دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارشناس محیط زیست در گفت‌وگویی تشریح کرد

با سرعت حیرت‌آورى در حال از دست دادن طبیعت کشور هستیم/نمره مردود «ابتکار» در محیط زیست

کارشناس محیط زیست کشورمان نمره عملکرد ۱۲ ساله معصومه ابتکار در راس سازمان محیط زیست را مردود دانست و گفت: با سرعت حیرت‌آورى در حال از دست دادن طبیعت کشور هستیم؛ محیط زیست کشور همانند بیماری در وضعیت بحرانی و در حال خونریزى است.
کد خبر : 205429

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا از تسنیم، محمدعلى الله‌قلی درباره عملکرد رئیس سابق سازمان محیط زیست و رویکرد این سازمان در آینده اظهار کرد: خانم معصومه ابتکار 12 سال رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بود و به واسطه عملکردش در سه دوره تصدى این سازمان و افول مرتبه حفاظت از محیط زیست کشور در سطح جهانى، نمره مردود دریافت خواهد کرد.


وی افزود: ابتکار در دو سال اول مدیریت خود در دوره اخیر، مدام به بهانه‌گیری از دوره گذشته پرداخت و در دو سال بعد نیز هیچ فعالیت چشمگیر و پایه‌اى ارائه نکرد.


ابتکار عاجز از حذف حتی یک جاده مخرب


‎الله‌قلی با برشمردن برخی نقاط ضعف دوران مدیریتی معصومه ابتکار تصریح کرد: رئیس سابق سازمان محیط زیست طی سه دوره مدیریت در سازمان محیط زیست نتوانست حتى یک جاده مخرب را از شناخته شده‌ترین پارک ملی کشور یعنی پارک گلستان خارج کند.


‎این کارشناس محیط زیست کشور متذکر شد: رئیس سابق سازمان محیط زیست هیچ پیگیری جدی برای ارتقای سطح معیشتی و حقوقی ـ قضایی محیط‌بانان انجام نداد و نتوانست وضعیت نوک پیکان حفاظت محیط زیست کشور را بهبود بخشد.


هیچ افزایشی در جمعیت یوزهای کشور در طول مدیریت ابتکار صورت نگرفت


‎به گفته الله قلی، معصومه ابتکار در پروژه حفاظت از یوزپلنگ ایرانی نیز به توفیقی دست نیافته و این پروژه بسیار مهم در حفاظت از جمعیت محدود یوز حتى در پیشگیرى از کاهش جمعیت این گونه‌ها نیز موفقیتی نداشته است.


وی ادامه داد: متاسفانه نه‌تنها هیچ افزایشی در جمعیت یوزهای کشور در طول مدیریت ابتکار صورت نگرفته بلکه هیچ تمهید عملى و نتیجه‌بخشى برای نجات این گونه‌ها از خطر نابودی هم انجام نگرفته است؛ سالهای متمادی برای تحقیقات، بودجه و زمان در این پروژه به آتش کشیده شده است.


‎این کارشناس محیط زیست کشور با بیان اینکه تالابهای ما طی دهه‌هاى اخیر و دوران ریاست معصومه ابتکار، رو به اضمحلال داشته‌اند، گفت: سوءمدیریت منابع آب در دهه‌های گذشته و عدم جدیت در احیای تالابها در سالهای اخیر، موجب ایجاد وضعیت وخیمی برای تالابهای کشور شده است.


الله‌قلی با انتقاد از عملکرد طبیعی سازمان محیط زیست کشور اظهار کرد: همچنین فشار غیر قابل توصیف صید و شکار حیات وحش کمر طبیعت ایران را خم کرده است و این جای تاسف دارد.


‎وی در ادامه وضعیت دریاچه ارومیه را بسیار وخیم توصیف کرد و افزود: یکی از اصلی‌ترین قولهای دولت، احیای دریاچه ارومیه بود که عملاً می‌بینیم این دریاچه در مرداد ماه 96 وضعیتی به مراتب بدتر از همه سالهای گذشته داشته است؛ به کارگیرى واژه احیا در این شرایط معنا پیدا نمی‌کند و باید پذیرفت شرایط امروز حاکم در اکوسیستم عظیم دریاچه ارومیه مدتهاست که از آستانه تحمل و تراز اکولوژیک آن گذشته و بازگشت حیات به ارومیه دیگر به سادگى میسر نخواهد بود و بهتر این است که زنده‌ها را بیشتر دریاییم.


کسی تصور نمی‌کرد کلانتری رئیس سازمان محیط زیست شود!


‎این کارشناس محیط زیست کشور همچنین به وضعیت بعد از معصومه ابتکار و جابه‌جایی در سازمان محیط زیست اشاره و تصریح کرد: زمانی که دوران مدیریت خانم ابتکار در سازمان محیط زیست پایان رسید، هیچ کس تصور نمی‌کرد عیسی کلانتری تصدی‌گری سازمان محیط زیست را عهده‌دار شود.


‎الله‌قلی افزود: واقعیت این است که کلانتری برای هیچ یک از فعالان محیط زیست به عنوان گزینه نخست ریاست سازمان محیط زیست مطرح نبود اما در هر حال به عنوان ریاست این سازمان توسط رئیس‌جمهور منصوب شد.


‎وی خاطرنشان کرد: متاسفانه آقای کلانتری هم در نخستین سخنرانی خود در مراسم معارفه هیچ اشاره‌ جدى به وضعیت محیط‌بانان، معیشت آنها، محیط طبیعی، وضعیت وخیم حیات وحش نداشت و بیشتر به مسئله کمبود آب در کشور پرداخت.


‎این کارشناس محیط زیست کشور ادامه داد: همه می‌دانیم مسئله آب به نقطه بحرانی رسیده اما دغدغه محیط زیست به هیچ عنوان صرفاً مسئله آب نیست.


با سرعت حیرت‌آورى در حال از دست دادن طبیعت کشور هستیم


‎الله‌قلی با بیان اینکه رئیس سازمان محیط زیست باید تمامی مسائل و جوانب پیچیده زیست محیطى کشور را بشناسد، گفت: با سرعت حیرت‌آورى در حال از دست دادن طبیعت کشور هستیم و مسائلی نظیر وضعیت نابسامان نیروهاى اجرایى سازمان به لحاظ کمى و کیفى، از دست دادن پوشش گیاهی و جنگلى، فرسایش خاک، افزایش روزافزون کانونهاى ریزگردها، تخریب تالابها، آلودگی هوا و واگذارى عرصه‌هاى طبیعى همگى از دغدغه‌ها و مسائل در هم آمیخته امروز و آینده طبیعت کشور محسوب می‌شوند.


‎وی اظهار کرد: زمانی که ظرفیت دام در یک مرتع به 20 برابر حد مجاز می‌رسد، پوشش گیاهى مرتع، تخریب و مرتع به کویر و کانون ریزگرد مبدل می‌شود؛ پر‌واضح است در موارد اینچنینى دیگر مسائل مدیریتى آب مسبب تخریب طبیعت و تبعات آن نیست و نمی‌شود و نباید تک‌بعدى چاره‌اندیشى کرد.


‎ این کارشناس محیط زیست کشور به موضوع آلودگی هوا نیز اشاره کرد و متذکر شد:‌ آلودگی هوا یکى از چند عامل اصلى مرگ‌و‌میر انسان معرفى می‌شود و تجمیع آن با طوفانهاى گرد و خاک و ریزگرد ناشى از تخریب طبیعت در کشور ما به طور تصاعدى این پدیده خطرناک را تشدید کرده است.


الله‌قلی با بیان اینکه باید تغییرات بنیادی در بدنه سازمان محیط زیست ایجاد شود، گفت: بدنه فعلى سازمان باید از خمودگی، سکون و بی‌انگیزگی رهایی یابد و افرادی کارآمد که انگیزه‌ و تعلق خاطر بالایی دارند، مشغول به فعالیت شوند.


‎وی تصریح کرد: متاسفانه خانم ابتکار در سالهای اخیر برخی افراد شناخته شده و دانشگاهى را به‌صورت نمادین دور خود جمع کرده بود که این افراد هیچ توفیقی در سازمان محیط زیست کشور چه در گذشته و چه سالهاى اخیر نداشته‌اند و آقاى کلانتری باید به جد مراقب اینگونه رویکردها در شیوه مدیریتی خود باشد.


‎این کارشناس محیط زیست کشور تاکید کرد: محیط زیست کشور همانند بیماری در وضعیت بحرانی و در حال خونریزى است که باید مورد عمل جراحی و نجات عاجل قرار گیرد و از وضعیت اضطرارى رهایی پیدا کند؛ فرصت براى آزمون و خطا وجود ندارد و این رویه ما را به رسیدن به سطوح خطرناک و بى‌بازگشت نزدیک و نزدیک‌تر خواهد کرد.


الله‌قلی با بیان اینکه فعالیت در سازمان محیط زیست باید با روحیه جهادی همراه باشد، اظهار کرد: سازمان محیط زیست برای رهایی از وضعیت نامناسب فعلى نیازمند شجاعت، خلاقیت، اشراف سازمانی و از خود‌گذشتگى در بدنه کارشناسى‌ خود است.


وی گفت: مایه تأمل و تأسف است مجموعه محیط زیست طى سالهاى اخیر غیر از لبخند زدن و نشان دادن روی خوش و فریب فعالان محیط زیست توأم با مشارکت دادن ایشان در جلسات متعدد و فاقد خروجى یا بعضاً تطمیع عده‌اى فرصت‌طلب هیچ بازخورد ثمربخشى براى برون‌رفت محیط زیست کشور از وضعیت فعلى ارائه نداد.


گفتنی است، معصومه ابتکار که چهار سال بر صندلی ریاست سازمان محیط زیست تکیه زده بود هفته گذشته رسماً با حکم حسن روحانی به عنوان معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده تعیین شد و عیسی کلانتری نیز طی روزهای اخیر به عنوان رئیس سازمان محیط زیست منصوب شد.


بحران افزایش ریزگردها، خشک شدن تالابها، آلودگی هوای کلانشهرها، آتش‌سوزی جنگلها، بحران آب، مسئله بنزینهای وارداتی، افزایش تعداد روزهای آلوده و سالم، ناکارآمدی مدیران استانی، توافقنامه پاریس، مشکلات محیط‌بانان، عدم توجه کافی به حیات وحش و گونه‌ها و .... بخشهایی از دغدغه‌هایی بود که ابتکار نتوانست راه‌حل مناسبی برای آنها بیابد و در برخی از این مسائل و مشکلات، طی 4 سال مدیریت ابتکار اوضاع به مراتب وخیم‌تر از گذشته شده است.


ابتکار در سالهای اخیر نه‌تنها راه حلهای قطعی برای مشکلات مطرح شده نیافت بلکه حاشیه‌های پررنگی را در سازمان متبوعش به‌وجود آورد و غالب کارشناسان خواستار توجه جدی‌تر او به مسائل زیست محیطی بودند.


در هر صورت معصومه ابتکار با تمام فراز و نشیبهای اجرایی در سازمان محیط زیست و با همه کاستیها یا دستاوردها، سرانجام از رئیس سازمان محیط زیست که یکی از حساس‌ترین معاون‌های رئیس‌جمهور محسوب می‌شود این سازمان را ترک کرد و حالا نوبت عیسی کلانتری است که وارد دالان تاریک و پرچالش محیط زیست کشور شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب