پیشنهاد جایگزینی یورو به جای دلار به رهبر انقلاب/ نقش تلگرام در تلاطم بازار ارز
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، مجلس شورای اسلامی امروز (سهشنبه 21 فروردین) در حالی به ریاست علی لاریجانی برگزار شد که بررسی گزارش رئیس کل بانک مرکزی در مورد وضعیت نوسانات بازار ارز را در دستور کار داشت.
محمدرضا پورابراهیمی در تشریح جلسه کمیسیون اقتصادی که با حضور ولیالله سیف و وزیر اقتصاد و برای بررسی علل نوسانات نرخ ارز برگزار شده بود، به خبرنگاران گفت: بر اساس گزارشی که بانک مرکزی ارائه داد و طبق اظهارات وزیر اقتصاد، هیچ عامل اقتصادی خاصی که بتواند التهابات کنونی بازار ارز را توجیه کند از نظر ما وجود ندارد لذا شرایطی که امروز در شرایط بازار ارز وجود دارد فضایی کاملا غیراقتصادی و روانی است که آثار و تبعات ناشی از آن در حوزه کلان اقتصاد کشور امروز شرایطی را ایجاد کرده است.
وی درباره اقداماتی که باید به فوریت در دستور کار بانک مرکزی قرار گیرد، گفت: اعضای کمیسیون اقتصادی از هفتههای قبل روی طرح دو فوریتی برای مدیریت بازار ارز کار کرده بودند که به اطلاع نمایندگان، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی رسید و اطلاع پیدا کردیم دولت هم همزمان با ارائه طرح کمیسیون اقتتصادی بسته پیشنهادی را برای ساماندهی بازار ارز در دستور کار دارد و به مردم قول میدهیم مجلس با تمام توان خود برای مدیریت بازار ارز دفاع میکند.
عصبانیت نمایندگان مجلس از افزایش بی رویه قیمت دلار
صحن علنی مجلس اما در همان ابتدا با سخنرانی سیف به التهاب کشیده شد و برخی نمایندگان در اعتراض به عملکرد بانک مرکزی، افزایش بیرویه قیمت دلار و نابسامانی بازار ارز جلوی تریبون تجمع کرده و با شعارهای «استعفا، استعفا» مانع صحبتهای وی شدند که باعث همهمه در مجلس شد و جلسه را برای دقایقی کوتاه از دستور خارج کرد.
علی لاریحانی که ریاست جلسه را برعهده داشت برای آرام کردن نمایندگان گفت: مگر آقا نفرمودند اول حرف ها را بشنوید و بعد تصمیم بگیرید.
رئیس مجلس همچنین خطاب به سیف گفت: اول درباره چرایی توضیح دهید ولی بیشتر درباره راه حلها بگویید.
التهابات بازار ارز محصول فضاهای تلگرامی و مجازی بود
با آرام شدن فضا رئیس بانک مرکزی به سخنانش ادامه داد و گفت: خوشبختانه در دو سال گذشته دامنه تورم تک رقمی بوده و رشد اقتصادی مناسب حاصل شده است. وی اضافه کرد: دشمنان ما در تلاش هستند تا از هر فرصتی برای التهاب آفرینی در اقتصاد ما استفاده کنند. اما در داخل باید روشهایی را در پیش بگیریم که خود ما التهابهای مصنوعی ایجاد نکنیم. چرا که همگی در یک کشتی نشستهایم.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: تصمیم ما این است که همه امکانات در خدمت تأمین نیازهای واقعی اقتصاد کشور قرار گیرد البته در یک فضای شفاف و یک افقی که اشراف کامل بانک مرکزی بر همه ابعاد داشته و مانور تصمیمگیری داشته باشد.
سیف از ایجاد سامانهای برای بهبود وضعیت بازار مسکن خبر داد و افزود: در این سامانهتمامی ارزهای ورودی کشور ناشی از فروش نفت، درآمدهای غیرنفتی و هرگونه درآمد ارزی که کشور دارد در این سامانه ورود پیدا کرده و همه مصارف ارزی کشور نیز در آن سامانه پاسخ داده میشود.
وی ادامه داد: بررسیها نشان میدهد کشور در یک وضعیت تعادل قرار دارد و این اقدامات و التهاب آفرینیهایی که دشمنان ما در فضای مجازی انجام میدهد نباید ما را نگران کند. متأسفانه ما فضایی را به آنها دادهایم و اجازه هم دادهایم که بیانضباط هر کاری دلشان میخواهد بکنند. اتفاقاتی که رخ داد متأسفانه در فضاهای تلگرامی و مجازی بوده و با اعلام قیمتها التهاب ایجاد کرد.
سیف همچنین در پاسخ به سوال لاریجانی مبنی بر چگونگی نرخ ارز مبادلهای گفت: نرخ ارز مبادلهای 4200 تومان است که با آن تمامی نیازهای منطقی کشور برطرف می شود. تأمین ارز برای بیماران و دانشجویان هم از طریق بانک مرکزی انجام میشود.
وی درباره تصمیم دولت برای صرافیهای غیرمجاز گفت: تعداد صرافی های مجاز زیاد است، البته به دنبال کم کردن تعداد آنها هستیم؛ به دلیل خلأ قانونی نمیتوان از فعالیت صرافیها جلوگیری کرد.
رئیس کل بانک مرکزی درباره محدودیتهای ایجاد شده در سکه و اینکه سکه معیار شده است نیز اظهارداشت: سکه تحت تاثیر قیمت دلار و انس بین المللی است. زمانی که در بهمن ماه شروع به حراج سکه کردیم، حباب 200 هزار تومانی ایجاد شد که حراج را شروع کردیم و در حال حاضر در نرخ سکه، نرخ های کاذب تطبیق می کرد.
ثابت نگه داشتن نرخ ارز مغایر با قانون است
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی همچنین طی سخنانی در جلسه علنی مجلس با تاکید بر اینکه التهابات ارزی ماههای پایانی سال 96 به طور حتم علل و مبنای اقتصادی ندارد، گفت: این موضوع از سال گذشته در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار گفت، افزود: مقرر شد تا با همراهی دولت و مجلس برای رفع این مشکل تصمیمگیریهای لازم انجام شود بنابراین این التهابات و نوسانات ارزی عامل اقتصادی مشخصی نداشته و بخش عمده آن مربوط به سوء مدیریت در بانک مرکزی و فضای روانی ایجاد شده در جامعه است.
وی تصریح کرد: قطعاً اگر مولفههای اقتصادی مبنا قرار گیرد عامل اصلی این نوسانات نیست زیرا اولین مولفه در این خصوص تورم است و کشوری که تورم بالا دارد یعنی کاهش ارزش پول ملی در آن رخ خواهد داد اما مرکز آمار و بانک مرکزی نرخ تورم را در کشور تک رقمی اعلام کرده و در این صورت نمیتوان این عامل در نوسانات ارزی موثر دانست.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به منابع و مصارف ارزی اظهارداشت: باید دید چه میزان ارز به کشور وارد و چه میزان از آن خارج میشود، به طور متوسط سالانه 45 میلیارد دلار کالا وارد کشور میشود و در این رابطه باید به میزان صادرات غیرنفتی و نفتی نیز توجه کرد به طوری که صادرات نفتی در طی سالیان گذشته تقریبا 50 میلیارد دلار و صادرات غیرنفتی نزدیک به میزان واردات آن است یعنی 2/2 برابر یا 2.5 برابر میزان مصارف ارزی منابع ارزی وجود دارد.
پورابراهیمی با بیان اینکه مولفه بعدی مورد توجه در این خصوص پیشبینی درآمدهای ارزی است، افزود: در نیمه دوم سال 96 بر اساس پیشبینیها حوزه صادرات با افزایش کمیت مواجه شد و نفت بالای 60 دلار فروخته شده است بنابراین بین 15 تا 20 میلیارد دلار محصولات پتروشیمی صادر شده است.همچنین در این حوزه درآمدهای پیشبینی شده در نیمه دوم سال افزایش پیدا کرده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم با تأکید بر اینکه بارها از مسئولان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در خصوص برنامهها برای ثبات نرخ ارز سوال شد، گفت: مسئولان بانک مرکزی در این خصوص طرح برنامهای با 20ماده را مطرح کردند و کمیسیون اقتصادی تأکید کرد که میتواند در این رابطه به دولت کمک کند، به طور حتم مشکل پیش آمده مشکل نظام است و امروزه در این دوره از مجلس عملکرد کمیسیون اقتصادی بسیار در این زمینه و کمک به دولت قابل قبول است.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه افزایش نرخ سود سپرده از 15 به 20 درصد به اوراق در انتهای سال گذشته مشکلی از نوسانات نرخ ارز حل نکرد، گفت: این موضوع که سبب رشد 33 درصدی اقتصاد در کشور داشت نه تنها هیچ مشکلی را در این زمینه حل نکرد بلکه نرخ تأمین مالی برای واحدهای تولیدی را به 27 درصد سالیان گذشته رساند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: در جلسه روز گذشته چندین ساعت در رابطه با این موضوع بحث و گفت وگو به عمل آمد و دولت باید به تکالیف خود در این زمینه عمل کند.
همچنین پورابراهیمی توضیح داد: تصمیم ثابت نگه داشتن نرخ ارز مغایر با قانون است چرا که باید نرخ ارز شناور مدیریت شود. آقای سیف در توضیحات خود گفتند با متغیرهای اقتصادی نرخ را تعدیل می کنند در حالی که اگر این عبارت در تعدیل وجود داشته باشد چرا عدد را 4 هزار و 200 تومان قرار داده اند.
رئیس کمیسیون اقتصادی با تاکید بر اینکه شرایط امروز بازار اینگونه است لذا باید تدبیری کرد که به تدریج به این عدد ارزی برسیم، گفت: نرخ تک نرخی تکلیفی در کشور تبعات بسیاری دارد.
انتقاد تند لاریجانی از چندصدایی ارزی در دولت
علی لاریجانی در پی تذکر محمدرضا پورابراهیمی در جریان تحلیل دلایل گرانی دلار مبنی بر اینکه باید به دولت و رئیس جمهور تذکر داد در حوزه مباحث اقتصادی صدای واحدی به گوش برسد، گفت: این ایراد و تذکر مطلقاً درست و وارد است بدین معنا که مشاور یا معاونی می گوید باید قیمت ارز بالا بیاید، اما رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد می گویند چنین چیزی سیاست دولت نیست که این نوع اقدامات اشتباه بوده و باید کنترل شود.
مابهالتفاوت ارز 4200 با نرخ بودجه کجا هزینه می شود؟
در ادامه شهروز برزگر عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با طرح این سوال که قبل از عید در قانون بودجه تصویب کردیم که جلوی هرگونه گرانی از جمله در حاملهای انرژی گرفته شود؛ شاید گفته شود که دولت از گرانی نرخ ارز خوشحال است و سود بیشتری کسب می کند، اما آیا این وضعیت به سود مردم خواهد بود؟ با این نوسانات ارزی شاهد افزایش ۶۰ تا ۷۰ درصدی قیمت برخی کالاها بودهایم.
وی تاکید کرد: اساسیترین بخش عرضه کننده ارز در کشور بانک مرکزی است، آیا مسئولان خبر نداشتند چقدر ذخایر ارزی دارند و یا از نیاز بازار خبر نداشتند؟ اگر دولت می خواست نرخ ارز را ۴۲۰۰ تومان اعلام کند، چرا ۴ ماه قبل این کار را نکرد؟ مابه التفاوت این نرخ با نرخ مصوب بودجه به کجا می رود و در کجا هزینه میشود؟
معلوم است با ابراز خوشحالی ترکان به التهاب بازار ارز دامن زده میشود
هادی قوامی نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم با انتقاد از عدم موضع واحد در دولت در زمینه مسائل اقتصادی و نرخ ارز یادآور شد: آقای ترکان مشاور رئیس جمهور اعلام می کند که از افزایش نرخ ارز خوشحال هستیم! با این اظهارات معلوم است که به این وضعیت دامن زده می شود.
قوه قضائیه دادگاه علنی برای محاکمه مشکلآفرینان اقتصادی برگزار کند
روح الله بابایی صالح عضو هیأت رئیسه کمیسیون اجتماعی هم طی سخنانی درباره اظهارات رئیس بانک مرکزی و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: آقای روحانی علی رغم شعارهای انتخاباتی خود که از مدیریت بی ثباتی قیمت ارز صحبت می کردند و یادآور می شدید که مانع تغییر ساعتی ارز خواهد شد، هم اکنون وضعیت بدتری را رقم زده است.
نماینده مردم بوئین زهرا در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: عدم ثبات قیمت ارز، سرمایه گذاری را با مشکل مواجه می کند لذا اعتماد به امینت در سرمایه گذاری نیز از بین می رود، حال آنکه در سال حمایت از کالای ایرانی هستیم و ثبات نرخ ارز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی یادآور شد: در زمان طاغوت رئیس بانک مرکزی به دلیل التهابات اینچنینی اعدام شد، از این رو از قوه قضائیه خواهشمندیم دادگاه علنی برای محاکمه کسانی که در مشکلات اقتصادی کشور سهیم هستند، برگزار کند، همچنین آمار ورود و خروج ارز به کشور باید به طور شفاف اعلام شود.
زمانی که منابع ارزی بیش از مصارف ارزی است چرا نرخ ارز بالا میرود؟
محمدقسیم عثمانی عضو کمیسیون شوراهای مجلس گفت: دولت باید مشخص کند چرا زمانی که منابع ارزی بیش از مصارف ارزی است نرخ ارز در بازار افزایش مییابد به خصوص با توجه به اینکه در سال حمایت از کالای ایرانی هستیم این موضوع و وضعیت پیش آمده باید شفاف شود.
نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شخص آقای سیف یا کرباسیان مقصر وضعیت پیش آمده نیستند، متأسفانه بستر سرمایهگذاری در کشور بسته شده و کسی که منابع مالی دارد بهترین سرمایهگذاری را کسب منابع ارزی میداند.
وی با بیان اینکه موتور اقتصاد کشور افتاده، افزود: آسانترین سرمایهگذاری در کشور که به تخصص، پرداخت مالیات، اخذ مجوز محیط زیست، مدیریت کارگران نیاز ندارد، سرمایه گذاری ارزی است، از این رو مردم به این بخش روی آورده لذا بسترهای سرمایهگذاری باید اصلاح شود تا منابع مالی مسیر خود را درست پیدا کند.
عثمانی تأکید کرد: ارز برای مردم بهترین محل سرمایهگذاری برای حفظ قدرت پول است، راهی که به صورت اتوماتیک به سمت آنها باز شده است لذا مدیریت نرخ ارز باید در اولویت قرار گیرد زیرا توسعه کالای ایرانی نیز نیازمند کنترل نرخ ارز است. همچنین افزایش صادرات و جلوگیری از واردات به کنترل نرخ ارز وابسته است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: عدم کنترل نرخ ارز توسط دولت، حمایت از کالای ایرانی را نیز با مشکل مواجه میکند.
تحمیل گرانی ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیاردی دولت به مردم
حشمتالله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی مدیران نالایق و محتکران اقتصادی را عامل مشکلات دانست و تاکید کرد: دولت تلاش داشت ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان گرانی بر دوش مردم بگذارد؛ مجلس اجازه نداد، اما حتی اگر سیاست تثبیتی نرخ ارز دولت هم جواب بدهد، دولت این گرانی را بر دوش مردم تحمیل کرده است.
فلاحتپیشه افزود: دولت شوک اقتصادی به بازار وارد کرد و با این شوک اول آنکه دولتمردانی که تلاش داشتند تا گرانی را بر مردم تحمیل کنند، به هدف خود دست یافتند و دوم، آن بخش از قاچاقچیان یقهسفید و دلالان صاحب رانت دولتی نیز سود نجومی بردند.
نماینده مردم اسلامآباد غرب در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه نوسانات بازار ارز، اولین خیانت به شعار سال بود، گفت: صنعتگران چگونه میتوانند با این شرایط ارزی با رقبای خود رقابت کنند؟
وی تصریح کرد: خیانت صورت گرفته است، چرا میگویید از مجلس و دولت یک صدا خارج شود؟ چرا میگویید «دشمن دشمن»؛ در عرصه سیاسی و امنیتی، دشمن وجود دارد اما در عرصه اقتصادی، مشکل نالایقی مدیریت و رانتهای اقتصادی است.
فلاحتپیشه ادامه داد: مجلس باید تحقیق و تفحص کند که در این شوک اقتصادی، چه کسانی صاحب سود و سرمایه شدهاند و چه کسانی وصل به دولت بودند؛ این افراد مجدداً این کارها را تکرار خواهند کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: سال گذشته تحقیق و تفحص در مورد ۱۰۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات وصول نشده بانکها را به کمیسیون اقتصادی ارائه دادم؛ گفتید که به صحن ارائه نشود، چرا که التهاب ایجاد خواهد شد؛ این معوقات بانکی به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: به زلزلهزدگان، خیانت و شب عید آنها را خراب کردید؛ قیمت ارز دو برابر شده، باز هم میگویید اقتصاد متعادل است.
فلاحتپیشه خاطرنشان کرد: شعار «استعفا استعفا» مجلس شعار ملت بود؛ ببینید چه فشاری را بر مردم تحمیل کردید. عید مردم را خراب کردید. بنده با یکصدایی مجلس و دولت مخالفم؛ معتقدم مجلس باید به وظیفه تحقیق و تفحص و نظارتی خود عمل کند.
انتهای پیام/