دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 مهر 1398 - 15:03

کشف عمارتی بزرگ از دوره سلجوقی و ایلخانی در ملارد

کاوش تپه خاتونلر روستای مهردشت ملارد به کشف بقایای معماری باارزشی از یک بنای بزرگ از دوره سلجوقی و ایلخانی منجر شد.
کد خبر : 417902
4 (1)1.jpg

به‌گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری، محمدرضا نعمتی گفت: تپه خاتونلر با وسعتی در حدود 4400 مترمربع در مرکز روستای مهردشت شهرستان ملارد در فاصله 60 کیلومتری جنوب غربی تهران واقع‌شده که اطراف آن را خیابان و منازل مسکونی در برگرفته است.»


وی افزود: با توجه به موقعیت قرارگیری این تپه در مرکز روستا، این مکان تبدیل به محلی برای دپوی زباله و نخاله‌های ساختمانی شده که این وضعیت موجبات نارضایتی اهالی روستا را به وجود آورده است.


سرپرست هیئت کاوش تپه خاتونلر روستای مهردشت خاطرنشان کرد: بخش‌های زیادی از این تپه توسط لودر به‌منظور ساخت‌ و سازها و احداث خیابان از بین رفته است.


وی تصریح کرد: برنامه ساماندهی و کاوش اضطراری تپه خاتون لر باهدف مشخص کردن وضعیت تپه ازنظر آثار و بقایای معماری، ارائه طرح حفاظتی و مرمتی یافته‌های معماری بر اساس وضعیت موجود تپه و قرارگیری آن در بافت روستا و در نهایت ارائه ضوابط طرح ساماندهی تپه انجام شد.


سرپرست هیئت کاوش تپه خاتونلر روستای مهردشت با بیان اینکه در این مدت دو کارگاه مورد کاوش قرار گرفت، افزود: در کارگاه شماره یک، در دو طرف یک راهروی باریک، اتاق‌هایی مربع و مستطیل شکل به دست آمد که بر اساس توپوگرافی زمین ایجاد و پی دیوارها و بخشی از آن‌ها از چینه و بخشی دیگر با خشت ساخته‌ شده‌اند.


نعمتی با اشاره به اینکه ورودی اکثر اتاق‌ها به دلیل تخریب بیش‌ از حد توسط لودر مشخص نبود، اظهار کرد: در داخل بیشتر اتاق‌ها تنورها و اجاق‌هایی برای گرمایش و پخت‌وپز وجود داشت.


وی خاطرنشان کرد: در این بخش همچنین سازه‌ای آجری مربوط به تأسیسات آب‌رسانی با تمپوشه‌های سفالی به دست آمد.


نعمتی گفت: در کارگاه شماره دو که در بلندترین نقطه از تپه قرار دارد، بقایای معماری باارزشی از یک بنای بزرگ به دست آمد که ورودی آن از سمت غرب بوده و توسط یک راهرو و اتاق‌های کوچک و بزرگ باهم در ارتباطند.


وی تصریح کرد: دیوار این اتاق‌ها از چینه و خشت ساخته‌شده و دارای سقف با تاق هلالی است که آثار و بقایای این تاق‌ها در برخی اتاق‌ها پابرجاست ولی در بعضی اتاق‌ها آوار تاق‌ها به دست آمد.


سرپرست هیئت کاوش تپه خاتونلر روستای مهردشت با بیان اینکه دیوارهای اصلی بنا ضخیم بوده و به دو و نیم تا سه متر نیز می‌رسد، گفت: احتمالاً این بنا به‌ صورت دوطبقه بوده و به دیوارهای اصلی و زیر تاق‌ها الحاق شده و در مرحله سوم بعضی اتاق‌ها با نخاله و خشت پر شده‌اند و با احداث دیوارک‌هایی اتاق‌ها را کوچک‌تر کرده‌اند.


وی افزود: در مرحله آخر، طبقه اول به‌طور کامل با چینه و نخاله پرشده و علاوه بر دیوارهای قبلی دیوارها جدید ساخته و تغییراتی در پلان بنا داده‌شده است.


نعمتی گفت: در پشت بنا، در قسمت شرقی آثار دو چاه که محل انباشت زباله‌ها بود به دست آمد.


وی اظهار کرد: از آثار باارزش به‌دست‌ آمده می‌توان به تعداد زیادی درپوش‌های سفالی با تزئینات پرکار استامپی، مهره شطرنج (اسب)، سکه، انواع پی‌سوز، سفال نوشته به خط اویغوری و قطعات زیاد خمره و ظروف سفالی که اغلب بدون لعاب و دارای تزئینات استامپی و کنده هستند، اشاره کرد.


به گفته این باستان‌شناس بعد از اتمام کاوش، ساماندهی تپه و مستند نگاری یافته‌ها و حفاظت اولیه از آثار معماری مکشوفه شروع‌شده و در پس از ارائه طرح مناسب بنای به‌دست‌آمده مسقف خواهد شد.


وی با بیان اینکه کاوش تپه خاتونلر روستای مهردشت با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری به انجام رسیده، تصریح کرد: این اثر با شماره 2885 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


انتهای پیام/4046/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب