دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 ارديبهشت 1398 - 04:34
پیشنهاد اندیشه‌ورزی/25؛

ترجمه یا تألیف کتب علوم انسانی موضوعی برای کرسی‌های آزاداندیشی

استفاده از منابع ترجمه‌ای یا تألیفی موضوعی است که می‌تواند به‌عنوان مبحثی برای مباحثه علمی در دانشگاه‌ها استفاده شود.
کد خبر : 379705
635850818126681546.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاد اندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در مجموعه خبرهای پیشنهاد اندیشه‌ورزی تا کنون سعی کردیم ضمن توجه به مطالبه مقام معظم رهبری از دانشجویان در رابطه با برگزرای کرسی‌های آزاداندیشی، موضوعاتی با توجه به نیازهای روز و اساسی به دانشجویان ارائه کنیم.


 ۱۳ مهر ۹۰ در دیدار نخبگان و برگزیدگان علمی با مقام معظم رهبری، ایشان ضمن انتقاد از نبود اهتمام لازم به مسئله کرسی‌های آزاداندیشی با وجود تأکیدهای مکرر، خاطرنشان کردند: جوانان باید با فکر کردن، نوشتن و انعکاس ایده‌های خود در کرسی‌های آزاداندیشی فضای گفتمانی بوجود آوردند.


معظم له همچنین بیان کردند: این کرسى‌‌هاى آزاداندیشى که ما مطرح کردیم مستلزم بحث‌هاى آزاد دانشجویى در محیط دانشگاه‌‌ها است، بسیارى از مسائلى را که در اینجا دوستان مطرح کردند، می‌تواند تعیین تکلیف کند، روشن کند؛ جهات مثبت و منفىِ هر مطلبى را در بحث‌هاى دانشجویى باید بتوانند به دست بیاورند.


استفاده از منابع ترجمه‌ای یا تألیفی موضوعی است که می‌تواند به‌عنوان مبحثی برای مباحثه علمی در دانشگاه‌ها استفاده شود.


ترجمه، اصالت دادن به منابع اصلی است


در تشریح موضوع پیشنهادی برای برگزاری کرسی آزاداندیشی، باید گفت در این رابطه دو دیدگاه عمده وجود دارد؛ دیدگاه اول معتقد است، در زمینه‌ علوم انسانی وقتی گفته می‌شود که بنشینیم فکر کنیم و علوم انسانی اسلامی را پیدا کنیم، یک عده‌ای فوراً برمی‌آشوبند که علم است! و تفاوتی با علوم دیگر ندارد. البته طرفداران این نظریه همچنین موافق هستند که تمام علوم باید از خارج کشور بدون دست بردن در آن وارد و ترجمه شود.


تألیف، بومی‌سازی علوم


همه می‌دانیم علوم تجربی علومی هستند که قابل آزمایش در آزمایشگاه بوده و وجود این‌همه غلط در یافته‌های علمی سبب شده است توقع برای استناد نکردن به تمام یافته‌های دیگر دانشمندان در حوزه علوم انسانی، امری پذیرفته و منطقی باشد.


از این‌رو موافقان این نظریه معتقدند برای استفاده کاربردی و صحیح از علوم انسانی باید دست به تالیف و بومی‌سازی علم زد.


مقام معظم رهبری نیز در بیاناتی بیان کردند: «باید دنبال این باشیم که ما تولید علم بکنیم؛ تا کی مصرف کنیم علم این‌ و آن را؟ بله، مانعی ندارد که مثل کالایی که خودمان نداریم، دیگری دارد و از او میگیریم و استفاده میکنیم، از علم دیگران استفاده بکنیم اما این نمیتواند دائمی باشد».


بنابراین تعدادی از صاحب‌نظران به نظریه بومی‌سازی و تالیف کتب علوم انسانی معتقدند و عده‌ای نیز مخالف این  مدعا هستند و برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی با محوریت این موضوع می‌تواند یکی از برنامه‌هایی باشد که دانشجویان و اساتید می‌توانند در دستور کار خود قرار دهند.


انتهای پیام/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب