی پایتخت پادشاهی به نام آل پی بوده و بهصورت مستقل حکومت میکرده است.
از این منطقه تاریخی که قدمت آن به هزاره اول قبل از میلاد برمیگردد آثار و اشیاء تاریخی بسیاری اکتشاف شده است.
این منطقه تاریخی با وسعت یک هکتاریاش دارای حصاری از تختگاه، شاهنشین و منازل مسکونی بوده به طوریکه قسمت شاهنشین بر دیگر قسمتهای حصار مسلط بوده است.
این قلعه که در شهرستان کوهدشت و در بخش رومشگان واقعشده منسوب به آیین مهرپرستی و مربوط به دوره اشکانی است و به شماره ۳۷۶۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این قلعه سنگی چشمانداز بسیار زیبایی از دره سیمره، منطقه طرهان و رومشکان را در برمیگیرد.
قلعه تمام سنگ زاغه نیز در بخش رومشگان واقعشده و سبک و نوع طاق آن با سایر آثار موجود استان تفاوت دارد بهطوریکه سنگهای به کار گرفتهشده در این بنای کهن به شکل حجاریشده و قلوهسنگ است.
پل سی پله که یکی از آثار منحصربه فرد دوره ساسانی است در منطقه طرهان کوهدشت بر روی رودخانه سیمره در حدفاصل استان لرستان و ایلام واقعشده است.
پل سی پله که با شماره ۳۵۱۱ در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده در تنگترین بستر رودخانه سیمره، در محلی بنام سی پله واقعشده که اکنون از چهار چشمه طاق آن تنها دو چشمه طاق آن باقی است.
تنگ شیرز یکی از چشماندازهای بسیار زیبای شمال غرب کوهدشت است که با گذر از این شهرستان نباید آن را فراموش کرد چراکه دره آن با طبیعت زیبا و چشمه روح بخشش یکی از بکرترین مقاصد گردشگری ایران به شمار میآید.
صخرههای تندوتیز این منطقه جلوه زیبایی از فرسایش را نمایش گذاشتهاند و چشمه جاری در دل این دره قدمها را به سوی رودخانه سیمره هدایت میکند.
با گذر از تاریخ و طبیعت زیبای این منطقه میتوان دل را به زیارت دو امامزاده عظیم شأن این شهرستان صفا دارد.
مقبره امامزاده محمد (ع) که همگان به شاهزاده محمد (ع) میشناسند در غرب شهرستان کوهدشت، در جنوب رودخانه سیمره و در دامنه فیروزکوه از رشتهکوههای زاگرس واقعشده است.
امامزاده محمد (ع) یکی از نوادگان امام موسی بن جعفر (ع) است که مردم برای زیارت به ویژه در ایام عید نوروز به این مکان مقدس مشرف میشوند.
مقبره سید محمد ابوالوفا فرزند زید و زید نیز فرزند زینالعابدین در ۲۵ کیلومتری شمال کوهدشت واقعشده است.
امامزاده داری قدرت فوقالعاده بوده و شفابخشی او زبانزد خاص و عام بوده و دیگر امکانات و جاذبههای تفریحی و سیاحتی و زیارتی که در این روستا وجود دارد سبب شده که هموطنان استقبال پرشوری داشته باشند.
انتهای پیام/