دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
پیشنهاد اندیشه‌ورزی/

راهکار منطقی اقدام متقابل برابر طرف‌های برجام چیست؟

راهکار منطقی اقدام متقابل برابر طرف‌های برجام موضوعی است که می‌تواند به‌عنوان مبحثی برای برگزاری کرسی آزاداندیشی در دانشگاه‌ها استفاده شود.
کد خبر : 380488

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاد اندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در مجموعه خبرهای پیشنهاد اندیشه‌ورزی تا کنون سعی کردیم ضمن توجه به مطالبه مقام معظم رهبری از دانشجویان در رابطه با برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی، موضوعاتی با توجه به نیازهای روز و اساسی به دانشجویان ارائه کنیم.


۱۳ مهر ۹۰ در دیدار نخبگان و برگزیدگان علمی با مقام معظم رهبری، ایشان ضمن انتقاد از نبود اهتمام لازم به مسئله کرسی‌های آزاداندیشی با وجود تأکیدهای مکرر، خاطرنشان کردند: جوانان باید با فکر کردن، نوشتن و انعکاس ایده‌های خود در کرسی‌های آزاداندیشی فضای گفتمانی بوجود آوردند.


معظم له همچنین بیان کردند: این کرسى‌‌هاى آزاداندیشى که ما مطرح کردیم مستلزم بحث‌هاى آزاد دانشجویى در محیط دانشگاه‌‌ها است، بسیارى از مسائلى را که در اینجا دوستان مطرح کردند، می‌تواند تعیین تکلیف کند، روشن کند؛ جهات مثبت و منفىِ هر مطلبى را در بحث‌هاى دانشجویى باید بتوانند به دست بیاورند.


شیوه صحیح اقدام متقابل با بدعهدی‌های آمریکا و کشورهای اروپایی در توافق‌نامه برجام موضوعی است که می‌تواند به‌عنوان مبحثی برای مباحثه علمی در دانشگاه‌ها استفاده شود.


خروج یک طرفه آمریکا به‌عنوان یکی از هفت عضو برنامه جامع مشترک «برجام»، از این توافق و عمل نکردن به تعهدات طرف‌های غربی در مقابل تعهد کامل کشورمان به برجام سبب شده است تا اصل و چرایی مذاکره برای به‌دست آمدن این توافق زیر سوال برود.


توافقی که قرار بود بهانه صلح‌آمیز نبودن فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان را کشورهای غربی و آمریکا بگیرد، اما باز شاهد بدعهدی و پایبند نبودن امضا کنندگان برجام بودیم.


دستاورد تقریباً هیچ این توافق بین‌المللی برای کشورمان در کنار اصرار طرف‌های غربی برای مذاکره نامشروع بر سر حق مسلم ایران برای داشتن توان بازدارنده موشکی سبب شده است تا بعضی از کارشناسان و فعالان دانشجویی خواهان خروج کشور از این توافق شوند.


خروج یکباره از برجام بازگشت سریع به موضع قبل


یکی از ایده‌های اقدام متقابل در مقابل رفتارهای مغرضانه و بدعهدی‌های آمریکا این است که ایران هرچه سریع‌تر از این توافق خارج شده و گام‌هایی که در راستای برجام برداشته است، به عقب برگردد. ازجمله تعهداتی که در جریان برجام به طرف‌های غربی داده شده است محدودیت تعداد سانتریفیوژها است. محدودیت دیگر برای کشورمان در جریان توافق هسته‌ای ممنوعیت نگهداری ذخیره آب سنگین و محدودیت نگهداری اورانیوم غنی شده است.


موافقان بازگشت سریع معتقدند کشورمان می‌بایست بلافاصله غنی‌سازی 20 درصد را شروع کرده، همچنین اقدام به تولید آب‌سنگین کند.


خروج از پروتکل الحاقی و کم کردن نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر تاسیسات هسته‌ای ایران از دیگر طرح‌های این گروه برای اقدام متقابل است.


ماندن در برجام برای آشکار کردن ماهیت آمریکا


عده‌ای دیگر اما معتقدند ماندن در برجام هرچند نفعی برای کشور نداشته باشد به مصلحت کشور است؛ این گروه اشاره می‌کنند آمریکا پس از خروج خود از برجام مترصد فرصتی بود تا با خروج ایران از این توافق جبهه‌ای مشترک علیه کشورمان شکل دهد و باقی ماندن جمهوری اسلامی در این توافق به آشکار کردن ماهیت زیاده‌خواهانه و بدعهد آمریکا می‌انجامد.


در بین این طیف افراد بعضی نیز معتقدند ایران برای اعمال فشار بر کشورهای اروپایی باقی‌مانده در برجام می‌بایست رویه فعلی را در پیش بگیرد و با اعلام گام‌های متقابل کشور، اولتیماتومی برای اجرای تعهدات اروپایی‌ها بدهد.


با وجود تفکرات افراطی رابطه با توافق هسته‌ای کشورمان با کشورهای 1+5 اما لازم است تا در محیطی علمی مانند دانشگاه‌ها با برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی و هدایت اساتید راهکارهای جامعه دانشگاهی کشور برای اقدامات متقابل متناسب ارائه شود.


بنابراین موضوع  «راهکار منطقی اقدام متقابل برابر طرف‌های برجام چیست؟» در این قسمت از پیشنهاد اندیشه‌ورزی به دانشگاهیان ارائه می‌شود.


انتهای پیام/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب