ریشهکنی مالاریا در کشور اژدهای سرخ/ راه و روش چین برای غلبه بر بیماری چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سازمان بهداشت جهانی (WHO) به تازگی به طور رسمی تصدیق کرد که چین کشوری «بدون مالاریا» است. این کشور پس از تلاش چند دههای از زمان اوج موارد مالاریا در سال ۱۹۴۰ که سالانه ۳۰ میلیون موارد ابتلا به مالاریا با بیش از ۳۰۰ هزار مرگ ناشی از آن در آنجا رخ میداد، از سال ۲۰۱۷ تاکنون به نرخ تلفات صفر دست یافته است.
این کشور در این راه راهبردهای نظارتی جدیدی را ایجاد کرد و تکنیکها، داروها و فناوریهای گوناگونی را برای شکستن چرخه انتقال بین پشههای آنوفل که باعث گسترش انگلهای مالاریا و انسان میشود توسعه داد.
مالاریا بزرگترین قاتل بشریت
مالاریا یک بیماری انگلی مشهور است که در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری رایج است. اهمیت مالاریا به خاطر قابلیت سرایت بالای آن و مرگومیر شدید ناشی از آن است. از زمان عصر حجر تاکنون، مالاریا مسئول مرگ حدود نیمی از تمام انسانهای روی زمین بوده است!
بیشتر بخوانید:
تشخیص ارزان و راحت مالاریا با فناوری مغناطیسی
اختلالات کرونا، مرگومیر ناشی از مالاریا را افزایش میدهد
ضد و نقیضهای سازمان بهداشت جهانی و سر درگمی مردم/ داروی مالاریا از فهرست درمان کرونا خارج شد
در اسناد گوناگونی که از زمان باستان بر جای مانده است موارد ابتلا به آن در نوشتههای چین، یونان، هند و... ثبت شده است. توضیح داده شدهاست. اسناد حدود ۵ هزار سال پیش در چین حکایت از وجود این بیماری که بعدها مالاریا نام گرفت در نایجینگ دارد.
چارلز لوییس آلفونس لاورن(Charles Louis Alphonse Laveran) پزشک فرانسوی موفق شد برای اولین بار در سال ۱۹۰۷ در الجزایر وجود انگل مالاریا را در خون افراد بیمار اثبات کند. این کشف او منجر به دریافت جایزه نوبل توسط وی شد.
پس از تشکیل سازمان بهداشت جهانی (WHO)در سال ۱۹۵۵، انجمنی با هدف حذف مالاریا در دنیا تأسیس در این سازمان تأسیس شد. این پروژه در کشورهای مختلف نتایج گوناگونی را در پی داشت. برخی کشورها همچون هندوستان و سریلانکا به موفقیت خوبی دست یافتند اما کشورهایی همچون اندونزی، افغانستان، هائیتی و نیکاراگوئه موفقیتشان ناچیز تلقی می شود و کشورهای قاره آفریقا نیز عملاً در مبارزه با این بیماری توفیقی کسب نکردند. در کنار مدیریت ضعیف دولتی، یکی از مشکلات در رابطه با این بیماری، مقاومت انگل نسبت به داروهای گوناگونی است که توسط بشر تولید شده و مقاومت پشههای آنوفل در برابر با حشرهکشها است.
پدرو آلونسو(Pedro Alonso)، مدیر برنامه سراسری مبارزه با مالاریا WHO، در بیانیهای گفته است: «توانایی چین برای تفکر خلاقانه و دستورالعملهای نوین موجب شد این کشور بتواند به خوبی با مالاریا مقابله کند.»
برنامه گسترده چین در برابر این بیماری
تلاشهای ضد مالاریا از دهه ۱۹۵۰ با برنامههایی برای توزیع داروهای ضد مالاریا در افراد در معرض خطر، کاهش زمینههای تولید مثل پشه و اسپری حشره کشها در چین آغاز شد. چین در اواخر دهه ۶۰ برنامهای را برای شناسایی داروهای جدید مالاریا آغاز کرد. تو یویو (Tu Youyou) شیمیدان دارویی، برای مبارزه با این بیماری، معجونهای طب سنتی چینی را برای تولید ترکیبات علیه مالاریا غربالگری کرد و در نهایت آرتمیسینین را از افسنطین شیرین یا ندواش (Artemisia annua) جدا ساخت.
امروزه آرتمیسینین به ترکیب اصلی داروهای خط مقدمی تبدیل شده است که علیه مالاریا استفاده میشود. به همین علت در سال ۲۰۱۵ جایزه نوبل فیزیولوژی و دارو را به تو یویو تعلق گرفت.
این تلاشها باعث شد تعداد موارد ابتلا به مالاریا در گذر ایام به طور سالانه کاهش یابد و در اواخر دهه ۹۰ تقریباً به سالانه ۵۰۰۰ نفر برسد. در سال ۲۰۱۲، این کشور با استفاده از یک استراتژی موسوم به ۱-۳-۷ برای از بین بردن مالاریا یک برنامه فشرده را آغاز کرد و مراکز بهداشت محلی را مجاب کرد تا حداکثر در ۱ روز برای گزارش تشخیص مالاریا، ۳ روز برای بررسی پرونده و ۷ روز برای اقدامات مقتضی وارد عمل شوند. در سالهای اخیر، دانشمندان چینی تکنیکهای ژنتیکی را برای پیگیری مقاومت انگل به دارو در دستور کار قرار دادند.
مُهر تأیید سازمان بهداشت جهانی بر موفقیت چین
پدرو آلونسو(Pedro Alonso)، مدیر برنامه سراسری مبارزه با مالاریا WHO، در بیانیهای گفته است: «توانایی چین برای تفکر خلاقانه و دستورالعملهای نوین موجب شد این کشور بتواند به خوبی با مالاریا مقابله کند.»
چین پس از حفظ موارد ابتلا در سطح صفر برای ۳ سال متوالی، درخواست صدور گواهینامه «بدون مالاریا» را از WHO طلب کرد که سرانجام پس از بازرسی مأموران این سازمان در ماه مه توسط یک هیئت مستقل، گواهی ریشهکن کردن مالاریا صادر شد. چین برای تمدید گواهینامه باید برنامهای را برای جلوگیری از شیوع و برقراری مجدد مالاریا پیادهسازی کند؛ مسئلهای که چالش جدی محسوب میشود چرا که چین با ۳ کشوری که موارد مالاریا در آن بسیار زیاد است مرز مشترک دارد یعنی میانمار، تایلند و لائوس.
اکنون چین چهلمین و پرجمعیتترین کشوری است که گواهی ریشهکن کردن مالاریا را دریافت کرده است. ۳ کشور آخری که چنین گواهی به آنها اعطا شده بود عبارتند از: السالوادور در ماه فوریه امسال، الجزایر و آرژانتین هر دو در سال ۲۰۱۹.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/