زنگهای خطر قبل از ازدواج
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، امر ازدواج در بین جوانان به خصوص دانشجویان یکی از بحث برانگیزترین موضوعات و البته پر ابهامترین موضوعات است. ازدواج فرآیندی از کنش متقابل بین دو نفر که باجذابیت بین آن دو شروع شده است و باگذراندن دوره آشنایی بر اساس عرف برخی شرایط قانونی را تحقق بخشیده و به رابطهای پایدار منجر میشود.
ازدواج نیاز به آموزش دارد، در کشورهای توسعه یافته از دهه 1970 بهطور رسمی لزوم آموزشهای پیش از ازدواج بین دانشجویان مورد تأیید و اجرا قرار گرفت. در ایران نیز از سال 1383 این آموزشها میان جوانان به اجرا در آمده و مورد استقبال قرار گرفته است.
در فرهنگ ایران خوشبختی یا بدبختی افراد را به ازدواجش مرتبط میشود، مثلا به کسی که رتبهی خوب در دانشگاه بیاورد، موفقیت مالی و شغلی به دست آورد نمیگوییم خوشبخت شد، اما به کسی که در امر ازدواج موفق بوده خوشبخت گفته میشود.
در واقع ازدواج پاسخی به تأمین آرامش و امنیت، تأمین نیاز به رشد (هویت - استقلال - عشق) و تکامل (خود شکوفایی)، تأمین نیاز به عواطف و صمیمیت، تأمین نیازهای جسمی و جنسی، تأمین نیاز به همدم و مصاحب، تأمین نیاز به والد شدن و بقای نسل، نیاز به حمایت وتأیید است.
اما آیا در هر شرایطی ازدواج ما را به اهدافمان میرساند؟! در جامعه ایرانی از تعبیر هندوانه در بسته در ازدواج یاد میشود اما از طریق بعضی از نشانهها میتوان ازدواج مناسب را از نا مناسب تشخیص داد.
مواردی وجود دارد که میتواند افراد را برای رسیدن به ازدواج مناسب کمک کند از جمله برخورداری از دیدگاهی واقع بینانه نسبت به ازدواج و زندگی مشترک، آگاهی از خود و شناخت ویژگیهای طرف مقابل و استفاده مناسب از امکانات مشورتی و حمایت اجتماعی در موقعیتهای دشوار تصمصم گیری.
همچنین توافق بر سر ارزشها، باورها و احترام به تفاوتها، توانایی خوب ارتباط برقرار کردن و مدیریت صحیح تعارضها و داشتن الگوی مناسب در زندگی نیز راههای رسیدن به ازدواج مناسب است.
اما مواردی نیز زنگهای خطر قبل از ازدواج هستند که بر ازدواج تأثير منفی بر میگذارند از جمله عدم تناسب فرهنگی، اجتماعی، شخصيتی و اقتصادی، عدم آشنایی زوجین به برقراری ارتباط مناسب و تعاملات سازنده و عدم آشنایی زوجها با فرآیندهای حل مسئله و مواجهه با تغییرات اساسی همچنین ازدواج در سنین پایین یا بالا.
همچنین ازدواج پس از يك اتفاق يا حادثه ناراحت كننده و با وابستگی مفرط به خانواده و يا فاصله گرفتن از خانواده اصلی نیز متزلزل و دارای زنگ خطر است.
در ازدواج هريك از زوجين دارای منظومهای از برادران و خواهران ناسازگار باشد و با برادران، خواهران يا والدين خود رابطه ضعيفی داشته باشد ازدواج زوجه را تحت تاثیر منفی قرار میدهد. زوجين باید از نظر مالی، فيزيكی و يا عاطفی به خانواده خود وابسته باشند. همچنین قبل از يك دوره آشنايی 6 ماهه و يا پس از دوره نامزدی 3 ساله ازدواج كرده باشند.
جشن ازدواج بدون حضور اعضای خانواده و يا دوستان اثر منفی بر روند زندگی زوجین دارد. همچنین اگر زن پيش از يا در طول اولين سال ازدواج باردار شده باشد.
هر يك از زوجين دوران كودكی يا نوجواني خود را، دوران ناخوشايند تلقی میكنند و اگر الگوها در هريك از خانواده هاي زوجين بیثبات باشد از مواردی است که اثر منفی بر زندگی زوجین میگذارد.
*روانکاو، مدرس مرکز مشاوره دانشگاه تهران
انتهای پیام/۴۰۸۴/
انتهای پیام/