جایزه مصطفی(ص) موجب هم افزایی دانشمندان جهان اسلام شده است/ مأموریت بنیاد مصطفی(ص) در افزایش توانمندی حوزههای نوآوری و فناوری
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سومین آیین اعطای جایزه مصطفی(ص) با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، رئیس شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی(ص) و با حضور بیش از 100 شخصیت برجسته حوزه علم و فناوری ایران و جهان امروز در تالار وحدت تهران برگزار شد و نشان عالی علم و فناوری جهان اسلام به برگزیدگان این دوره اهدا شد.
بیشتر بخوانید:
همکاری اساتید در همایش پژوهشهای علمی دانشجویان زمینهساز رشد استعدادهای دانشجویان است
مأموریت بنیاد مصطفی(ص) در افزایش توانمندی حوزههای نوآوری و فناوری
مهدی صفارینیا رئیس شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی(ص) در سومین آیین اعطای جایزه مصطفی(ص) میگوید: «به درستی که خداوند تاروت را برگزید که به او علم و توانمندی بیاموزد تا علم باعث توانمندیاش شود. پیامبر اسلام همواره تأکید بر علمآموزی داشت و علم را ابزار قدرت و عزت جهان اسلام میدانست. قدرت و عزت جهان اسلام به واسطه علم و دانش میسر است. برای نشانه رفتن این قلهها نیازمند زیرساختهایی است که جایزههای علمی میتواند نقش مهمی در این موضوع داشته باشد. جایزه مصطفی(ص) سعی دارد کانونی برای توجه جهانیان به دانشمندان جهان اسلام ایجاد کند. بدین ترتیب میتوان دانشمندان مسلمان را در دنیا مطرح کرد».
وی معتقد است: «بنیاد مصطفی(ص) محوری برای تشکیل همکاری علمی میان دانشمندان کشورهای جهان اسلام است. مأموریت این بنیاد همافزایی و افزایش توانمندسازی در حوزه نوآوری و فناوری است. همچنین این بنیاد زمینه اعتباربخشی به دانشمندان جهان اسلامی را فراهم میکند. استپ و ایسا نمونههایی برای آشنایی و معرفی دانشمندان جهان اسلام و ایجاد زمینه همکاری میان آنهاست. برای ظرفیتسازی میان دانشآموزان کشورهای اسلامی نیز جایزه نور و جایزه کنز برگزار میشود تا آیندهسازی دانشمندان جوان جهان اسلام فراهم شود».
مهدی صفارینیا رئیس شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی(ص) گفت: «بنیاد مصطفی(ص) برای گفتمانسازی نیز موزه هنر مصطفی و باشگاه سفیران مصطفی را راهاندازی کرده است تا همکاری مردم را با آحاد جامعه مصطفی فراهم کند. بنیاد مصطفی(ص) جوایز خود را از طریق وقف تأمین میکند. این هفته به عنوان هفته جایزه مصطفی نامیده شده است. ششمین نشست استپ با حضور دانشمندان و برجستگان از ۲۷ کشور جهان در ۱۴ دانشگاه کشور برگزار میشود. رویداد ایسا نیز با هدف تجاریسازی محصولات کشورهای اسلامی و با حضور ۴۰ شرکت دانش بنیان از ۱۲ کشور جهان برگزار میشود».
جایزه مصطفی(ص) یکی از نمادهای شایستگی علمی در جهان به شمار میرود
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در این جلسه گفت: «اکنون زمان آن فرارسیده که دوران طلایی جهان اسلام را به یادآوریم که دانشمندان و محققان مسلمان روح صلح و برابری را از طریق علم به رخ میکشیدند. دانشمندان جهان اسلام آنچه کاشته بودند و آنچه برداشت میکردند را بهصورت مساوی میان همه انسانها تقسیم میکردند. دانشمندان اسلامی همچون سفیران مهربانی و دانایی هستند که به پیشرفت علم و دانش کمک شایانی کردهاند. امروز باید همان اساس و روش گذشته را پیش گرفت تا بتوان به دوران طلایی جهان اسلام رسید».
وی میگوید: «بازگشت به دوران طلایی اسلام تنها با تغییر در نظام کشورهای اسلامی ممکن است. توجه ویژه به نیروی انسانی منجر به اثرگذاری در پیشرفت علم و فناوری میشود. تغییر در فرهنگ، نظام کسبوکار و فناوری و دانش باعث میشود که ارزش نیروی انسانی بیشتر دیده شود و اثرگذاری بیشتری در علم و فناوری را شاهد باشیم باید محیطی امن برای نیروی انسانی فراهم کرد تا بستر پیشرفت فراهم شود».
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری معتقد است: «حرکت پیشرفت در غرب کند شده، نیرو انسانی پیر شدهاند و انگیزهای ندارند اما در جهان اسلام دانشمندان باوجود تمام مشکلاتی که دارند در حال تأثیرگذاری برجهان هستند. ارتقا و خیزش دوباره به دوران طلایی جهان اسلام با استفاده از نیروی انسانی جوان امکانپذیر است. امت اسلامی میتواند با نیروی انسانی جوان و باانگیزه راه شکوفایی و پیشرفت در علم و فناوری را پیش بگیرد. جایزه مصطفی مانند همنامان پیام صلح و دوستی را به همراه دارد. جهان اسلام لیاقتمندانه میتواند بر صدر جهان دانش جلوس کند. ایران در حوزههای سلولهای بنیادی، زیست پزشکی، هوش مصنوعی و نانو پیشرفت عظیمی داشته است. جایزه مصطفی(ص) پاسداشتی از دانشمندانی است که با تلاش زیاد به پیشرفت علمی جهان اسلام کمک کردهاند».
ستاری مطرح کرد: «جایزه مصطفی یکی از نمادهای شایستگی علمی در جهان به شمار میرود و ضمن تقدیر از دانشمندان از ترویج ارزشهای اسلامی حمایت میکند. جمهوری اسلامی ایران بهعنوان امروز یکی از تولیدکنندگان بزرگ علم در جهان به شمار میروند. این امر با تکیهبر نیروی انسانی و شرکتهای دانشبنیان محقق شده است. ایران پتانسیل زیادی در توسعه علم و فناوری دارد و موفقیتهای زیادی در عرصه علوم نوین مانند نانو، بایو و هوش مصنوعی با کشورهای اسلامی برابری میکند و حتی در مواردی از غرب پیشی گرفته است. این موفقیت نه با تکیهبر نفت بلکه با استفاده از پتانسیل نیروی انسانی تحققیافته است».
۱۶۴۹ اثر برای دور سوم جایزه مصطفی دریافت شد
حسن ظهور رئیس کارگروه علمی جایزه مصطفی(ص) در این جلسه بیان کرد: «بخش دانشمندان مقیم جهان اسلامی به چهار حوزه زیست پزشکی، نانو، ای سی تی و عمومی به سومین آیین مصطفی اضافه شده است.۲۹۰ نهاد آموزشی و تحقیقاتی و ۵۱۲ دانشمند برای دور سوم جایزه مصطفی معرفی شدند که درمجموع ۱۶۴۹ اثر دریافت شد. ۵۰۰ داور از ۲۰۰ دانشگاه و پژوهشگاه از ۳۵ کشور جهان این آثار را بررسی کردند. ۲۳ جلسه برای داوری آثار تشکیل شد. ۱۹۰ اثر در حوزه ای سی تی، ۶۶۴ اثر در حوزه بایو، ۱۷۲ اثر در حوزه نانو و ۶۱۴ اثر در حوزه عمومی دریافت و بررسی شدند».
وی ادامه میدهد: «اوگور شاهین از ترکیه با اثر طراحی و ارزیابی بالینی واکسنهای درمانی ضد سرطان، علی خادمحسینی، استاد مهندسی شیمی، مهندسی زیستی و رادیولوژی در دانشگاه کالیفرنیا با اثر هیدرو ژلهای نانو و بایو ساختار برای کاربردهای زیستی و پزشکی از برگزیدگان جایزه مصطفی (ص) ۲۰۱۹ در زمینه علم و فناوری زیستی و پزشکی هستند».
جایزه مصطفی مشوق دانشمندان جهان اسلام است
اوگور شاهین از برگزیدگان جایزه مصطفی(ص) میگوید: «بسیار خوشحالم که به عنوان یکی از برگزیدگان جایزه مصطفی(ص) انتخاب شدهام. برگزیده شدن امری غیرمنتظره بود و حضورم در این مراسم بسیار خوشحال کننده است. کموتراپی یکی از حوزههای مهم علمی جهان امروزی به شمار میرود. هر سرطانی منحصربه فرد است بنابراین هر درمانی باید خاص و منحصربه فرد باشد. نجات یک انسان نجات انسانیت است. جایزه مصطفی(ص) دانشمندان و محققان جهان اسلام را تشویق به فعالیت و پیشرفت در زمینههای علمی مختلف میکند. جایزه مصطفی(ص) در بهبود کشورهای اسلامی نقش مهمی دارد. باعث دلگرمی است که ایران ارزش زیادی برای علم و فناوری قائل است».
دانشمندان کشورهای اسلامی فکر و پتانسیل عالی دارند
علی خادم حسینی برگزیده جایزه مصطفی(ص) در ادامه مراسم میگوید: «باعث افتخار است که به عنوان یکی از دانشمندان ایرانی برگزیده جایزه مصطفی شدم. هیدروژلها یکی از حوزههای بسیار مهم پزشکی به شمار میروند و امیدوارم که کار پژوهشی من بتواند به بیماران کمک کند. کارهای پژوهشی میوه روی درخت است، درختی که باید ریشه و تنه قوی داشته باشد. شاگردانم نیز شاخههای این درخت به شمار میروند. استادان و منتورهای زیاد و تأثیرگذاری در دانشگاه داشتهام».
وی معتقد است: «پیام من به جوانان این است به کاری که میکنند علاقه داشته باشند و همواره کنجکاو باشند و بدانند که شکست بخش جدایی ناپذیری از حرکت در این مسیر است. دانشمندان کشورهای اسلامی فکر و پتانسیل عالی دارند. امیدوارم جایزه مصطفی(ص) فرهنگ علم در کشورهای اسلامی را بهتر جا بیندازد».
درمان پارکینسون و AMD چشم با سلول بنیادی
حسین بهاروند برگزیده جایزه مصطفی(ص) در این آیین میگوید: «باید از همراهی و همکاری تیم تحقیقاتی خودم تشکر کنم. تیمی که علم سلولهای بنیادی را تبدیل به فرهنگ «توانستن» کرده است. این تیم فرهنگ کاربردی کردن علم، فرهنگ همگانیسازی علم، فرهنگ تفکر و حرکت بین رشتهای میان علوم مختلف را محقق کرده است. برگزیده جایزه مصطفی بودن، بار سنگینی را بر دوش من میگذارد. درمان پارکینسون و AMD چشم با سلول بنیادی میتواند به پزشکی آینده کمک کند و باعث کاهش درد بیماران شود».
فناوری ایران، نوید تحول عظیمی در کیفیت تشخیص سرطان را به جهانیان میدهد
محمد عبدالاحد برگزیده جایزه مصطفی(ص) میگوید: «امروز فناوری در ایران توسعه مییابد که نوید تحول عظیمی در کیفیت تشخیص سرطان را به جهانیان میدهد. طی آزمایشهای بالینی ترجمه رفتار سلولهای سالم و سرطانی در حوزه الکترونیک ۲۰ مورد از سرطانهای بانوان کشور مشخص شد که با روشهای فعلی قابل تشخیص نیست».
حضور زنان دانشمند در دوره بعدی جایزه مصطفی(ص) افزایش مییابد
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در جمع خبرنگاران میگوید: «تا دو سال آینده اتفاقاتی که در دور چهارم جایزه مصطفی(ص) برگزار میشود اتفاقات بسیاری در این حوزه علم و فناوری خواهد افتاد. در این دو سال تبادلات زیادی در حوزه علم و فناوری میان کشورهای اسلامی و برگزیدگان جایزه صورت میگیرد. امیدواریم در دوره آینده مشارکت زنان دانشمندان در جایزه مصطفی(ص) پررنگتر شود. یکی از حوزههای تخصصی این دوره سوم جایزه به افزایش و توانمندسازی بانوان در علم و فناوری اختصاص یافته است. یکی از اهداف جایزه مصطفی(ص) افزایش حضور و فعالیت زنان دانشمند در کشورهای اسلامی است».
وی معتقد است: «جایزه مصطفی(ص) میتواند در سالهای آینده اتفاقات خوبی را به ارمغان بیاورد. هر بار که این جایزه برگزار میشود کارگاهها و رویدادهای علمی مختلفی اتفاق میافتد که همکاری میان کشورهای اسلامی را توسعه میدهد. بنیاد جایزه مصطفی(ص) بعد از برگزاری دوره اول جایزه به طور جدی در حال پیگیری است تا زمینههای مورد نیاز برای افزایش حضور زنان دانشمند در کشورهای اسلامی را فراهم کند. در سالهای آینده تمرکز بنیاد جایزه مصطفی(ص) روی زنان مسلمان کشورهای اسلامی خواهد بود و تا سال ۲۰۲۱ که دور چهارم جایزه مصطفی(ص) برگزار میشود ارتباطات میان کشورهای اسلامی همچنان گسترش پیدا کند. منابع تأمین جایزه مصطفی(ص) تنها از منابع وقف ایران تأمین نمیشود و بسیاری از کشورهای اسلامی در آن سهیم هستند. بنابراین پشتیبانی مالی مناسبی برای توسعه روابط کشورهای جهان اسلام در حوزه علم و فناوری وجود دارد».
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/