دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی در گفت‌وگو با آنا:

بودجه بیاید،‌ مصلی 2 ساله تکمیل می‌شود

با وجود تلاش شهرداری تهران برای تحویل گرفتن پروژه تکمیل مصلی تهران، معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است که در صورت تامین اعتبارات دولت، امکان اتمام مراحل ساخت و بهره‌برداری از این پروژه ملی ظرف دو سال فراهم است.
کد خبر : 28037

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، از ابتدای امسال موضوع واگذاری اتمام پروژه مصلی به شهرداری تهران با یادداشتی در صفحه شبکه اجتماعی محمدباقر قالیباف شهردار تهران بر سر زبان‌ها افتاد.


در این میان محمد حقانی یکی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران نیز اعلام کرد که شهردار تهران در جلسه مشترک میان اعضای شورا و شهرداری بر لزوم واگذاری اتمام پروژه مصلی به شهرداری و بهره‌برداری آن ظرف 2 سال آینده تاکید کرده است.


پس از واکنش رسانه‌ها به این یادداشت شهردار تهران، روابط عمومی مصلای امام خمینی (ره) در جوابیه‌ای اعلام کرد که صحبت‌های شهردار «خلاف ادب و اخلاق حرفه‌ای» است و هرگونه توافق با شهرداری تهران برای تکمیل پروژه مصلی تکذیب می‌شود.


بر اساس این جوابیه کندی عملیات عمرانی بخشی از پروژه مصلی علاوه بر عدم تخصیص به موقع اعتبارات به همکاری نکردن برخی سازمان‌های مرتبط از جمله شهرداری تهران مربوط می‌شود.


تاریخچه ساخت مصلی


موضوع احداث پروژه مصلی تهران و اقدامات اولیه آن اگر چه از سال 61 آغاز شده بود، جدی شدن این موضوع با پیشنهاد اختصاص یک میلیون مترمربع از اراضى حد فاصل خیابان شهید بهشتى به سمت شمال به ساختمان مصلی در نامه‌ای از سوی آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به امام خمینی(ره) در سال 67 کلید خورد که در این نامه بر لزوم انجام این امر به علت مشکلات روز افزون اقامه نماز جمعه تهران در دانشگاه تاکید شده بود.


اجازه ساخت مصلی تهران با پاسخ امام خمینی (ره) به نامه آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در 23 آبان ماه همان سال صادر شد و در اوایل دهه 70 برای نخستین بار نماز عید فطر تهران در این مکان برگزار شد.


از دهه هفتاد طولانی شدن اجرای این پروژه مورد انتقاد بود، اما حواشی این موضوع از ابتدای امسال با کشمکش سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی به عنوان مجری این پروژه و شهرداری تهران برای اتمام طرح پر رنگ‌تر شد.


محمدجعفر علیزاده معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آنا درباره روند تکمیل مصلی، تاکید این سازمان برای واگذار نشدن این پروژه به شهرداری و کاربری‌های مصلی توضیحاتی را ارائه کرده است که در ادامه می‌آید:


آیا بحث واگذاری مصلی به شهرداری تهران جدی است؟


سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی به عنوان یک دستگاه اجرایی به صورت قانونی مجری پروژه مصلی است و من به عنوان مدیر این مجموعه عرض می‌کنم که پروژه در حال اجراست. تاکنون هم ابلاغیه‌ای مبنی بر واگذاری آن به شهرداری دریافت نکرده‌ایم. بر همین اساس ما با قاطعیت و قوت احداث پروژه را ادامه می‌دهیم.


از طرفی به علت اینکه تاکنون ورود خاصی به بحث تغییر مجری پروژه صورت نگرفته است، بنابراین اطلاعی هم ندارم که چه کسی می‌تواند در این زمینه وارد شود و مجری پروژه را تغییر دهد. ما مجری قانونی اتمام پروژه مصلی هستیم و این امر برخلاف برخی اظهارنظرها به شهرداری واگذار نشده است.


با توجه به اینکه شهرداری تهران قابلیت خود را در اتمام پروژه‌های عمرانی با حداقل‌ترین زمان ممکن به اثبات رسانده است، چرا برای تسریع روند اتمام مصلی این پروژه به شهرداری واگذار نمی‌شود؟ آیا 27 سال برای اتمام پروژه مصلی زمان زیادی نیست؟


زمان آغاز عملیات پروژه مصلی از سال 72 بوده است و در سال 85 نیز ادامه روند احداث آن به سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی واگذار شد بنابراین از زمان کلید خوردن این پروژه حدود 22 سال و نه 27 سال می‌گذرد.


مصلی در زمان واگذاری اتمام پروژه به ما با پیشرفت فیزیکی 20 درصدی همراه بود، اما اکنون از پیشرفت فیزیکی حدود 64 درصد برخوردار است.


ادامه ساخت پروژه مشکل بودجه‌ای دارد؟


پیشنهاد بودجه برای مصلی از سوی دولت ارائه و در مجلس نیز مصوب می‌شود؛ بنابراین مصلی یک پروژه بزرگ دولتی است. با توجه به اینکه تاکنون اعتبارات تخصیص داده‌شده برای اتمام مصلی به میزان کافی نبود، بنابراین پیشرفت پروژه هم سرعت مناسبی نداشته است.


ولی گفته می‌شود سال گذشته اعتبار خوبی به مصلی تخصیص پیدا کرد


در سال گذشته میزان اعتبار تخصیص بسیار پایین و بالغ بر 18 میلیارد تومان بوده است. خوشبختانه امسال تخصیص اعتبارات به این پروژه روند مطلوب‌تری به خود گرفته و به میزان 100 میلیارد تومان رسیده است که امیدواریم این اعتبارات هر چه سریع‌تر به دستمان برسد. متناسب با اعتبار امسال برنامه‌ریزی وسیعی برای تکمیل بخش‌های مهم مصلی انجام داده‌ایم.


چه میزان اعتبار دیگر برای اتمام پروژه مورد نیاز است؟


میزان دقیق اعتبار مورد نیاز برای اتمام مصلی برآورد نشده است، ولی ما به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرده‌ایم که خود را با اعتبارات ابلاغی انطباق دهیم.


به طور مثال قرار است در صورت تخصیص کامل 100 میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده، امسال قسمت‌های مهم مصلی مانند رواق و شبستان شرق و غرب تکمیل شود.


پروژه به صورت مرحله‌ای تکمیل می‌شود؟


با توجه به محدودیت‌های مالی موجود در سطح کشور و تنگناهای مالی دولت برای تامین اعتبار، به نحوی برنامه‌ریزی کرده‌ایم که تکمیل مصلی متناسب با تخصیص اعتبار فازبندی و اولویت‌بندی شود. بر این اساس دو قسمت مهم از مصلی یعنی رواق و شبستان شرق و غرب را با اعتبارات امسال تحویل می‌دهیم تا امکان بهره‌برداری و برگزاری همزمان مراسم نماز و نمایشگاه را داشته باشیم.


پیرو بازدید سال گذشته سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت یازدهم از مصلی، امسال بودجه اختصاص یافته به این مجموعه در قانون بودجه کشور رشد 6 برابری داشت و در صورت تامین اعتبار تا پایان امسال قسمت‌های بسیار مهم دیگری از مصلی را نیز آماده می‌کنیم.


یکی از انتقاداتی که به نحوه اداره مصلی وارد است،‌ این است که در آن نمایگاه‌های مختلف برگزار می‌شود. این موضوع در کاربری‌های مصلی تعریف شده بود؟


مصلی به عنوان یک مرکز و قطب بزرگ علمی، فرهنگی و مذهبی جایگاه ویژه‌ای در کشور دارد. کاربری پیش‌بینی شده در مجموعه مصلی تنها محلی برای برگزاری نمازهای یومیه و جمعه نیست، بلکه به صورت یک مجتمع بزرگ اسلامی است که قابلیت‌های متنوعی از جمله برگزاری نمایشگاه‌ها و گردهمایی‌های داخلی و بین‌المللی در آن دیده شده است.


سالن‌های متنوع برگزاری همایش‌ها‌، سمینارهای داخلی و بین‌المللی، موزه انقلاب اسلامی، آمفی تاتر، ‌مرکز مطالعات و تحقیقات بین‌المللی اسلامی، موسسه آموزش علوم اسلامی، ‌مرکز آموزش صنایع دستی و هنرهای ایرانی و اسلامی، بنای یادمان وداع امت با امام، بازار صنایع دستی و نشریات و محصولات فرهنگی، مصلی را به یک مرکز مهم و بزرگ نمایشگاهی تبدیل می‌کند.


نبود ظرفیت کافی در پارکینگ یکی از ایراداتی است که بر مصلی وارد است و این امر مشکلاتی را برای علاقه‌مندان استفاده از امکانات و ظرفیت‌های آن ایجاد کرده است. آیا برنامه‌ای برای حل معضل پارکینگ مصلی دارید؟


برای رفاه حال شهروندان و کاهش بار ترافیکی مسیرهای منتهی به مصلی، ایستگاه مترو در نزدیکی این مجموعه در نظر گرفته شده است. البته ما پارکینگ را نیز به نحوی طراحی کرده‌ایم که بتواند پاسخگوی طیف وسیعی از خودروها اعم از شخصی و عمومی باشد، اما استراتژیمان در آینده بیش‌تر پاسخگویی به حمل‌ونقل عمومی است.


در اغلب کشورهای دارای مراکز و قطب‌های جمعیتی نیز استراتژی اولویت قرار دادن حمل‌ونقل عمومی است. پارکینگ مصلی بر این اساس به صورت کاملا کارشناسی طراحی و یقینا ظرفیت کافی نیز برای حمل‌ونقل عمومی تعبیه شده است.


شهرداری تهران مدت زمان اتمام پروژه مصلی در صورت واگذاری به شهرداری را دو سال اعلام کرده است. با توجه به اینکه واگذاری این پروژه منتفی است، شما چه زمانی را برای اتمام مصلی پیش‌بینی می‌کنید؟


خوشبختانه به لحاظ برخوداری از توان فنی و اجرایی امکان اتمام پروژه مصلی را در طول 2 سال داریم، اما به علت اینکه این امر به تامین اعتبارات مورد نیاز بستگی دارد، بنابراین یک تغییر اساسی در نگرشمان برای اولویت‌بندی مراحل ساخت مصلی ایجاد کرده‌ایم.


از این پس روند تکمیل پروژه با اعتبارات ابلاغی تطبیق داده می‌شود تا متناسب با آن هر سال فضای جدیدی را تحویل دهیم. این روند در بهره‌برداری از مصلی تغییرات مطلوب و اساسی ایجاد می‌کند.


ما از نظر مسائل مهندسی این موضوع را حل کرده‌ایم و پیمانکاران موثری در این پروژه مشغول به کار هستند. باید گفت که پیمانکاران فعال در مصلی از تجربه بالایی نیز در این زمنیه برخوردارند. چیدمان تیم‌های نظارتی هم به نحوی است که زمینه برای کار مهیاست و این امر نیز بسته به نگاه و اولویت ما به پروژه و تامین اعتبار ادامه دارد.


ما به نحوی برنامه‌ریزی کرده‌ایم که همزمان بتوانیم استفاده‌های متعدد و موثری از مصلی داشته باشیم. اکنون هم نماز جمعه در مصلی برگزار می‌شود و هم به صورت همزمان نمایشگاه‌ها‌، همایش‌های فرهنگی، مذهبی و مراسم لیالی قدر را در این مجموعه داریم.


در سال گذشته بیش از 10.5 میلیون نفر از شهروندان از خدمات مصلی بهره‌مند شده‌اند و فکر می‌کنیم که امسال هم با توجه به تمهیدات اندیشیده شده این میزان بازدید بیش‌تر شود.


گفت وگو از سهیلا گلی‌زاده


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب