دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 بهمن 1397 - 17:13

رونمایی از کتابچه «مسیر انرژی ایران» در همایش اقتصاد مقاومتی

در پنجمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی از کتابچه «مسیر انرژی ایران» رونمایی شد.
کد خبر : 361824
13971129000325_Test_PhotoN.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، پنجمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «انرژی؛ پیشران اقتصاد ایران» امروز 29 بهمن‌ماه هم‌زمان با سالروز ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی آغاز به کارکرد. این همایش که معتبرترین رویداد اقتصاد مقاومتی در کشور است، توسط شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی برگزار می‌شود.


در جریان این همایش، از کتابچه «مسیر انرژی ایران» رونمایی شد. در این کتابچه که با سبک و سیاقی هوشمندانه طراحی‌شده است، برای اولین بار یک رویکرد منسجم و مشخص در حوزه انرژی کشور پیشنهادشده و بر اساس آن، ضمن ارائه 33 اقدام راهبردی، سیاست‌های کلی انرژی جهت جایگزینی باسیاست‌های فعلی در این زمینه به مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهادشده است.


در پیشگفتار این کتابچه آمده است: دسترسی به منابع انرژی و موقعیت جغرافیایی راهبردی بر محوریت انرژی، بزرگ‌ترین ظرفیت کشور است. در صورتی‌ که از این ظرفیت به‌صورت هوشمندانه استفاده شود، پیشرفت و مقاوم‌سازی اقتصاد ایران محقق می‌شود؛ اما استفاده نامطلوب و برنامه‌ریزی نشده از این فرصت بزرگ، به تضعیف و ضربه‌پذیری کشور می‌انجامد.


استفاده هوشمندانه از ظرفیت انرژی کشور، نیازمند یک «رویکرد منسجم و یکپارچه» است که باید بر اساس مزایای کشور و منطبق بر اصول اقتصاد مقاومتی، تعیین شود. در کتابچه حاضر، این رویکرد ارائه‌شده و اقداماتی بر اساس آن پیشنهاد گردیده است که «مسیر انرژی ایران» را ترسیم می‌کند.


نقشه راه انرژی کشور در الگوی اقتصاد مقاومتی


مطابق با فصل اول این کتابچه، کشورهای جهان با توجه به موقعیت جغرافیایی و همچنین تولیدکننده یا مصرف‌کننده بودن در بخش انرژی، رویکرد خود در استفاده از این کالای راهبردی را مشخص نموده‌اند و بر مبنای این رویکرد، برای بخش انرژی برنامه‌ریزی می‌کنند.


انرژی به‌عنوان نهاده (سوخت) فعالیت‌های اقتصادی، انرژی به‌عنوان ماده خام و خوراک زنجیره ارزش، انرژی به‌عنوان کشنده صنعت، انرژی به‌عنوان تأمین‌کننده درآمدهای ارزی و انرژی به‌عنوان ابزار دیپلماسی و امنیت بین‌المللی، 5 رویکردی است که در بخش انرژی، در کشورهای جهان غالب است و به‌صورت ترکیبی مورد استفاده قرار می‌گیرد.


با این‌ وجود در ایران، تاکنون رویکرد مشخصی به‌عنوان مبنای سیاست‌گذاری‌ها و اقدامات بخش انرژی تعیین نشده است؛ لذا برنامه‌های این بخش، سمت‌وسوی واحدی نداشته و «پراکندگی و هدف‌گذاری نامشخص» یا «تجمیعی از همه اهداف خوب که تحقق آن هم‌زمان باهم ممکن نیست»، در آن مشهود است. بنابراین ضروری است جمهوری اسلامی ایران نیز رویکردی مشخص، منسجم و یکپارچه در بخش انرژی داشته باشد تا از این ظرفیت بزرگ، به بهترین شکل استفاده شود.


بر اساس شرایط جغرافیایی و مزایای جمهوری اسلامی ایران در دسترسی به منابع نفت و گاز، هوشمندانه‌ترین رویکرد برای کشور در بخش انرژی عبارت است از «استفاده از نفت به‌عنوان ماده خام و خوراک زنجیره ارزش»، «استفاده از گاز به‌عنوان نهاده (سوخت) فعالیت‌های اقتصادی» و «استفاده از موقعیت جغرافیایی کشور به‌منظور توسعه تجارت منطقه‌ای انرژی». ضروری است این موارد در کنار اصول اقتصاد مقاومتی یعنی «درون‌زایی»، «برونگرایی» و «مردم محوری»، به‌عنوان نقشه راه و مبنای برنامه‌های کشور در بخش انرژی قرار گیرد.


دسته‌بندی مسائل بخش انرژی و پیشنهاد 33 اقدام راهبردی


مطابق با فصل دوم کتابچه، مسائل بخش انرژی کشور را می‌توان در 6 دسته افراز نمود که عبارت‌اند از ساختار اداره بخش انرژی، تأمین انرژی، تجارت انرژی، زنجیره ارزش، مصرف انرژی، تأمین مالی و زنجیره تأمین. بر اساس این افراز، می‌توان برای بخش انرژی کشور برنامه‌ریزی کرد و اقدامات مرتبط با هر دسته را پیشنهاد نمود.


در این فصل بر اساس اصول اقتصاد مقاومتی و رویکرد حاکم بر بخش انرژی، 33 اقدام راهبردی در این 6 دسته پیشنهادشده که اجرای آن‌ها، به‌عنوان مسیر انرژی ایران ضروری است. در هر اقدام، نقش نهادی که باید به‌عنوان مجری فعالیت کند نیز مشخص‌شده است.


در پایان این فصل نیز بر اساس 33 اقدام پیشنهادی، سیاست‌های کلی نظام در بخش انرژی جهت اصلاح و جایگزینی با سند موجود در این زمینه، به مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد شده است.


شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی از افراد و نهادهای صاحب‌نظر و فعال در حوزه انرژی کشور دعوت نموده است تا مباحث مطرح‌شده در این کتابچه را مورد نقد و بررسی قرار داده و در جلسات مشترک هم‌اندیشی، نکات خود را در این زمینه ارائه نمایند.


انتهای پیام/4092/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب