انتقاد مجلس از عملکرد توانیر در بورس انرژی
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، قریب به دو سال از برنامه ششم توسعه و با توجه به اینکه در بند "ب" ماده ۴۴ برنامه مذکور وزارت نیرو مکلف به استفاده از سازوکارهای بورس انرژی ایران بهمنظور تعیین قیمت برق شده است.در این میان محدودیتهای مالی موجود در زمینه سرمایهگذاری دولت در بخش تولید برق، بیش از آن است که بتوان انتظار معجزه داشت.
علی بختیار عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با خبرنگار حوزه بورس خبرگزاری آنا، استفاده از مکانیزم بورس برای توسعه صنعت برق کشور را یکی از مهمترین روشهای مقابله با تحریمها در این صنعت دانست و گفت: با استفاده از ظرفیتهای بورس میتوان نقدینگیهای موجود در کشور را بهسوی بخش مولدی مانند برق هدایت کرد.
وی با اشاره به اینکه در بند "ب" ماده ۴۴ برنامه ششم توسعه وزارت نیرو مکلف به استفاده از سازوکارهای بورس انرژی ایران بهمنظور تعیین قیمت برق شده است، افزود: بر اساس گزارشهای ارسالی به مجلس وزارت نیرو در این جهت اقداماتی را انجام داده است، اما این اقدامات کافی نیست.
وی افزود : یکی از کارهایی که باید وزارت نیرو در این زمینه انجام دهد هدفگذاری برای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه است و اینکه تولید برق و توسعه آن را چقدر و در کجا افزایش میدهد؟
بختیار با تأکید بر اینکه وزارت نیروی برای رسیدن به این هدف بایستی کار رگلاتوری انجام دهد ، خاطر نشان کرد : این امر علاوه بر اینکه سطح تکنولوژی را مشخص میکند، فعالان اقتصادی در این بخش را در هریک از استانها به میدان آورده و فراخوان میکند و میزان سرمایهگذاری را برای آنها مشخص میکند.
وی گفت : وزارت نیرو همچنین میتواند در راستای کمک به سرمایهگذاران برای تأمین مجوز ، زمین ، زیرساخت و ... کمک کند اگر چه هم اکنون این کار اندکی با چالش مواجه است و وزارت نیرو در این زمینه دچار نقصان بوده است.
بختیار از جمله دلایل وزارت نیرو را در این زمینه نداشتن پروانه رگلاتوری دانست و خاطر نشان کرد : وزارت نیرو نمیتواند در این زمینه تنظیم گری کرده و در این زمینه موفق عمل نکرده است.
بختیار اظهار کرد: مجلس و نمایندگان در جلسات کمیسیون انرژی بارها تأکید کرده است که این وزارت خانه باید نسبت به ایجاد رگلاتوری و هدفگذاری برای اعمال ماده ۴۴ قانون برنامه ششم توسعه عمل کند و اگر این ماده اجرایی و عملیاتی شود ، مشکل سرمایهگذاری در بخش برق حل میشود و سرمایههای مردمی در توسعه صنعت برق کشور به کار گرفته میشود.
از سوی دیگر قره خانی نماینده مردم علیآباد در مورداستفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه و بورس انرژی گفت : اگر وزارت نیرو سوخت را میخرید و تولید برق میکرد و انرژی فسیلی را به انرژی برق تولید میکرد جای سؤال بود ، اما اکنون وزارت نیرو پولی برای تولید برق نمیدهد. بنابراین چون پولی نمیدهد به دنبال افزایش راندمان تولید نیست و به بهرهوری توجه لازم را ندارد.
وی با تشریح اینکه در تولید و مصرف برق هر دو در اختیار دولت است و همچنین قیمتگذار وزارت نیرو است تصریح کرد: آنچه مجلس به دنبال آن بود ، محقق نشد و وزارت نیرو نتوانسته است از ظرفیتهای بورس استفاده کند.
باید گفت برای رفع مشکلات صنعت برق ایران اقداماتی چون انتقال کلیه بدهیهای ناشی از تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، حساب ذخیره ارزی و ماده ۶۲ قانون محاسبات عمومی مربوط به نیروگاههای واگذار شده به بدهی دولت، اصلاح قیمت فروش برق و یا پرداخت مابهالتفاوت قیمت تمام شده و قیمت تکلیفی فروش برق از سوی دولت و نیز تسهیل واگذاری اسناد خزانه اسلامی به فروشندگان برق و تخصیص بخشی از منابع صندوق توسعه ملی برای احداث نیروگاههای جدید توسط بخش خصوصی است.
انتهای پیام/4083/
انتهای پیام/