صنعتی شدن به واسطه رابطه با آمریکا یک توهم است
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از روابط عمومی برنامه تلویزیونی «بدون توقف»؛ سومین قسمت برنامه «بدون توقف» با اجرای محمدعلی شفیعی کارشناس ارشد مطالعات امریکا و با حضور دکتر شهریار زرشناس به عنوان کارشناس، دیشب از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت و شهریار زرشناس در این برنامه در خصوص رابطه ایران و امریکا گفت: اگر قرار بود رابطه با امریکا مشکلات اقتصادی کشورها را حل کند پس چرا کشورهایی هستند که روابط چندین ساله تنگاتنگ تودرتو با امریکا دارند و به نوعی حیات خلوت امریکا هستند اما وضعیت اقتصادی آنها به مراتب از ایران امروز ما دشوارتر و بدتر است.
وی با بیان یک مثال گفت: مانند مصر که از نظر تاریخی و فرهنگی با ایران قرابت های بسیاری دارد و از نظر مذهبی پیوندهای بسیاری با ما دارد و مواجه ما با کشورهای غربی تقریبا هم زمان است. مصر در حدود سال 1799 میلادی دچار استعمار غرب مدرن میشوند و ما هم از حدود سال 1970 میلادی. حالا سوال اینجاست که مصر که مردم آن از دیوار هیچ سفارت خانهای بالا نرفته اند و مرگ بر امریکا نگفته است و هیچ پرچمی را آتش نزده است و اتفاقا رابطه نزدیکی با امریکا دارد به حدی که ارتش مصر عملا توسط دولت مردان امریکایی اداره میشود.
زرشناس با اشاره به وضعیت روز کشور مصر به عنوان کشوری در تعامل مستقیم با امریکا عنوان کرد: اگر قرار بود رابطه با امریکا و نظام جهانی سلطه یا به قول آقایان داخلی تعامل سازنده با دنیا وضع اقتصادی کشوری را خوب کند چرا وضع مصر خوب نشد؟ اگر مصر را نگاه کنید بر اساس آمارهای بینالمللی خط فقر در مصر در حدود 50 درصد است یعنی نصف مردم مصر زیر خط فقر هستند و در بسیاری شبها در گور میخوابند.
وی ادامه داد: نئولیبرالی در همه جای دنیا فقر و آسیب اجتماعی و گورخوابی و کودک کار ایجاد میکند. در حالی که در ایران گورخوابی یک پدیده نادر و کم شمار است ساخته دست سیاستهای نئولیبرالی است و با این حال یک کارگردانی نئولیبرال به یک مجری سیاسی نئولیبرال که تا عمق وجود به شرکتهای چند ملیتی وابسته است نامه نوشت و از گور خوابی گلایه میکند و تبلیغات را به نفع خودشان تمام میکنند.
وی افزود: یک مثال دیگر مکزیک است که با ایالات متحده امریکا مرز مشترک دارد. مکزیک در میان کشورهای امریکای جنوبی و مرکزی بیشترین درامیختگی اقتصادی را با امریکاییها دارد اما از نظر فقر مکزیک در رتبه دوم جهان قرار دارد یعنی وضع آنها از کوبا و بولیوی هم بدتر است. اگر قرار بود رابطه با امریکا مشکل گشا باشد پس چرا برای این کشورها کاری نکرده است.
این کارشناس سیاسی فرهنگی با اعتقاد بر اینکه قطع رابطه با امریکا برای ایران هزینهای نخواهد داشت بیام کرد: رابطه ما با کشورهای دیگر وابسته به رابطه ما با امریکا نیست. اگر ما بخواهیم اقتصاد خود را بر پایه رابطه با غرب بچینیم بله عدم رابطه با امریکا برای ما هزینه خواهد داشت اما اگر سیستم اقتصادی ما متکی به داخل و خودمان باشد قطع رابطه با امریکا هیچ هزینهای برای ما نخواهد داشت. مانند چین و ژاپن که بدون رابطه با امریکا صنعتی شدند.
وی در ادامه گفت: مشکل ما این است که مدیریت اقتصادی ما به جای درست کردن وضعیت به دنیال حل مشکلات از طریق رابطه با نظام جهانی است و نظام جهانی هم میگوید چون آقا امریکاست تا او اجازه ندهد کاری نمیکنیم. در صورتی که اگر ما بتوانیم سرمایههای موجود را فعال کنیم و با کشورهایی که به اجازه امریکا احتیاجی نداریم ارتباط بگیریم مسئله مرتفع خواهد شد.
زرشناس با تاکید بر ضرورت پرورش ظرفیتهای داخلی کشور تصریح کرد: مشکل ما این است که دولت مردان ما نمیتوانند درک کنند که برای پیشرفت اقتصادی نیازی نیست که حتما امریکا و اروپا باشند بلکه می توان یک سری سلسله ظرفیتهای داخلی را پرورش داد و عملا جز این راه دیگری وجود ندارد.
وی در ادامه تصریح کرد: بر خلاف گفته آقایان که رابطه نداشتم با امریکا هزینه دارد باید بگویم که کاملا عکس است و اتفاقا رابطه داشتن با امریکا هزینه دارد و بزرگ ترین هزینه آن نا امنی است. دیگر خطر تجزیه و براندازی است. سفارت امریکا در ایران کانون توطئه و جاسوسی است و فعالیتهای امنیتی و اطلاعاتی دارند. اگر ما در ایران سفارتخانه امریکا داشته باشیم سروکله داعش در ایران پیدا خواهد شد. سفارت خانه امریکا در ایران امنیت ما را به باد خواهد داد و تجزیه های قومی را تقویت خواهد کرد.
زرشناس خاطرنشان کرد: اگر ما مدل اقتصادی داخلی را درست کنیم و اگر با کشورهایی که مبادلات اقتصادی شان لزوما بسته به امریکا نیست مانند چین و روسیه قطع رابطه با امریکا برای ما هزینه اقتصادی نخواهد داشت. این تصور که ما با ارتباط با امریکا صنعتی خواهیم شد یک وهم است و تجربه پهلوی و مکزیک و غیره این را نشان داده است.
انتهای پیام/4069
انتهای پیام/