دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 دی 1398 - 07:45
یادداشت وارده؛

اختراعات حوزه آلودگی هوا و بی‌تفاوتی مسئولان

اختراعات و محصولات علمی با عنوان‌ تصفیه هوا با فناوری‌های مختلف در کشورمان قادر هستند درصد زیادی از آلودگی هوا در کلان‌شهرها را برطرف کنند؛ اما توسط مسئولان مورد بی‌توجهی قرار گرفته‌اند.
کد خبر : 465801

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ با توجه به بروز آلودگی هوا در دوره‌های متفاوت فصلی و بحران‌های آلودگی، بررسی و تحلیل سهم عناصر مختلف در آلودگی لازم بوده و طبق اعلام رسمی سازمان محیط زیست، مرگ و میر کودکان در ایران بر اثر آلودگی هوا 6 برابر کشور ترکیه است.


متأسفانه در کشورمان ایران، هنوز راهکارهای مناسب برای کنترل مواد آلاینده و آلوده‌کننده هوا و محیط زیست به‌درستی تبیین نشده و با تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و یا اعمال محدودیت‌های طرح‌های ترافیکی در شهرهای بزرگ، به‌صورت یک مُسکن موقتی عمل می‌کنند. به عبارتی باید گفت که عوامل و نهادهای مربوط علت‌های اصلی تولید آلایندگی در هوا را فراموش و به مسائل درجه پایین‌تر پرداخته‌اند.


سهم بزرگی از آلودگی هوا بر دوش کارخانجات و نیروگاه‌های تولید برق، خودروهای دیزلی و نیز موتورسیکلت‌های فرسوده است و دانستن این نکته جالب است که هر موتورسیکلت فرسوده چند برابر یک خودرو سواری تولید آلودگی می‌کند؛ اما نکته مهم اینجاست که نیروگاه‌ها به‌عنوان مهم‌ترین بخش صنعت برق در کشور و سایر نقاط دنیا از مهم‌ترین آلوده‌کننده‌های محیط زیست هستند که بخش گسترده‌ای از تولید آلاینده‌های سمی و نابودکننده محیط زیست از جمله هوا، آب و خاک را به همراه دارند.


در این میان با به‌کارگیری راه‌حل‌های منطقی، اصولی، کاربردی و غیربخشنامه‌ای می‌توان تا حدودی به کاهش این معضل کمک کرد و استفاده از انواع فیلترهای صنعتی -که بخش عمده‌ای از این مشکل را حل می‌کند- توصیه می‌شود. این فیلترهای صنعتی و نقش آنها به شرح زیر است:


دستگاه تصفیه هوای معمولی: این دستگاه از چند فیلتر تشکیل شده و هرکدام از این فیلترها ذرات مجزایی را فیلتر می‌کنند. عیب بزرگ این قبیل دستگاه‌ها این است که درصورت پرشدن منفذهای فیلتر، دستگاه از کار افتاده و قابلیت  تصفیه هوا را ندارد.


دستگاه تصفیه هوای کیسه‌ای(غبارگیر): در این دستگاه آلاینده‌ها توسط فن وارد فیلترهای کیسه‌ای شده و بر اثر عبور از فیلتر تصفیه می‌شوند، عیب این نوع دستگاه‌ها مانند دستگاه‌ها قبلی این است که درصورت پرشدن منفذها، دستگاه  از کار می‌افتد.


دستگاه تصفیه هوای هیبریدی: این نوع دستگاه از دو نوع فیلتر (الکترواستاتیک و فیلتر کیسه‌ای) تشکیل شده است. فیلترهای الکترواستاتیکی با ایجاد میدان مغناطیسی سبب می‌شوند 90 درصد  ذرات معلق به فیلتر بچسبند و مابقی توسط فیلتر کیسه‌ای تصفیه می‌شوند. مهم‌ترین عیب این نوع فیلتر و تمام دستگاه‌هایی که از تکنولوژی فیلتراسیون استفاده می‌کنند، پرشدن منفذهاست.


طراحی و ساخت دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانوشیمی و الکترومکانیکی


محصولی با عنوان دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانوشیمی و الکترومکانیکی برای نخستین‌بار در کشور  طراحی و ساخته شده است و با فناوری روز دنیا  عمل می‌کند.


مکانیزم کاربردی در این طرح به این‌صورت است که دستگاه، آلاینده‌های گازی مربوط به کارخانجات و نیروگاه‌ها را به‌وسیله محلول و نانوالیاف به تفاله‌های لجن تبدیل می‌کند و از نکات مهم این دستگاه استفاده‌نکردن از فیلتر است.


متأسفانه توسط دولت هیچ‌گونه حمایت مالی و معنوی از این طرح صورت نگرفته است و مجلس نیز با نظارت‌نکردن و ابلاغ قانون هوای پاک به دولت زمینه حمایت از مخترعان و پژوهشگران حوزه محیط زیست و آلاینده‌های هوا را به‌طور شفاف و عملی فراهم نمی‌کند و حمایت‌های سازمان‌ها، انجمن‌ها و مؤسسات مرتبط مانند بنیاد ملی نخبگان و ... فقط در حد ابلاغ بخشنامه‌ها باقی مانده است و از ابتدا فقط به‌دنبال طرح‌های آماده بهره‌برداری هستند که این امر برای پژوهشگران، نخبگان و فعالان این عرصه بسیار سخت و ناخوشایند است؛ چراکه نتایج حاصل از پژوهش‌های علمی تا زمانی که حامی مالی و معنوی نداشته باشند و آزمون و خطاها صورت نگیرد، به‌صورت کاربردی قابل بهره‌برداری است.


هزینه 150 میلیونی ساخت یک نمونه از دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو


برای طراحی و ساخت یک نمونه صنعتی از دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو، تقریباً 150 میلیون تومان هزینه نیاز است که این امر سبب شده پژوهشگران سازنده، کار ساخت و تجاری‌سازی و کمک به رفع آلودگی هوا را مسکوت گذاشته و چشم به حمایت مراکز دولتی و تحقیقاتی داشته باشند.


بی‌توجهی مسئولان به اختراعی که 90 درصد آلودگی هوا را از بین می‌برد


متأسفانه بارها در مجالس و نشست‌های علمی و غیرعلمی گوناگون و حتی در صداوسیما اعلام شده که درصورت حمایت مالی، این اختراع (دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو) قادر است 90 درصد و یا حتی بیشتر، آلودگی‌های مربوط به کارخانجات و نیروگاه‌ها را از بین ببرد؛ اما با گذشت نزدیک به سه سال از ساخت طرح اولیه و ابتدایی این دستگاه، چشم امید به مسئولان و انواع حامیان مالی خشک شده است.


حمایت کشورهای پیشرفته از طرح‌های پژوهشی


تحقیقات اخیر نشان داده است که در کشورهای در حال رشد و یا توسعه‌یافته و پیشرفته مانند ژاپن، طرح‌های پژوهشی که حتی 10 درصد احتمال موفقیت دارند، مورد حمایت‌های مادی و معنوی قرار می‌گیرند تا دولت‌ها بتوانند بخش عمده‌ای از طرح‌های علمی و پژوهشی محققان خود را جامه عمل بپوشاند و از این طریق رفاه اجتماعی و منشور حقوق شهروندی را به‌صورت واقعی برای شهروندان و مردمان خود فراهم آورند.


اینجا مسئولان یک یا چند روز مدارس و دانشگاه‌ها را تعطیل می‌کنند تا آسمان شهرمان صاف و پاک می‌شود و این در حالی است که میزان آلودگی توسط خودروهای سواری کمتر از 10 درصد است و با آلودگی تولیدشده توسط کارخانجات که بخش عمده‌ای از آلایندگی را برعهده دارند، هوا چگونه صاف می‌شود؟


اگر به جوانان انقلابی، متدین و متخصص کشورمان که به فرموده مقام معظم رهبری کم هم نیستند، اعتماد کنیم و باور واقعی داشته باشیم، می‌توانیم شاهد کارآفرینی، خودکفایی و شکوفایی در صنعت و اقتصاد کشورمان باشیم.


حامد نجفی، کارشناس ارشد حوزه تبدیل انرژی، فعال صنعتی و مشاور طرح تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
مینا شاهرخی
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۷
۰
بامید انکه بالاخره یک نفر فقط یک نفر مثل سردار سلیمانی برای رفع این مشکل همت کند چون راه باز نیرو زیاد و راهکار مشخصه . .
قالیشویی ادیب