روزه گرفتن منافاتی با اهدای خون ندارد
عباس صداقت در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و پزشکی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: بهرغم تلاش همه دانشمندان دنیا هنوز جایگزینی برای خون و فرآوردههای خون مانند پلاکت، پلاسما و فاکتورهای انعقادی پیدا نشده و تنها منبعی که بتواند نیاز بیماران را به خون و فرآوردههای آن را برطرف کند، اهدای خون است که از طریق انسانهای نوعدوست انجام میشود.
وی افزود: از سوی دیگر طول عمر اجزای مختلف خون کوتاه است و باید در شرایط خاصی نگهداری شود؛ بهطور مثال پلاکت خون 30 تا 35 روز زنده میماند. به همین دلیل نیاز به خون و فرآوردههای آن همیشگی است.
مدیرکل برنامهریزی جذب و نگهداشت اهداکنندگان سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: عمده بیمارانی که به خون نیاز دارند، بیماریهای روتین مانند بدخیمیهای خونی دارند. کودکان دارای بیماریهای تالاسمی نیز استفادهکنندگان اصلی خون و مشتقات آن مانند پلاسما هستند. از سوی دیگر جراحیهای غیرقابل پیشبینی نیز گاهی نیاز به خون را افزایش میدهند. بهطورمثال در سوانح و حوادث افراد نیاز به خون پیدا میکنند.
صداقت با اشاره به اینکه اهدای خون باید به صورت روزانه مدیریت شود، تصریح کرد: ماه مبارک رمضان در پیش رو است و طبیعی است که افراد روزهدار به خاطر ناشتا بودن نگران شوند که اهدای خون سلامتی آنها را به خطر بیندازد اما چنین نیست.
وی در توضیح این مطلب افزود: در حالت کلی 5 لیتر خون در بدن وجود دارد که هر بار یک دهم این میزان (450 سیسی) از فرد اهداکننده خون گرفته میشود. خون اهدا شده در عرض چند روز در بدن فرد جایگزین میشود و حجم مایع اهدا شده نیز در همان زمان با خوردن مایعات جبران میشود. به همین دلیل روزهداری با اهدای خون منافاتی ندارد.
مدیرکل برنامهریزی جذب و نگهداشت اهداکنندگان سازمان انتقال خون بیان کرد: در مرحله بعد برنامههای مراقبت از اهداکنندگان اجرا میشود زیرا همانطور که سلامت خون و نیازمندان خون اهمیت دارد، سلامت اهداکننده نیز بسیار مهم است. به همین دلیل از هر نظر سلامت اهداکننده ارزیابی شده و اگر اهدای خون برای فردی ضرر داشته باشد، از او خون دریافت نمیشود.
صداقت با اشاره به اینکه در ایام ماه مبارک رمضان در هر ساعتی میتوان خون اهدا کرد، ادامه داد: بخشنامهای ابلاغ شده که مراکز اهدای خون در استانها بعد از ساعت افطار باز هستند و افراد میتوانند به آنها مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد تمایل دارند در روزهای خاصی اهدای خون داشته باشند، ادامه داد: فردی که خون اهدا میکند تا سه ماه از اهدای مجدد معاف است. حالا اگر تصور کنیم در کل ماه مبارک رمضان در شبهای قدر افراد اقدام به اهدای خون کنند، با حجم بالای خون و ذخایر آن مواجه میشویم و پس از گذشت سه ماه با کمبود ذخایر روبهرو میشویم. به همین دلیل توصیه میکنیم که در تمامی روزهای ماه مبارک رمضان افراد در صورت تمایل اقدام به اهدای خون کنند تا با کاهش نوبتها در روزهای خاص روبهرو شویم.
مدیرکل برنامهریزی جذب و نگهداشت اهداکنندگان سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: در کشور ما خوشبختانه موفق شدهایم فناوری نوین موجود در دنیا را برای دیگر اجزای خون مستقر کنیم. اهدای پلاسما یا پلاکت از اقداماتی است که میتواند به جای اهدای خون صورت گیرد. به این طریق که پس از جدا کردن پلاسما یا پلاکت اهداکننده، گلبولهای قرمز و سایر مشتقات خون به بدن فرد برمیگردد و اگر در حالت عادی آقایان چهار بار و خانمها سه بار در طی سال بتوانند خون اهدا کنند، این اتفاق برای اهدای پلاسما 24 بار میتواند اتفاق بیفتد.
انتهای پیام/4087/ن
انتهای پیام/