دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
تهیه کننده شبکه سحر در گفتگو با آنا:

برنامه «کمپاس» شناخته‌شده و محل بحث رسانه‌های جمهوری آذربایجان است/ با خط رسانه‌ای صهیونیست‌ها در قفقاز مقابله می‌کنیم

«کمپاس» قدیمی‌ترین برنامه شبکه آذری‌زبان سحر است که قصد دارد یک‌تنه مقابل هجمه شبکه‌های صهیونیستی در آذربایجان بایستد.
کد خبر : 465257
کمپاس2.jpg

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، گرچه تزارها نیستند تا میان مردم دو سوی ارس جدایی اندازند؛ اما دست‌های رسانه‌ای بسیاری سعی دارند تا ارتباط دوستانه بلکه خانوادگی میان مردم ایران با ملت‌های قفقاز را به آنچه خود می‌خواهند تغییر دهند. درعین‌حال مردم جمهوری آذربایجان، پیام‌های عدالت‌خواهی انقلاب اسلامی را دوست دارند و این در حالی است که انبوهی از دشمنان در لباس دوست از وهابیت تا صهیونیسم از نظام سلطه غرب تا فرقه‌های انحرافی در تلاش برای تغییر فرهنگ آن مردم هستند. عبدالله بحرالعلومی، تهیه‌کننده برنامه «کمپاس» (جهت‌نما) در کانال آذری شبکه جهانی سحر به سؤالات ما در خصوص برنامه‌ای که به همه این مسائل می‌پردازد پاسخ داده است. این گفتگو از نظرتان می‌گذرد.


آنا: چرا عنوان «کمپاس» یا همان «جهت‌نما» را برای برنامه انتخاب کردید؟


بحرالعلومی: کمپاس به معنای جهت‌نما (= قطب‌نما) است. به این منظور که هدف ما نشان دادن مسیر حقیقت به‌ویژه در مسائل سیاسی است. کمپاس قدیمی‌ترین برنامه کانال آذری شبکه سحر است. برنامه‌ای که بیش از 15 سال از عمرش می‌گذرد و بیشتر به آگاهی‌بخشی در خصوص منطقه قفقاز و جمهوری آذربایجان معطوف است. نیم‌نگاهی هم به تحولات جهان و کشورهای اسلامی داریم.


این برنامه گفتگومحور است و چهار روز هر هفته به‌صورت زنده پخش می‌شود و حداقل یک مهمان تلفنی یا اسکایپی هم در هر برنامه داریم. سعی ما این است که از کارشناسان بومی جمهوری آذربایجان در میزگردها استفاده کنیم.



بسیاری از رسانه‌های وابسته به نظام سلطه و صهیونیسم تلاش داشتند تا مردم مظلوم و شیعه آذربایجان را بفریبند و در پی اختلاف میان شیعیان دو سوی ارس بودند. در چنان فضای بسته‌ای ما بیشتر بر افشاگری و دگردیسی که در آن منطقه رخ می‌داد، متمرکز بودیم.



از بازخوردهای این برنامه می‌توان دریافت که همچنان با استقبال بالایی در جمهوری آذربایجان مواجه است. دلیل استمرار و تقویت این برنامه همین علاقه مردم جمهوری آذربایجان به تماشای «کمپاس» است تا جایی که در آن منطقه کاملاً شناخته شده است و حتی رسانه‌های این کشور هم به طور دقیق آن را دنبال کرده و در بسیاری اوقات، محتوای پخش شده از «کمپاس» محل بحث‌وجدل‌های مفصل در رسانه‌های این کشور شده است که نشان از تأثیرگذاری آن دارد.


آنا: چرا باید برنامه‌ای داشته باشیم که به تحولات منطقه قفقاز بپردازد؟


بحرالعلومی: ملت‌های منطقه قفقاز به‌ویژه جمهوری آذربایجان مشترکات فرهنگی، مذهبی و تاریخی بسیاری با مردم ایران دارند. برای مثال اکثریت قریب به اتفاق مردم آذربایجان، شیعه هستند و طی دویست سال گذشته از ظلم فراوانی رنج برده‌اند. چه آن زمان که قفقاز به اشغال تزارها درآمد و چه وقتی که با شکل‌گیری شوروی سابق، مسلمان بودن همه جا سرکوب می‌شد. حتی اکنون هم در معرض انواع تهاجم فرهنگی هم از طرف غرب و هم از طرف وهابیت و صهیونیسم قرار دارد. این تازه جدای از اقدامات ضدانسانی دل‌خراشی است که علیه اسلام در این کشور انجام می‌شود؛ مانند ماجرای قصبه «نارداران» و کشتار مسلمانان آذربایجان به جرم مسلمانی.


از طرف دیگر جمهوری آذربایجان همیشه برای ایران مهم بوده و تهران نسبت به تحولات آن کشور حساس بوده است. درعین‌حال همان عواملی که خواهان تفرقه در میان ملت‌ها هستند سعی دارند ایران‌هراسی را در همه جمهوری‌های مستقل شده از شوروی گسترش دهند و با تبلیغات دروغ، مشکلات هر ملت را به ایران نسبت دهند تا به این صورت آتش نفاق و اختلاف را میان ملت‌ها و کشورها زمینه‌سازی کنند.


در این شرایط نمی‌توان نسبت به آنچه بر کشورهای همسایه تحمیل می‌شود ساکت نشست و بهتر است برای آگاهی ملت‌های همسایه تلاش کنیم به‌ویژه آن‌هایی که به‌نوعی از یک خانواده هم هستیم.


آنا: در این 15 سال روند برنامه یکسان بوده یا تغییراتی نسبت به سال‌های اول را ایجاد کرده‌اید؟


بحرالعلومی: شرایط جهان در سال‌های اخیر با تحولات سریعی همراه است. در سال 1382 که اولین قسمت‌های این برنامه را تولید کردیم شرایط قفقاز و به‌ویژه جمهوری آذربایجان بسیار متفاوت از حال حاضر بود. در آن زمان غرب با انواع فعالیت‌های رسانه‌ای برای دگردیسی فرهنگی در این کشور به‌شدت تلاش می‌کرد. حیدرعلی‌اف که آخرین نماد مدیریت ضددینی دوران شوروی سابق بود، از دنیا رفته بود و فرهنگ این ملت دستخوش انواع تهاجم‌ها قرار داشت.


بسیاری از رسانه‌های وابسته به نظام سلطه و صهیونیسم تلاش داشتند تا مردم مظلوم و شیعه این کشور را بفریبند و در پی اختلاف میان شیعیان دو سوی ارس بودند. در چنان فضای بسته‌ای ما بیشتر بر افشاگری و دگردیسی که در آن منطقه رخ می‌داد، متمرکز بودیم.


آنا: ولی حالا اوضاع تغییر کرده و قطعاً «کمپاس» هم باید همگام با تحولات روز طراحی محتوایی شود.


بحرالعلومی: در حال حاضر که شرایط آن روزها نیست و از طرف دیگر تحولات جهان به‌ویژه منطقه پیرامون ما به‌شدت در حال تغییر است، ما در برنامه ضمن آگاهی دادن در خصوص تحولات جهان اسلام سیاست خارجی جمهوری اسلامی را دنبال می‌کنیم. به‌بیان‌دیگر بیشتر منافع مسلمانان جمهوری آذربایجان را مد نظر قرار می‌دهیم اما همچنان موضع انتقادی خود را درباره تهاجم فرهنگی غرب حفظ کرده‌ایم.


جالب است بدانید هنوز هم رسانه‌های وابسته به رژیم صهیونیستی سعی دارند مشکلات جمهوری آذربایجان و مسائلی را که از دوران تزارها و کمونیسم باقی مانده مانند اختلاف با ارمنستان را هم در نهایت تعجب به ایران مربوط کنند. از طرف دیگر داعش را نماد اسلام معرفی می‌کنند.


آنا: به تهاجم فرهنگی غرب اشاره داشتید مصداق این تهدید در قفقاز دقیقاً چیست و شما در برنامه خود چگونه با آن مقابله کرده‌اید؟


بحرالعلومی: جامعه آذری پیروی تشیع و پایبند به اخلاق و خانواده‌اند و حتی دوران کمونیسم هم نتوانست این فرهنگ را از آنها بگیرد، درحالی‌که در سال‌های اخیر، مسابقات مد و ملکه زیبایی (که مراسمی مستهجن است) آن هم در ماه محرم در جمهوری آذربایجان برگزار می‌شود. یا این که برخی تلویزیون‌ها در آن کشور که متعلق به جریانات صهیونیستی است از پخش هیچ شو و برنامه‌های مستهجنی دریغ نمی‌کنند.



جالب است بدانید هنوز هم رسانه‌های وابسته به رژیم صهیونیستی سعی دارند مشکلات جمهوری آذربایجان و مسائلی را که از دوران تزارها و کمونیسم باقی مانده مانند اختلاف با ارمنستان را هم درنهایت تعجب به ایران مربوط کنند. از طرف دیگر داعش را نماد اسلام معرفی می‌کنند.



ما از طریق مصاحبه و گزارش‌های میدانی محکومیت این حرکت را از زبان مردم آذربایجان نشان داده و در خصوص تلاش‌ها برای استحاله فرهنگی مردمی که دارای ادبیات معنوی و عرفانی عمیقی هستند، اطلاع‌رسانی کردیم.


آنا: تهاجم فرهنگی و فعالیت اسرائیل فقط به ابتذال اخلاقی منحصر می‌شود؟ ترسیم شرایط فعالیت بیگانگان در جمهوری آذربایجان، جایگاه شبکه سحر و برنامه «کمپاس» در این میانه را می‌تواند تبیین کند.


بحرالعلومی: همین‌طور است. بخشی از فعالیت‌های ضد فرهنگی در جمهوری آذربایجان به اسلام‌های انحرافی معطوف است. جای تعجب است درحالی‌که ایران نقش اساسی در نابودی داعش داشت و ماهیت آن گروه وهابیت بوده و از عربستان نشئت می‌گرفت، اما رسانه‌هایی تلاش دارند انقلاب اسلامی ایران را شبیه داعش معرفی کنند و در عین ناباوری مبلغان وهابی در حال ترویج این فرقه ضاله در جمهوری آذربایجان هستند.


همچنین روابط باکو – ریاض به حدی عالی است که مراسم مذهبی و اوقات شرعی مانند عید فطر و حلول ماه رمضان در این کشور با افق آل سعود اعلام می‌شود. حال‌آنکه جمهوری آذربایجان شیعه است و از نظر جغرافیایی هم با افق ایران در یک راستاست نه با عربستان سعودی وهابی.


علاوه بر این‌ها جریان ضدایرانی فتح‌الله گولن هم در جمهوری آذربایجان به‌شدت تبلیغ می‌شود و این روند برای من هم یک سؤال است. چرا که باکو علاقه وافری به دولت آنکارا دارد و گولن علاوه بر ایران با دولت اردوغان در ترکیه هم دشمن است ولی دولت الهام علی‌اف مانع فعالیت‌های آموزشی و ترویجی گروه گولن نمی‌شود.


تلویزیون خزر تی‌وی متعلق به این فرقه انحرافی است و گزارش‌های ضدشیعه همچنان از طریق این شبکه پخش می‌شود. این تلویزیون که دفتر و فرستنده آن در باکوست، به‌صورت رسمی فعالیت کرده و شخصیت‌های تأثیرگذار رسانه‌ای دیداری و نوشتاری را می‌خرد.


آنا: به‌این‌ترتیب هم اهمیت فعالیت رسانه‌ای برای آگاه کردن مردم جمهوری آذربایجان و هم اهمیت برنامه «کمپاس» مشخص می‌شود.


بحرالعلومی: بله. دقیقاً. در چنین شرایطی جای خوشحالی است که برنامه‌ای مثل «کمپاس» و رویکردهای آگاهی‌بخش و تحلیلی آن به‌شدت مورد استقبال مردم قرار گرفته و این را در کامنت‌های هیجانی آن‌ها می‌توان دید. به‌بیان‌دیگر، نیاز رسانه‌ای مردم آذربایجان منطبق بر دین و رویکردهای اسلامی است پس ما هم در برنامه «کمپاس» مظاهر آن را نشان می‌دهیم.


انتهای پیام/4139/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب