مبتلا شدن ۱۴ نفر بهدلیل بیماری تب کریمه کنگو در سیستان و بلوچستان
غلامرضا سرگزی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و پزشکی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، درباره آخرین وضعیت بیماری تب کریمه کنگو گفت: از آنجا که بیماری تب کریمه کنگو علائم بالینی در دام ندارد، نمیتوان آن را شناسایی کرد و تنها وقتی انسان به آن مبتلا میشود، قابل تشخیص است.
وی افزود: بهدلیل عدم شناخت این بیماری در دام، انسان نمیتواند آن را تشخیص داده و به همین دلیل بدون آنکه بداند، به این بیماری مبتلا میشود.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی ادارهکل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان افزود: در سه شهر زاهدان، زابل و پیرانشهر این بیماری مشاهده شده است و امسال 14 نفر در این استان به این بیماری مبتلا شدند که 9 نفر در زاهدان و بقیه اهل شهرستانهای سرباز، بمپور و زابل هستند.
سرگزی در خصوص ورود این بیماری به کشور گفت: از سال 78 علائم بالینی این بیماری تشخیص داده شد. هر چند که شواهد نشان میدهد پیش از این نیز تب کریمه کنگو در ایران وجود داشته اما شناسایی نشده و عبور گذرایی داشته است. اما آنچه بهصورت واضح و مشخص وجود دارد، این است که از سال 78 این بیماری در سیستان و بلوچستان شناسایی شده است.
وی با تأکید بر اینکه بیماری تب کریمه کنگو بیماری آنزمیک و بومی است، تصریح کرد: ناقل این بیماری کنهای به همین نام است. این ویروس در کنهها از نسلی به نسل بعد منتقل میشود و در واقع ویروس این بیماری در کنهها از بین نمیرود و در آنها باقی میماند.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان در توضیح بیشتر این بیماری گفت: دامی که مبتلا به این بیماری میشود، علائم مشخصی ندارد. تنها دچار تب خفیف و گذرا شده که زیاد نمود پیدا نمیکند اما ویروس در گردش خون دام جا خوش میکند و 9 تا 12 روز در بدن دام باقی میماند. پس از گذشت این 13 روز، بیماری در بدن دام از بین میرود.
سرگزی اظهار کرد: در همان زمانی که ویروس در گردش خون دام وجود دارد، اگر کنهای دام را نیش زده و بعد از آن، انسان را نیش بزند، بیماری را به فرد منتقل کرده است. کشتار دام بیمار نیز در زمان ابتلا اگر در خارج از کشتارگاه انجام شود و فرد با خونی که از بدن دام خارج میشود در تماس باشد، فرد را به بیماری کریمه کنگو مبتلا میکند.
وی با توضیح اینکه در واقع مهمترین راه انتقال، کنه محسوب میشود، افزود: وقتی کنه آلوده روی بدن دام آلوده مینشیند، آلوده شده و با یک نیش ساده به انسان ناقل این بیماری میشود.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی ادارهکل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: قصابهایی که لوازم حفاظتی لازم را نیز ندارند و بهصورت غیرمجاز دام را ذبح میکنند، در صف اول ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو هستند اما در شرایط استاندارد، گوشت دام پس از ذبح باید در سرما قرار بگیرد و پس از آنکه 24 ساعت در اتاق سرد قرار داشت، ویروس ماندگاریاش را از دست میدهد.
سرگزی به عادت غیرمتعارف برخی از قصابان و دامداران اشاره کرد و افزود: یکی از اقدامات مخاطرهانگیز این گروه از افراد، خوردن جگر خام دام است و از این طریق ویروسی که در جگر دام باقی مانده است، به بدن فرد منتقل میشود.
وی عنوان کرد: بعضی از دامداران کنهها را از بدن حیوان جدا کرده و زیر دست خود له میکنند. این اقدام بهشدت اشتباه است زیرا باعث میشود خون کنه از بدن او خارج شده و به راحتی قابل انتقال باشد.
سرگزی با تأکید بر اینکه انسان میزبان اتفاقی برای این بیماری است، افزود: اگر بیماری در مرحله اول شناسایی شود، قابل درمان است. اما اگر فرد مدتزمان طولانی به بیماری مبتلا و علائم اولیه خونریزی در وی پدیدار شود، امکان نجات دادن وی برای پزشکان بسیار کم میشود.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی ادارهکل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه سازمان دامپزشکی برنامههای زیادی را برای کاهش آمار این بیماری در نظر گرفته است، افزود: این بیماری از نوع بیماریهای استراتژیک است و در دام علامتی ندارد اما تمام علائم در انسان بروز پیدا میکند. به همین دلیل بحث آموزش در سرلوحه کارها قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: هر ساله برنامههای مدونی برای دامپزشکان در نظر گرفته میشود که به تبع آن برنامههای آموزشی، اطلاعرسانی، بروشور و آگهیهای رسانهای برای این گروه از افراد توزیع میشود. در چند سال اخیر بهدلیل افزایش آمار این بیماری، آموزشهای چهره به چهره نیز در زمره برنامههای پیشگیرانه قرار گرفته است.
سرگزی تأکید کرد: دومین برنامه برای ناقلان بیماری است که با مشارکت دامداران انجام میگیرد و هدف آن است که سیکل گردش ویروس قطع شود. در واقع در این مرحله دامداران به بحث پاکسازی محوطه دامداری خود پرداخته و اقدامات لازم برای از بین بردن ویروس را انجام میدهند.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی ادارهکل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه دامپزشکی کشور تأکید بسیاری بر عدم خرید گوشت از مراکز غیرمجاز دارد، تصریح کرد: وقتی که گوشت بهصورت مجاز و از مجاری قانونی ذبح و در اختیار مردم قرار میگیرد، یک روز کامل در اتاق سرد باقی میماند. اما در حالت غیرمجاز، گوشت بهصورت خام و تازه در برخی از مغازهها عرضه میشود که این موضوع میتواند عامل بروز بیماری تب کنگو در افراد باشد. به همین دلیل بحث نظارت بر کشتارگاهها از جمله مسائل مهمی است که دامپزشکی بر آن توجه ویژه دارد تا گوشت از آلودگی به انگل یا کنه، مبرا باشد.
وی به بحث نظارت و قرنطینه نیز اشاره کرد و افزود: دامی که از مبادی ورودی کشور نیز وارد میشود، قرنطینه شده و آزمایشهای مختلفی بر روی آن صورت میگیرد تا از هرگونه آلودگی پاک باشد و این موضوع بحثی روتین در حوزه دامپزشکی است و سامانه گسترده و فراگیری دارد.
سرگزی به بحث انتقال این بیماری در بیمارستانها نیز اشاره کرد و افزود: اگر توجه کرده باشید در بیمارستانهایی که افراد مبتلا به این بیماری نگهداری میشوند، کادر درمان لباسهای خاصی به تن دارند و این هم بهدلیل آن است که در صورتی که فرد دچار خونریزی شده باشد، میتواند به راحتی بیماری را منتقل کند.
انتهای پیام/4087/4110/
انتهای پیام/