ثبت اتفاق نادری که هر دههزار سال اتفاق میافتد/ تصاویر جذب یک ستاره توسط سیاهچاله!
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ناسا با استفاده از تلسکوپ تس جذب یک ستاره توسط یک سیاهچاله را که یک اتفاق نادر در هر ده تا صد هزار سال یکبار در کهکشانی مانند راه شیری است، ثبت کرد.
اداره کل ملی هوانوردی و فضا در ایالاتمتحده آمریکا، فنّاوری تلسکوپ تس که باهدف بررسی و کشف سیارههای فراخورشیدی در خارج از منظومه شمسی طراحی و ساختهشده است، چگونگی تخریب و بلعیده شدن یک ستاره از سوی یک سیاهچاله را رصد و اطلاعات آن را بررسی کرده است.
اطلاعات دریافتی از این تلسکوپ غولپیکر در چند روز اخیر رویدادی بهعنوان ASASSN-19bt را ثبت و بر این اساس با نزدیک شدن یک ستاره به یک سیاهچاله، کشش شدید از سوی سیاهچاله را که ستاره را بهشدت بهسوی خود جذب میکند ثبت کرده است.
طی این اتفاق ستاره توسط نیروی جاذبه سایه چاله جذب، متورم و ازهمپاشیده شده و به گاز تبدیل میشود. انتهای گاز برخلاف جریان جذب به سمت مخالف آن حرکت میکند اما باقی آن به دور جریان میچرخد و یک قرص برافزایشی را شکل میدهد.
قرص برافزایشی یک ساختار دیسک مانند از ماده است که به شکل حلقوی به دور یک جسم خاص میچرخد. در این رویداد که اختلالات جزر و مدی نام دارد، قسمتهایی از ستاره که نتوانستهاند از نیروی جاذبه سیاهچاله بگریزند به داخل سیاهچاله کشیده میشوند. این امر منجر به تولید پرتوهای نوری و همینطور اشعه ایکس میشود که ممکن است برای چند سال باقی بماند.
تلسکوپ تس به مدت یک سال با کمک چهار دوربین خود بخشهایی از فضا را رصد میکرد همچنین تلسکوپ اروپایی اکسامام-نیوتون (XMM-Newton)، در زمان وقوع این رویداد یعنی در ۱ بهمن ۹۷ (۲۱ ژانویه ۲۰۱۹) توانستند نور، اشعه ماوراءبنفش و اشعه ایکس ساتع شده از این رویداد را دریافت کنند. آنان همچنین متوجه شدند که دمای حاصله از این رویداد در عرض چند روز تا ۵۰ درصد کاهشیافته است؛ مسئلهای که در مطالعات پیشین دیده نشده بود.
انتهای پیام/4108/
انتهای پیام/