پشههای مقاوم به مالاریا ساخته شدند
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، محققان دانشگاه جانهاپکینز با استفاده از ابزار مهندسی ژنتیک CRISPR/Cas۹ پشههای ناقل را طوری مهندسی کردهاند تا نسبت به انگل مالاریا مقاوم شوند. در حقیقت آنها برای این منظور یک ژن خاص را حذف کردند.
طبق آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت در ۲۰۱۶ میلادی، ۲۱۶ میلیون نفر به مالاریا مبتلا شدند که از این تعداد ۴۴۵ هزار نفر جان باختند. پشههای ماده Anopheles gambiae عامل اصلی ابتلا به این بیماری هستند. طی سالهای اخیر دانشمندان از ابزارهای ژنتیک مختلفی برای مبارزه با انگل و پشههای این بیماری استفاده کردند اما این روشها موفقیت چندانی نداشت.
به هرحال در تحقیق جدید ژنی به نام FREP۱ در پشههای مالاریا هدف قرار گرفت. این ژن برای نوع پروتئین خاص ایمنی کدگذاری میکند و به دلایلی ناشناخته سبب میشود انگل مالاریا در معده پشه زنده بماند.
محققان با کمک ابزار ژنتیک CRISPR/Cas۹ ژن FREP۱ را بریدند. آنها با این روش احتمال زنده ماندن انگل مالاریا و بالغ شدن آن در بدن پشه را کاستند.
جرچ دیموپولوس محقق ارشد این پژوهش میگوید: مطالعه ما نشان میدهد با کمک فناوری جدید CRISPR میتوان پشهها را نسبت به مالاریا مقاوم ساخت.
البته استفاده از این ابزار هم بیمشکل نبود. محققان متوجه شدند پشههای مهندسی شده کندتر از همتایان معمولی خود رشد میکنند و تخمگذاری آنها نیز کاهش یافته است.
دیموپولوس در این باره میگوید: «ما اکنون پشهها را طوری مهندسی میکنیم که ژنFREP۱ فقط در معده نمونههای بزرگسال غیرفعال میشود. پیشبینی میکنیم با انجام این کار به روند زندگی این حشرات آسیبی نرسد».
منبع: مهر
انتهای پیام/