دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 دی 1398 - 11:49

هومر؛ شاعری معروف اما گمنام!

تنها آثار به جا مانده از هومر، دو گلچین شعر به نام‌های ایلیاد و ادیسه است.
کد خبر : 450084
Homer-1.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، هومِر یکی از شاعران و داستانسرای یونانی است که آن را با ادیسه هومر می‌شناسیم و از این رو خبرگزاری آنا قصد دارد تا در ادامه به معرفی هر چه بیشتر این شاعر معروف اما گمنام بپردازد.



هومر کیست؟


هومِر یا هُمِر از جمله شاعران و داستانسرای یونانی است که احتمالاً در حدود ۸۰۰ سال (بعضی این تاریخ را ۲۰۰۰ سال ذکر کرده) پیش از میلاد می‌زیسته‌است.


جالب است بدانید؛ این موضوع تنها چیزی است که دربارهٔ هومر می‌دانیم و تنها آثار به جا مانده از وی، دو گلچین شعر به نام‌های ایلیاد و ادیسه است.


همهٔ آنچه که ما دربارهٔ تاریخ و افسانه‌های یونان باستان می‌دانیم از موضوع‌های همین شعر‌ها گرفته شده‌است.


زندگی او را در قرن نهم ق. م. نوشته‌اند و گفته می‌شود که وی در پایان زندگی نابینا شد و از شهری به شهری می‌رفت و اشعار رزمی خود را به نوای چنگ می‌خواند.


هرودوت با قاطعیت نوشته‌است که داستانسرایی بنام هومِر وجود داشته که در قرن نهم ق. م. می‌زیسته؛ از آنجایی که هرودوت به عنوان معتبرترین مورخ دوره باستان، مورد تأیید است، لذا می‌توان پذیرفت که هومِر از اهالی ناحیه اسمیرنا یونان بوده که وقایع مربوط به جنگ تروا را جمع‌آوری کرده و با لعابی از افسانه و جنبه‌های مافوق انسانی آمیخته‌است.



سرودن ایلیاد و ادیسه


نویسندگان بر این عقیده‌اند که از هومر تنها اشعار و آثارش باقی مانده است و از خود او اطلاعی در دست نیست و زمانی که، یونانی‌ها به فرهنگ زندگی نامه نویسی دست یافتند، سند و مدرک مکتوبی از این چهره‌ی بزرگ پیدا نکردند. تنها داستان‌هایی از او منتشر شده که او را یک نوازنده‌ی دوره گرد نابینا معرفی می‌کند.


برخی یونانیان نیز معتقدند و ادعا می‌کنند که ایلیاد و ادیسه کار یک نفر نیست؛ در مقابل عده‌ی دیگری می‌گویند که هر دو از آثار هومر هستند.


عده‌ای دیگر نیز معتقد هستند که ایلیاد به یک سبک و ادیسه به سبک دیگری به نگارش در آمده است.



شاعر در حماسه هومری از خودش صحبتی نمی‌کند. چون سبک این اثر این چنین است. اشعار هومر به بیست و هفت هزار سطر می‌رسد که در هیچ کدام از خود شاعر حرفی به میان نیامده است، در واقع هومر در اشعارش نامی از خود نبرده است.


این آثار از نسلی به نسل دیگر چرخید و خوانده شد، اما حتی ذره‌ای از جذابیت آن کم نشد. بسیاری از آثار قدیمی و کهن فراموش شده اند، ولی آثار هومر همچنان پررنگ و جذاب هستند.


هومر اثر ایلیاد را به سبک سنتی نگارش کرده است، تا اثری نو بیافریند؛ و همچنین تفسیری از دنیا و موقعیت بشر را نشان دهد.


در ایلیاد قهرمان داستان عظمت آدمی را به رخ می‌کشد و مبارزه با مرگ را با نگاهی جاودانه به تصویر می‌کشد، در مقابل اودیسه شور و هیجان کمتری دارد، ولی تصویر گسترده تری از جهان را عرضه می‌دارد.


در اودیسه خدایان و قهرمانان به توجیه اخلاقی نیاز دارند. این توجیهات با عقاید امروزی ما مطابقت دارد و در واقع مضمون آثار هومر این است که می‌توان دنیا را با معیار‌های بشری فهمید، بدون این که ظلم و ستمی به کار بگیریم.


با مطالعه‌ی آثار هومر در نگاه اول در می‌یابیم که همه زاده‌ی تخیل شاعر است، حتی برخی می‌پنداشتند که شهر تروا وجود خارجی ندارد.


بعد از نیمه دوم قرن نوزدهم حفاری‌هایی صورت گرفت که نشان دهنده‌ی توصیفات هومر بود. در این حفاری مشخص شد که مردمی در ده دوره در این تپه که در آسیای صغیر بود، می‌زیستند.


شواهد و مدارکی هم وجود دارد که اثبات می‌کند این جا همان سرزمین تروا است و در آثار و داستان‌های هومر به روشنی راجع به آداب و سنن، شغل ها، خانه ها، ابزار کار و سلاح‌های یونانیان باستان سخن گفته شده است.


بررسی ارزش و اهمیت آثار هومر


ارزش و اهمیت آثار هومر برای مطالعه تاریخ یونان در قرن‌های یازده تا نه قبل از میلاد به حدی زیاد است که این دوره را دوره‌ی هومری نامگذاری کرده اند.


از آثار هومر هشت ترجمه از زمان باستان باقی مانده است. گفته می‌شود که هومر علاه بر «ایلیاد و اودیسه» آثاری همچون «سرود‌های هومری» و «باتراکومیوماکی» را هم داشته است.



بیشتر شاعران حماسه سرا و غزل سرای یونانی و لاتین از سبک هومر که در عصر باستان بسیار پرطرفدار بوده، الهام گرفته اند، به گونه‌ای که یونانیان باستان او را شاعر ملی خود معرفی می‌کردند.


اشعار ایلیاد و اودیسه در صد صفحه نوشته شده اند و درباره‌ی افسانه‌ی خدایان و قهرمانان یونانی است. ایلیاد داستان جنگی در تروا را نقل می‌کند. در این افسانه از قهرمانانی همچون آشیل، آیاس (غول‌های داستان)، هکتور، اودیسئوس و همچنین خدایان کوه آلپ و مسئولیت هایشان صحبت کرده و به علاوه از ضعف‌های اخلاقی آن‌ها نیز در داستان استفاده کرده است.


اودیسه سفر‌ها و اتفاقات ده سال سفر اودیسئوس را موقع بازگشت از جنگ تروا به خانه بیان می‌کند، البته باید بدانید که؛ این اثر به بیان سرگذشت این قهرمان در چهل روز آخر سفرش پرداخته است. این داستان به معرفی خشکی ها، دریا و حتی موجودات زیرزمینی مانند سیکلوپ ها، سیرن ها، خاروبدیس و سکولا می‌پردازد.


انتهای پیام/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب