دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
زهرا سعیدی در گفت‌گو با آنا:

آمارهای سریال‌سازی حقیقت ندارد؛ ظاهرسازی می‌کنند!/ مخاطب امروز به دنبال صداقت است

زهرا سعیدی گفت: حتی شده سر کارهایی می‌روم که در دستمزد دادن هم باید کلنجار بروم. لااقل دستمزد تجربیاتمان را بدهند. دستمزد سال‌هایی که بازی کرده‌ایم و قرار است به مجموعه‌های تازه بیاوریم.
کد خبر : 209428

گروه فرهنگی آنا: اگر آنتن شبکه‌های سیما را در این روزها، به اصطلاح ورقی بزنیم تقریبا سر و کله همه‌جور بازیگری را می‌بینیم. البته منظور کیفیت بازی کردن‌ها نیست بخصوص اشاره داریم به نقش‌آفرینی چهره‌های جوانی که فضا را مهیا دیده‌اند تا بلکه خودی نشان دهند.


گرچه قدیمی‌ها نیز در کنارشان هستند اما همه نیز نه! عده‌ای از بازیگران همیشگی مجموعه‌های تلویزیون، به هر دلیل کمتر در قالب سیما هستند. البته ممکن است مشغول بازی باشند و ما بی‌خبر!


خودشان به هرحال ادعای دیگری دارند و گه‌گاهی هم گلایه می‌کنند. حالا چرا؟ باید پای درد دلشان نشست.


مجموعه «درجستجوی آرامش» که در کنداکتور شبکه پنج قرار گرفته، دقیقا ترکیبی است از بازیگرانی که عنوان شد؛ هم تازه‌کار و هم کهنه‌کار.


زهرا سعیدی، بازیگر باتجربه در کنار تیم بازیگری مجموعه، به قول خودش گوشه‌ای از کار را گرفته. گفت‌وگوی آنا با او، کمی درباره این مجموعه است و چندخطی نیز درباره کلیت سریال‌ها.



* برخی بازیگران به هر دلیل بیشتر در تلویزیون دیده می‌شوند و خب حضور پررنگی هم دارند. ولی همین‌ها هم در چند وقت اخیر، حال و روز کاریشان خوب نیست. مثلا درمورد خود شما به قولی خودخواسته است یا ناخواسته؟


بیشتر تصمیم دیگران بوده تا خود ما!


* البته تولیدات هم یکی دو سالی کاهش یافت.


دقیقا منظورم همین است. بخشی از نبودن‌های ما بازیگران در سریال‌های سیما به سیاستگذاری خود صداوسیما برمی‌گردد.


چه فایده‌ای دارد وقتی که ظاهرسازی کنیم و مدام آمار تولیدات را بالا نشان دهیم ولی در عمل اتفاقی نیفتد. سیاست تلویزیون باید طوری باشد که با تولید خوب، همه هنرمندان را نیز به کار بگیرند.

* چه سیاستگذاری دقیقا؟


انگار یک‌جور بیماری گرفته‌اند که در این چندوقت پیش به اسم نبود بودجه، هیچ سریالی تولید نمی‌کردند.


* فعلا که گویا اوضاع تلویزیون، روبراه‌تر شده و مدام هم مشغول جلوی دوربین بردن این و آن سریال هستند!


همین الان هم طرز تهیه برنامه‌ها مثل قبل نیست. نمی‌شود به اسم سیاستگذاری جدید برای ساخت سریال و برنامه‌ها، بازهم پول کمتری هزینه کنند و بخواهند کار باکیفیت نیز تحویل مردم بدهند.


* ولی به هرحال یک سری‌ها که اتفاقا نیروی جوان بازیگری هم هستند، فعلا جلوی دوربین‌اند؛ آنهم در نقش‌های اصلی! با این وجود کنار گذاشتن بازیگری که بازی‌اش همچنان قابل اعتناست نکته خوبی نیست اما آمدن نیروی جوان در سینما و تلویزوین را هم نمی‌شود انکار کرد.


البته نباید جوری برنامه‌ریزی کنند که نتیجه‌اش این باشد خیلی از همکاران خوب من که اتفاقا متعهد هستند و دنبال کار ارزشی کردن، دیگر دل به کار ندهند.


مسلما خیلی‌ها با این اوضاع راضی نمی‌شوند سر هر کاری بروند و اینطور هم کنار گذاشته می‌شوند. همینطور هم شاهد حضور چهره‌هایی هستیم که صرفا می‌خواهند مطیع باشند و فقط در تولید اثری شریک باشند حتی با کیفیت پایین.


* البته با آمار و ارقامی که درمورد ساخت سریال‌ها می‌دهند، گویا شرایط فعلی چندان بد هم نیست؟


بله الان هم به نظرم تولید سریال و برنامه داریم. اما گاه این آمار دادن‌ها فورمالیته است برای اینکه ظاهر قضیه را خوب نشان دهند.


چه فایده‌ای دارد وقتی که ظاهرسازی کنیم و مدام آمار تولیدات را بالا نشان دهیم ولی در عمل اتفاقی نیفتد. سیاست تلویزیون باید طوری باشد که با تولید خوب، همه هنرمندان را نیز به کار بگیرند.


البته این آمار دادن‌ها فقط در تولیدات هنری خلاصه نمی‌شود، همه جا هست. اینقدر آمارها را بالا نشان می‌دهند که انگار همه چیز درحد عالی به نظر می‌رسد اما پنهان قضیه را که ببینیم اتفاقا خالی است.


* الان پیشنهادها کم شده یا ... ؟


متأسفانه ما نیستیم که نقش را انتخاب می‌کنیم. همه چیز دست فیلمساز است. برای خودم خیلی وقت‌ها پیش آمده چون نقش را دوست نداشته‌ام، قید حضور در فیلم و سریال‌ها را زده‌ام.


جدا از فضای شغلی، بعنوان یک بیننده عمدتا شبکه نسیم را دنبال می‌کنم به خاطر حال و هوای سرگرم‌کننده و طنزی که برنامه‌هایش دارد. اما بالاخره یک عده‌ای هستند که از تلویزیون و تولیداتش ناراضی‌اند.

*‌ و درمورد سریال درحال پخش «در جستجوی آرامش» چطور؟ هرچند که اینجا نیز نقش پررنگی ندارید.


درمورد این سریال معتقدم که سعید سلطانی فیلمساز کاربلد است. همچنین تهیه‌کننده‌ای دارد که برای ما بازیگران چهره موجه‌ای دارد. بازیگرانی هم که در این مجموعه دورهم جمع شده‌اند نیز یک ترکیب قابل قبول را تشکیل می‌دهند.


بنابراین چرا نخواهم چنین قصه و مجموعه‌ای را یپذیرم حتی اگر نقشی باشد که مدام نیز جلوی دوربین نباشد.


*‌ یک مسأله‌ای که راجع به دستمزدهاست؛ می‌گویند این رقم‌های بالا فقط مختص عده‌ای‌ست که البته بیشتر متوجه سینماست. خب طیف زیادی هم معتقدند که پول خاصی نمی‌گیریم. وضعیت الان در تلویزیون، خوب است یا بد؟


لااقل برای خودم بعد از حدود 40 سال کار کردن، حتی شده سر کارهایی می‌روم که در دستمزد دادن هم باید کلنجار بروم. لااقل دستمزد تجربیاتمان را بدهند. دستمزد سال‌هایی که بازی کرده‌ایم و قرار است به مجموعه‌های تازه بیاوریم.


روزی که من و همکاران باسابقه دیگر، سرکاری می‌رویم ممکن است با بقیه بازیگران تفاوت‌هایی داشته باشیم، بالاخره تفاوت من و بازیگران تازه‌کار از دید بقیه مشخص است. این تفاوت را باید در عمل نشان بدهند.


* «در جستجوی آرامش» به نظرم کار قابل قبولی است. این پذیرفتن‌ها هم بی‌دلیل نیست. یک سری را اشاره کردید اما بطور کلی مخاطب الان انتظارش از اینجور تولیدات چیست؟


بیننده الان در همه برنامه‌ها حتی سریال‌ها، دنبال صداقت است. تماشاچی ایرانی از تولیدات انتظار صداقت دارد. اگر باشد با قصه و کلیت مجموعه کنار می‌آید.


* حتما هم بیننده تلویزیون هستید!


جدا از فضای شغلی بعنوان یک بیننده، عمدتا شبکه نسیم را دنبال می‌کنم به خاطر حال و هوای سرگرم‌کننده و طنزی که برنامه‌هایش دارد. اما بالاخره یک عده‌ای هستند که از تلویزیون و تولیداتش ناراضی‌اند.


راضی کردن همه آدم‌ها با دیدگاه‌های متفاوت، واقعا سخت است بالاخره امیدوارم جوری سیاستگذاری کنند و برنامه و سریال بسازند که اینها را نیز راضی کنیم؛ نه اینکه به جایی برسیم که از هرشخصی بپرسیم بگوید تلویزیون نمی‌بیند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب