سرعت در چانهزنیهای هستهای با حمایتهای رهبری
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، اساس سخنان رهبری در تمام دورانی که تیم مذاکرهکننده ایرانی مشغول رایزنی و گفتوگو با نمایندگان گروه ۱+۵ بودند حمایت دلگرمکننده از آنان و راهنمایی دیپلماتها بوده است.
«تیم مذاکره کننده هستهای از حقوق ملت ایران دفاع میکنند»؛ «ما به تیم مذاکرهکننده اعتماد داریم»، «ما از تحرک دیپلماسی دولت حمایت میکنیم»، «هیچکس نباید این مجموعه مذاکرهکنندگان ما را سازشکار بداند؛ این غلط است؛ اینها مأموران دولت جمهوری اسلامی ایران هستند، اینها بچههای خودمان هستند، بچههای انقلابند».... این جملات بخشی از مواضع و سخنان مقام معظم رهبری در حمایت از مذاکرات هستهای و تیم مذاکره کننده هستهای است که هریک در زمان و جای خود توانست علاوه بر اینکه موضع تیم مذاکرهکننده ایران را در قبال غرب تقویت کند مخالفان و تندروهای داخلی را نیز به عقب واداشت.
همچنین رهبر انقلاب اسلامی در دیدار فرماندهان بسیج سراسر کشور نیز بر حمایت از مسئولانى که اجراى کار برعهدهشان است، تاکید کردند و از مشکلات و سختیهای کار اجرایی سخن گفتند.
در همین باره مقام معظم رهبری در میانه رفتوآمدهای هستهای روزهای اخیر و نزدیک شدن به ماه مارس (اسفند-فروردین) روز گذشته (یکشنبه) در سخنان مهمی مواضع روشن، صریح و شفافی را در قبال مذاکرات هستهای و توافق احتمالی با گروه ۱+۵ اتخاذ کردند.
مقام معظم رهبری با بیان اینکه من با توافقی که بتواند انجام شود موافقم اما با توافق «بد» موافق نیستم، فرمودند: «نظام اسلامی در مذاکرات هستهای نیز براساس منطق عمل میکند اما طرف مقابل هیچ منطقی ندارد و به دنبال بیمنطقی، با تکیه بر زور است.»
رهبری با اشاره به اظهارات مکرر آمریکاییها که میگویند «توافق نکردن بهتر از توافق بد است» افزودند: ما هم همین عقیده را داریم و معتقدیم توافق نکردن بهتر از توافقی است که به ضرر منافع ملی و زمینهساز تحقیر ملت بزرگ ایران شود.
ایشان همچنین با اشاره به برخی مباحث مطرح شده درخصوص توافق دومرحلهای که ابتدا توافق بر اصول کلی و بعد از مدتی توافق بر جزئیات باشد، خاطرنشان کردند: چنین توافقی پسندیده نیست زیرا با تجربهای که از رفتار طرف مقابل داریم، توافقِ صِرف در کلیات، وسیلهای خواهد شد برای بهانه گیریهای پی در پی در جزئیات.
دو موضوع مطرح شده در بیانات مقام معظم رهبری را میتواند نقشه راه جدیدی پیش روی تیم مذاکرهکننده هستهای ایران و همچنین غرب خواند. یکی تاکید رهبری بر اینکه به توافق نرسیدن بهتر از توافق بد است و مهمتر آنکه توافق بر سر کلیات و جزئیات در یک باره حاصل شود.
از همین رو میتوان انتظار داشت با توجه به این بیانات علاوه بر اینکه مخالفان داخلی در مانعتراشی در رسیدن به توافق نهایی عقبنشینی کنند، غرب نیز انعطافپذیری بیشتری برای حصول توافق در یک مرحله از خود نشان دهد.
جنب و جوشهای هستهای اوج میگیرد
اما هرچه به زمان ضربالاجلی که اعضای گروه ۱+۵ شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان به همراه ایران برای رسیدن به توافق بر سر کلیات توافق نهایی، در ماه مارس (10 اسفند سال جاری تا 11 فرودین سال 1394) تعیین کرده بودند، نزدیکتر میشویم، جنب و جوشهای سیاسی و دیپلماتیک هم بیشتر میشود.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در اجلاس امنیتی مونیخ پس از برگزاری دو نشست دوجانبه پشت درهای بسته با وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین دیدار با همتایان آلمانی و فرانسوی خود به همراه مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزهای گذشته، در سخنرانی در کنفرانس امنیتی مونیخ، عنوان داشت: ما برای موفقیت در مذاکرات حمایت میشویم و اگر شکست بخوریم مردم ما در میان جامعه بینالملل به دنبال دلیل خواهند بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به ضربالاجل دستیابی به کلیات توافق هستهای، یادآور شد: من میخواهم از شش هفته آینده برای تمرکز روی یافتن راهحل استفاده کنم نه شکست. اگرچه شکست مذاکرات پایان دنیا نیست.
نکته مهم این است که مواضع و دیدگاههای رهبری در بزنگاههای حساس مذاکرات به کمک دولت آمده و کمک شایانی به عبور از تنگناها و رسیدن به توافق داشته است. به نظر میرسد که تدابیر رهبری و همچنین درایت تیم مذاکرهکننده هستهای باعث خواهد شد تا در 6 هفته آینده گره مذاکرات دیپلماتیک بعد از حدود 12 سال باز شود و البته آنچنان که همه مقامات ایران میگویند اگر این مسئله حل هم نشد اول اینکه غرب مسئول آن خواهد بود و ثانیا دنیا به آخر نخواهد رسید.
انتهای پیام/