دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

۱۰ ویژگی شگفت‌انگیز اسکناس/تصاویر

جای تعجب ندارد که پول رایج هر کشور و به خصوص اسکناس ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی دارد که توان جعل آن را برای جاعلان اسکناس بسیار سخت کرده است.
کد خبر : 225404

جای تعجب ندارد که پول رایج هر کشور و به خصوص اسکناس ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی دارد که توان جعل آن را برای جاعلان اسکناس بسیار سخت کرده است.این ویژگی‌ها از یک واترمارک ویژه گرفته تا طراحی خاص یا یک شماره سریال ترکیبی متفاوت خواهد بود.


۱- برج فلکی یوریون یا حلقه‌های اومرون



برج فلکی یوریون، یک الگوی تگراری از ۵ حلقه در اسکناس‌های مختلف است که به ماشین‌های کپی اجازه می‌دهد نوشته‌جات روی اسکناس را بخوانند. برخی چاپگرها و دستگاه‌های فتوکپی از چاپ کپی‌هایی که چنین الگویی دارند خودداری می‌کنند و در صورتی که اسکناس‌های دارای چنین ویژگی در داخل آنها قرار داده شود یا روی آن رنگ ریخته و یا به کلی خاموش می‌شوند.


۲- چاپ ریز روی اسکناس



این تکنیک چاپ حروف و متن‌های بسیار ریز را ممکن ساخته که جعل آنها به دلیل پیچیدگی‌های تکنیکی بسیار مشکل است. در صورت استفاده از دستگاه‌های کپی معمولی این نوشته‌ها تنها به صورت مات چاپ شده و ناخوانا بودن آن کاملاً مشخص خواهد بود. این تکنیک نیز در بسیاری از پول‌های رایج سراسر جهان از جمله دلار ایالات متحده، پوند بریتانیا و یورو مورد استفاده قرار می‌گیرد.


۳- برجسته سازی و فرورفتگی



این روش برای اسکناس‌ها و اوراق بهادار بسیار باارزش حتی ویزا، پاسپورت و شناسنامه به کار می‌رود. یکی دیگر از فواید برجسته‌سازی و فرورفتگی این خواهد بود که حتی افراد دارای مشکل بینایی نیز می‌توانند از آن برای تشخیص اسکناس واقعی از تقلبی استفاده کنند. معمولاً تنها بخش‌هایی از نوشته‌های اسکناس‌ها برجسته‌سازی می‌شوند، مانند عدد ۱۰ در اسکناس ۱۰ یورویی.


۴- کاغذ مخصوص



کاغذی که برای ساخت اسکناس استفاده می‌شود همان کاغذی نیست که ما در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می‌دهیم. برای مثال دلار ایالات متحده از ۷۵ درصد کتان و ۲۵ درصد لنین ساخته شده است به همین دلیل به این نوع کاغذ «کاغذ کهنه» گفته می‌شود. کاغذ پلیمری نیز امروزه به طور گسترده در چاپ اسکناس مورد استفاده قرار می‌گیرد. جعل کردن چنین اسکناس‌هایی بسیار مشکل است و حتی اگر نسخه جعل شده از لحاظ ظاهری شبیه اسکناس واقعی باشد اما لمس آنها حس متفاوتی خواهد داشت.


۵- جوهرهای با رنگ متغیر



بسیاری از کشورهای جهان از چنین جوهری برای چاپ اوراق بهادار استفاده می‌کنند. رنگ این جوهر در مقابل نور و با تغییر زاویه تغییر خواهد کرد.، برای مثال عدد ۵۰ روی اسکناس ۵۰ دلاری می‌تواند به رنگ مسی یا سبز روشن دیده شود. این تکنیک قابل کپی‌برداری نیست و جعل آن نیز بسیار دشوار است زیرا تنها چند شرکت محدود وجود دارد که اجازه دارند از چنین جوهرهای با رنگ متغیری استفاده کنند.


۶- فیبرهای حفاظتی



تمامی اسکناس‌ها حاوی فیببرهای رنگی حفاظتی هستند که به شکلی بی‌نظم در سراسر آنها پخش شده‌اند. اگر به اسکناس‌ها دقت کرده باشید شاید رشته‌های باریک بی‌نظمی مانند تار مو را در آنها دیده باشید و حتی برخی افراد خبره نیز با لمس این رشته‌ها می‌توانند واقعی بودن یا جعلی بودن اسکناس را به راحتی تشخیص دهند. همچنین این رشته‌ها معمولاً در برابر نور فرابنفش از خود عکس العمل نشان می‌دهند.


۷- پلانشت‌ها



یک ویژگی امنیتی هوشمندانه دیگر که زیر اشعه ماوراء بنفش روشن می‌شوند پلانشت‌ها هستند. این حاشیه‌ها به صورت تصادفی روی اسکناس‌ها قرار گرفته و جعل کردن آنها به دلیل حک شدنشان در اسکناس مانند فیبرهای محافظتی بسیار مشکل است.


۸- چاپ مارک‌ها یا ضرب‌های ریز نشان دهنده اصل بودن اسکناس



این یک روش بسیار قدیمی‌تر است که البته هنوز هم برخی از کشورها از جمله چین از آن استفاده می‌کنند. این روش ابتدا برای جلوگیری از ضرب سکه‌های جعلی مورد استفاده قرار گرفت و بعدها وارد اسکناس نیز شد. این علامت معمولاً در سمت لیزری اوراق بهادار دیده می‌شود زیرا این علائم را به جای محل ضرب و چاپ سکه و اسکناس در بانک‌ها و صرافی‌ها روی آنها می‌زنند. هر سازمانی نشان خاص و محرمانه خود را دارد.


۹- دریچه‌های شفاف



کاغذ پلیمری چاپ کردن اسکناس‌هایی با قسمت‌ها یا دریچه‌های شفاف را غیر ممکن ساخته است. برخی از سازمان‌ها ادعا کرده‌اند که این دریچه‌های شفاف جایگزین مناسب و قابل اعتمادی برای واترمارک‌ها بوده و جعل آنها تقریباً غیرممکن است. این دریچه‌های شفاف را می‌توان در اوراق بهادار کشورهای کانادا، استرالیا و بریتانیا دید.


۱۰- تکنولوژی کالراپتیک



تکنولوژی کالراپتیک (KolourOptik) جدیدترین و پیشرفته‌ترین تکنولوژی به کار رفته در اسکناس‌ها برای امنیت آنهاست. در واقع کلراپتیک تصویری سه بعدی بوده که توسط لیزر روی لایه نازکی از فلز ساخته شده و با تغییر زاویه رنگ آن تغییر می‌کند. این تکنیک برای اولین بار در سال ۱۹۸۸ در اتریش مورد استفاده قرار گرفت و معمولاً برای اوراق بهادار بسیار باارزش استفاده می‌شود. با این وجود این تکنولوژی در اسکناس‌ها نیز به شکل رشته‌های کوچک وجود دارد.


منبع: ایلنا


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب