حدود ۱۵۰ سال اخباریگری به جریان رسمی فکری شیعه مبدل شد
به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، کتاب نصگرا؛ تاریخ و عقاید اخباریان شیعه در بخش اصلی دین جز آثار شایستهتقدیر در بیست و پنجمین جشنواره کتاب سال دانشجویی انتخاب شد.
این کتاب که در اصل کتاب Scripturalist Islam تألیف پرفسور رابرت گلیو، مدیر مرکز عربی ـ اسلامی دانشگاه اکستر انگلستان است، توسط انتشارات بریل در سال ۲۰۰۷م. به چاپ رسیده و بهعنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۷ش. معرفی و پس از 4 سال ترجمه و مقابله زیر نظر سیدمهدی طباطبایی و ابراهیم سلیمینوه، توسط انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب منتشر شد.
«اخباری» به معنای مصطلح آن، از قرن یازدهم، جای خود را در سنت فکری شیعه باز کرده است. اگرچه پیش از این نیز بهندرت، در قرون ششم و هفتم، این تعبیر را در خصوص همه حدیثگرایان شیعه بهکار بردهاند اما اخباریگری مصطلح را محمدامین استرآبادی و پیروان او پایهگذاری کردند.
این جریان یک نسل پس از وی و شاگردانش، به یک جریان فراگیر تبدیل شد؛ تا اینکه در اواخر قرن یازدهم، آرای اخباریان به پیکره فقهی، اصولی و کلامی شیعه، جایگاهی درخور پیدا کرد. با تلاش عالمان اخباری چون فیض کاشانی و شیخ حر عاملی بود که اخباریگری توانست جای خود را در میان مدارس علمی تشیع باز کند و برای حدود ۱۵۰ سال به یک جریان رسمی فکری در شیعه مبدل شود.
وجود حکمی الهی در هر چیز، صحت تمام روایات کتب اربعه، لزوم کسب یقین، انحصار منابع تفکر و استنباط به روایات اهل بیت (علیهمالسلام)، عدم اعتبار ظن مجتهدان، عدم حجیت ظواهر قرآن، نکوهش اصول و کلام عقلی و... ازجمله دیدگاههای اخباریان است.
انتهای پیام/4108/ 4122/ن
انتهای پیام/