دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 خرداد 1398 - 12:07

نمایندگان مجلس درباره طرح ملی مسکن چه گفتند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیرامون طرح ملی مسکن نقطه نظرات خود را ارائه کردند.
کد خبر : 396849
بازار-مسکن.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز خود بررسی راه‌های اجرای ایده ساخت یک میلیون مسکن در سال را در دستور کار داشت و برخی نمایندگان نقطه‌نظراتشان را در این زمینه مطرح کردند.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد مازنی با بیان اینکه رشد جمعیت و جابه‌جایی‌های گسترده منجر به بحران در حوزه مسکن شده است، گفت: آیا دولت و وزارت راه در مورد بحران مسکن به روش علمی اقدامی انجام داده است و اگر این طور است باید گزارشی از عملکرد و دستاوردهای خود ارائه کند، همچنین باید از گذشته آسیب‌شناسی نسبت به وضع موجود انجام می‌شد.


وی ادامه داد: موضوع مسکن، موضوع جدیدی در سطح دنیا نیست و باید از تجارب کشورهای دیگر در این حوزه استفاده می‌کردیم اما متأسفانه در حال حاضر شاهد افزایش چند برابری قیمت مسکن در حوزه خرید و فروش، ساخت و اجاره هستیم و سوال اینجاست که آیا این موضوع قابل پیشگیری نبود.


مازنی با تأکید بر اینکه بافت‌های فرسوده باید مدیریت شود، عنوان کرد: منازل سیل‌زده و زلزله‌زده باید مقاوم‌سازی شوند و دولت باید برای آن برنامه داشته باشد.


رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضعف مدیریت تیم اقتصادی دولت و بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اشتباهات دولت، نقدینگی را به سمت مسکن برده است.


مسکن اولی‌ها باید یارانه دولتی دریافت کنند


حمیدرضا فولادگر گفت: برای هدف‌گذاری در بخش مسکن باید بین روش‌های موجود بهینه‌سازی کنیم.


نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید برای رونق اشتغال خود را مقید به حل مشکل مسکن بدانیم، عنوان کرد: رفع نیاز جامعه به‌خصوص زوج‌های جوان در حوزه مسکن بسیار مهم است.


وی با اشاره اینکه باید از تجربیات گذشته در حوزه مسکن استفاده کنیم، اظهار کرد: مسکن مهر در روستاها موفق بود اما در شهرهای بزرگ مشکل داشت و در حال حاضر در برخی شهرها 90 درصد مسکن‌های مهر خالی است.


فولادگر با بیان اینکه در گذشته نسبت به سمت و سوی نقدینگی از سکه و ارز به سمت مسکن هشدار داده بودیم، گفت: بالا رفتن تقاضا در حوزه مسکن باعث افزایش قیمت شد و همچنین افزایش قیمت مصالح و عدم بیمه کارگران نیز در این افزایش تأثیر داشته است.


وی تسهیلات بانکی 18 درصد برای مسکن را زیاد دانست و افزود: باید برای زوج‌های جوان و مسکن اولی‌ها یارانه در نظر گرفته شود.


عضو فراکسیون نمایندگان ولایی خاطرنشان کرد: در حوزه مسکن روستایی موفق بوده‌ایم اما برای شهرهای بزرگ باید احیای بافت‌های فرسوده، بازآفرینی مسکن و رفع مشکل حاشیه نشینی را داشته باشیم همچنین باید از انبوه‌سازی حمایت شود.


تأمین زمین ارزان تنها راه مسکن‌دار شدن دهک‌های پایین است


مهرداد بائوج لاهوتی هم نیاز مسکن در ایران را بین یک تا یک میلیون و 500 هزار واحد مسکونی برآورد کرد و گفت: 700 هزار واحد مسکونی از این میزان نیاز زوج‌های جوان و مابقی برای سایر جامعه است که باید بررسی شود چه میزان از آن تأمین شده است.


نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آمار صدور پروانه ساخت مسکن در کشور، عنوان کرد: تاکنون تنها 700 تا 800 هزار پروانه برای واحدهای مسکونی صادر شده است که به معنای تأمین 50 درصد نیاز کشور است.


وی با تقسیم‌بندی دهک‌های مختلف جامعه، اظهار کرد: برای دهک‌های بالا تعهدی به تأمین مسکن نداریم، چرا که آن‌ها زمین و تسهیلات دارند؛ دهک‌های متوسط نیز با یارانه سود تسهیلات مشکل‌شان برطرف می‌شود اما برای دهک‌های پایین با این روش‌ها نمی‌توان مشکلی را حل کرد.


بائوج‌لاهوتی به اقدامات دولت‌های مختلف در حوزه مسکن اشاره کرد و یادآور شد: در دولت سازندگی زمین در اختیار دهک‌های پایین قرار گرفت و در دولت اصلاحات طرح اجاره به شرط تملیک اجرا شد، همچنین در دولت احمدی‌نژاد طرح مسکن مهر را داشتیم، اما در دولت روحانی که مسکن اجتماعی را مطرح کردند، قدمی برای اجرای آن برداشته نشد.


وی همچنین بیان کرد: باید تسهیلات ارزان قیمت را افزایش دهیم که در قانون برنامه ششم نیز به آن تأکید شده است، همچنین باید زمین ارزان برای افراد تأمین شود که تنها راه حل برای دهک‌های پایین است.


لاهوتی اضافه کرد: صنعتی‌سازی نیز در قانون برنامه چهارم مورد تأکید بود که باید 20 درصد ساختمان‌ها صنعتی‌سازی شود که 10 تا 15 درصد قیمت مسکن را کاهش داده و عمر ساختمان را افزایش می‌دهد.


عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در حوزه روستایی مشکل نداریم و بنیاد مسکن به وعده‌های خود در این حوزه عمل کرده است.


کاهش ۵۰ درصدی عرضه مسکن طی ۵ سال اخیر


حسین افشین با بیان اینکه مشکلات موجود در بازار مسکن دلایل متعددی دارد، بیان کرد: یکی از دلایل افزایش قیمت در بازار مسکن به کمبود عرضه باز می‌گردد؛ به طوری که در ۵ سال اخیر یعنی از سال ۹۲ تا سال ۹۷، ۵۰ درصد عرضه مسکن کاهش پیدا کرده است.


وی با اشاره به اینکه افزایش بی‌رویه قیمت مسکن از سال ۹۷ به گونه‌ای است که شاهد افزایش سه برابری در تهران و یک‌ونیم تا دو برابر در شهرستان‌ها هستیم، حال سؤال این است که آیا با ساخت مسکن می‌توان این مشکل را حل کرد، تصریح کرد: از سال ۸۵ تا ۹۴ شاهد ساخت ۱۰.۵ میلیون مسکن در کشور بودیم اما تنها ۲.۵ میلیون در اختیار افراد قرار گرفته و خانه‌دار شده‌اند یعنی ۷۷ درصد مسکن تولیدی ما جنبه سرمایه‌گذاری و سوداگری داشته است.


وی اضافه کرد: اکنون این سؤال مطرح است که با ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکن چه تضمینی وجود دارد که مسکن به صاحبان اصلی آن برسد؟ از سوی دیگر ما شاهد افزایش اجاره‌بها هستیم. در سال ۹۵ تصمیماتی گرفته شد و قیمت‌گذاری و منطقه‌بندی صورت گرفت اما نتیجه‌ای نداشت؛ اکنون نیز اگر مانند گذشته عمل کنیم به نتیجه‌ای نمی‌رسیم.


افشین اضافه کرد: یکی از راهکارهای حل مشکل قیمت در بازار مسکن که دنیا نیز به سرعت به این سمت رفته است مالیات بر عایدی است؛ به گونه‌ای که افرادی که خانه‌ای را می‌خرند و تا دو سال آن را مبادله نکنند بعد از دو سال از مالیات معاف هستند، اما اگر قبل از آن معامله‌ای انجام شود باید ۲۸ درصد تفاوت قیمت حاصل در اختیار دولت قرار گیرد و دولت می‌تواند از پول حاصله به صورت رگولاتوری بازار را تنظیم کند.


وی افزود: اگر فردی خانه‌ای اضافه داشته باشد اگر تا ۱۰ سال آن را اجاره دهد دیگر بعد از ۱۰ سال نیازی به پرداخت مالیات ندارد اما اگر قبل از آن ۱۰ سال اجاره داده نشده باشد باید سالانه مانند شرکتها مالیات پرداخت کند.


نماینده مرکز پژوهش‌های مجلس اظهار کرد: تا زمانی که مسکن از حالت سرمایه‌گذاری خارج نشود مشکل مسکن و اجاره بها حل نخواهد شد. بازار مسکن در سال‌های اخیر به گونه‌ای بوده است که هر کسی که سرمایه‌گذاری در این بازار کرده است ۲۰۰ درصد سود برده است و نکته اصلی این است مادامی که سوداگری در بازار مسکن وجود داشته باشد نمی‌توان با مسکن مهر یا تخصیص ۴۰۰ هزار زمین برای ساخت مسکن و یا طرح‌های دیگر مشکل این بازار را حل کرد.


لزوم استفاده از ظرفیت سازنده‌های خوشنام


مازیار حسینی هم گفت: مسکن در حال حاضر به‌عنوان مهم‌ترین موضوع دولت و مجلس مطرح است.


معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی، افزود: صنعت ساختمان با وجود 130 صنعت وابسته می‌تواند نقش مهمی در رونق صنایع و خدمات داشته باشد.


وی اظهار کرد: ما وابستگی در حوزه صنعت ساختمان به خارج از کشور نداریم اما رونق مسکن موضوع فرابخشی و فرادستگاهی است، اگرچه وزارت راه و شهرسازی به‌عنوان محور این موضوع در متن قضیه قرار دارد اما هماهنگی‌های هیئت دولت، وزارتخانه‌های کشور و نیرو می‌توانند کمک‌های شایانی به این بخش انجام دهند.


حسینی با بیان اینکه منابع بانکی اثرگذاری زیادی در رونق تولید در مسکن دارند، خاطرنشان کرد: با تأکیدات رئیس مجلس شورای اسلامی مقرر شد حداقل 20 درصد سهم تسهیلات به بخش مسکن اختصاص یابد.


معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: سیاست وزارت راه و شهرسازی انبساطی است اما به این نکته توجه شده که مسکن با توجه به نیاز هر منطقه ساخته شود به این معنا که سطح توقعات و نیاز هر منطقه برآورده شود.


وی با بیان اینکه سیاست دولت حمایت از دهک‌های یک تا هفت برای تأمین مسکن است، تصریح کرد: تکمیل یک میلیون و یکصد هزار واحد مسکن مهر، 400 هزار واحد مسکونی در طرح ملی مسکن و 200 هزار واحد مسکونی در طرح عمران روستایی می‌تواند باعث رونق تولید شود.


معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی  اظهار کرد: باید از ظرفیت سازنده‌های خوشنام استفاده شود و کیفیت و معماری ایرانی و اسلامی در دستورکار قرار گیرد.


۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد


حسین مقصودی در جریان بررسی طرح ملی مسکن، گفت: پیش از وزارت آقای اسلامی دولت و وزارت راه و شهرسازی برای مسکن‌دار کردن جوانان برنامه‌ای نداشت؛ به‌ویژه نظارتی بر قیمت‌ها و مبارزه با زمین‌خواری صورت نمی‌گرفت.


نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین و خوشاب در مجلس شورای اسلامی افزود: براساس برنامه ششم توسعه، دولت باید 9 هزار واحد مسکونی بسازد که این امر تاکنون عملیاتی نشده است. به عنوان نماینده‌ای که تجربه حضور در شهرداری، شورای شهر و دهیاری‌ها را دارد، به چند برنامه و راهکار برای رونق مسکن و کاهش قیمت‌ها در این حوزه اشاره می‌کنم.


وی اظهار کرد: باید کنسرسیومی متشکل از وزارتخانه‌های کشور، راه و شهرسازی، بانک مرکزی، سازمان نظام مهندسی، بنیاد مسکن و قوه قضائیه تشکیل شود.


مقصودی با بیان اینکه دو میلیون و 600 هزار واحد مسکونی خالی است، خاطرنشان کرد: دولت چه برنامه‌ای برای تعیین تکلیف مسکن‌های احتکار شده دارد.


عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر کشور گفت: با افزایش قیمت‌های سرسام‌آور جرایم شهرداری‌ها  در ازای اضافه بنا چگونه می‌خواهیم قیمت مسکن را کنترل کنیم. بافت فرسوده شهری زیرمجموعه شهرداری‌ها و وزارت کشور است؛ این در حالی است که این بخش به کلی رها شده است.


وی ادامه داد: پروانه رایگان یک مخروبه را به برج تبدیل نمی‌کند و باید زیرساخت‌های لازم را در بافت فرسوده ایجاد کنیم.


مقصودی تصریح کرد: عملکرد تأمین اجتماعی در صدور پروانه و پول‌های مفت و مجانی که از مردم دریافت می‌کند و در عین حال خدماتی ارائه نمی‌شود باید توسط رئیس‌جمهور و وزرای کشور، کار و رفاه اجتماعی تعیین تکلیف شود.


عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس تأکید کرد: اگر دنبال کاهش قیمت مسکن هستید باید سایه تأمین اجتماعی را از سر ساخت‌وسازها برداریم، کلانشهرها در حال حاضر به صورت افقی رشد می‌کنند.


مقصودی ادامه داد: اراضی داخل شهر قابل خرید و فروش نیست و دولت توان نظارت بر اراضی اطراف شهر را ندارد بنابراین دلالان این اراضی را در بنگاه‌های غیرقانونی می‌فروشند؛ در نتیجه سکونت‌های غیررسمی افزایش چشمگیری پیدا کرده است.


عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس تأکید کرد: در شهرهای بزرگ حاشیه‌نشینی افزایش پیدا کرده است؛ برای ساماندهی این جمعیت باید شهرک‌های اقماری ساخته شود.


روند بازنگری در طرح‌های هادی طولانی است


علی‌اکبر کریمی هم گفت: در بسیاری از شهرها با کمبود زمین مواجهیم که این امر موجب افزایش قیمت مسکن می شود.


عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از مسائل جدی پیش‌بینی زمین در توسعه شهرهاست، تصریح کرد: متأسفانه فرآیند توسعه شهرها در طرح‌های جامع و تفصیلی با تأخیر زیادی انجام می‌شود. در برنامه ششم توسعه آمده است که شهرهای زیر پنج هزار نفر می‌توانند طرح‌های جامع خود را در شورای توسعه و برنامه‌ریزی استان تصویب کنند. این حکم نافذ نیست و همچنان طرح‌های جامع، ماه‌ها در دبیرخانه شورای عالی شهرسازی معطل می‌ماند.


نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در زمینه روستاها فرآیند بازنگری طرح‌های هادی بسیار طولانی است، ادامه داد: باید بتوانیم مشکل زمین روستایی را حل کنیم. در زمینه کلیه طرح‌های هادی و ابلاغات جزئیات باید مشکلات برطرف شود.


وی با بیان اینکه شهرهای جدید می‌توانند محلی مناسب برای سرریز جمعیت شهرهای بزرگ باشند، اما به علت نبود زیرساخت‌ها استقبالی از آنها نمی‌شود، خاطرنشان کرد: اولویت‌دادن نوسازی بافت‌های فرسوده برای جبران کمبود زمین و افزایش تراکم شهرها می‌تواند راهکار مناسبی باشد.


انتهای پیام/4034/4123/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب