دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ضرورت استفاده از اینترنت اشیاء در ایران (قسمت سوم)؛

کشاورزی هوشمند، صنعت آبزی‌پروری و کسب‌و کارهای مبتنی بر هوش مصنوعی

اینترنت اشیاء مهم‌ترین راهکار شهرها برای خلاصی از چالش‌های بزرگی مثل ترافیک سنگین، کمبود آب و برق و همچنین برای داشتن محیطی سالم و رفاه بیشتر به شمار می‌رود. در کشور ما به اینترنت اشیاء برای هوشمندسازی فرآیندهای کشاورزی، صنعت آبزی‌پروری و همچنین کسب‌وکارهای هوشمند نگاه ویژه‌ای وجود دارد.
کد خبر : 303065

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در گزارش‌های قبلی در مورد راهکارهای اینترنت اشیاء در بهبود زندگی شهرنشینی صحبت کردیم که از میان آنها می‌توان به کاهش حجم ترافیک، بهبود کیفیت هوا، بهینه کردن جریان ترافیک، دسترسی راحت‌تر به خدمات دولتی، زندگی راحت‌تر سالمندان و بهبود کیفیت بهداشت و درمان اشاره کرد.


به گفته امیر رجبی بهجت، فارغ التحصیل دکتری هوش مصنوعی از دانشگاه پوترا (PMU) مالزی و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان، در ایران مطالعات بسیاری در زمینه استفاده از اینترنت اشیاء در حوزههای کشاورزی، پزشکی، کنترل ترافیک شهری و GIS یا سامانه اطلاعات جغرافیایی در حال انجام است.


امیر رجبی بهجت در مورد وضعیت کشور در زمینه استفاده از تکنولوژی‌های نو و شکل‌گیری کسب‌وکارهای مبتنی بر اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی میگوید که ایران با توجه به وجود استعدادها و تخصص‌های داخل کشور در این زمینه چیزی کم ندارد ولی در بخش نحوه استفاده و مدیریت پروژه‌های هوشمند نیاز به آموزش و مطالعات بیشتری دارد. وی پیشنهاد میکند که دولت با بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان میتواند این ساختار مهم را در کشور پیاده و فرهنگ استفاده از تکنولوژی‌های نو را ایجاد کند.


رجبی در مالزی و هنگکنگ روی پروژههای اینترنت اشیاء کار کرده است و هماکنون به عنوان یک واحد فناور زیر نظر مرکز رشد دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان مشغول به فعالیت است و با تشکیل یک تیم متخصص در زمینه هوش مصنوعی و شبکه روی کاربردها و عملی کردن اینترنت اشیاء در بخشهای کشاورزی، دامداری و کسبوکار هوشمند کار میکند.


وی معتقد است که به دلیل مدیریت سنتی در بخش‌های تاثیرگذار کشور، نقش دولت در معرفی استفاده از سیستم‌های مبتنی بر اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی باید پررنگ‌تر شود.


کشاورزی هوشمند و مصرف بهینه آب


یکی از مهم‌ترین حوزههای پرکاربرد، هوشمندسازی کشاورزی است که به دلیل بحران آب از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است


به گفته رجبی، کشاورزی ما به دلیل در دسترس نبودن اطلاعات لحظه‌ای همچون پارامترهای مرتبط با هواشناسی کشاورزی همواره با چالش‌های جدی مواجه بوده است که این مشکل می‌تواند با استفاده از سیستم‌های هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء به نحوی شایسته مدیریت شود.


با اطلاع از پارامترهای حیاتی به صورت لحظه‌ای می‌توان از خسارات وارده به کشاورز جلوگیری کرد.


راه‌اندازی نخستین گلخانه مبتنی بر اینترنت اشیاء


رجبی به کمک تیمش سامانه هوشمندی را طراحی کرده‌اند که به تولید داده به وسیله سیستم‌های هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء و پردازش آنها می‌پردازد و به طور اختصاصی هر گلخانه را در بازه‌های زمانی مختلف با توجه به نوع کشت مدیریت می‌کند و مشکل نبود پایگاه‌های داده‌ای اختصاصی در زمینه مدیریت گلخانه‌ها را به طور قابل ملاحظه‌ای مرتفع می‌سازد.




به گفته وی، نقش جهاد کشاورزی در جهت حمایت از این سامانه‌ها با توجه به تاثیر مثبت تکنولوژی در کشاورزی می‌تواند خیلی مهم باشد.








آبزیپروری هوشمند


با توجه به پتانسیل بالای کشور در زمینه پرورش آبزیان هوشمندسازی کلیه فرآیندهای آبزی‌پروری امری ضروری است که به کمک تکنولوژی کاملا قابل اجراست که تیم رجبی به‌زودی گام بزرگی را در زمینه صنعت آبزی‌پروری برخواهد داشت.


به گفته وی، صنعت آبزی‌پروری در صورت استفاده از تکنولوژی‌های نو مبتنی بر اینترنت اشیاء می‌تواند بسیار مقرون به‌صرفه باشد چرا که خساراتی که به دنبال روش‌های سنتی پرورش آبزیان اتفاق می‌افتد را به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد.


کسبوکار به سبک هوشمند


کسبوکارهای امروزی معمولا اطلاعاتی از مشتریان خود ندارند. نمیدانند مشتریان چه سنی دارند، میزان درآمدشان چقدر است و داخل سبد خرید آنها چه کالاهایی می‌تواند وجود داشته باشد اما به کمک اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی و استفاده از تکنیک‌های روانشناسی می‌توان تک تک مشتریان را دسته‌بندی و علایق آنها را پیش‌بینی کرد.


گفتگو: نسترن صائبی


انتهای پیام/4056


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب