دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 مرداد 1396 - 11:33
رضایی در نشست خبری عنوان کرد

مرکز تحقیقات استراتژیک منحل و به دبیرخانه مجمع منتقل می‌شود/ 4 مهر زمان برگزاری نخستین جلسه دوره جدید مجمع

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مرکز مطالعات راهبردی (مرکز تحقیقات استراتژیک) در دوره جدید منحل و به دبیرخانه مجمع منتقل خواهد شد.
کد خبر : 205324

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، محسن رضایی در اولین نشست خبری خود پس از انتصاب رئیس، دبیر و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی رهبر معظم انقلاب، گزارش از فعالیت 25 ساله مجمع ارائه کرد و گفت: مجمع در طول این ربع قرن که در امر سیاست‌گذاری، حل معضلات کشور و حل اختلاف بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی فعالیت دارد، 292 مصوبه را به نتیجه رسانده و ابلاغ کرده است.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: از این 292 مصوبه، 187 مصوبه اختلافیه بوده است. مانند اختلافی که در مبارزه با فساد، پیشگیری از وقوع جرم و... وجود داشت که پس اختلاف مجلس و شورای نگهبان مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع را حل و فصل کرد.


وی افزود: 46 مورد هم حل معضلات کشور بود که برطرف شد مانند معضل بانک مرکزی و اختلافی که بین مجلس و شورا در این باره به‌وجود آمده بود و این موارد ترکیبی از موارد اختلافی و معضل بود که موضوع آن را تعریف و اختلاف به‌وجود آمده را حل کردیم.


امام راحل مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای بن‌بست شکنی و ارتقای کارآمدی نظام به‌وجود آوردند

رضایی اضافه کرد: در عمر 25 ساله تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام 40 سیاست کلی نظام تصویب و 16 استفساریه و 3 آئین‌نامه هم تدوین و ابلاغ شد.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تعداد جلسات مجمع نیز گفت: 292 مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در 632 جلسه به تصویب رسید که به‌طور میانگین هر مصوبه در دو جلسه بررسی و تصویب شد. علاوه بر جلسات مجمع کمیسیون‌ها هم 1083 جلسه برگزار کردند که دستورکار نشست‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی کمیسیون‌های تدوین می‌شد.


رضایی ادامه داد: ریاست کمیسیون دائمی زیربنایی و تولیدی با مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، کمیسیون اقتصاد کلان، بازرگانی و اداری با بنده، کمیسیون دفاعی و امنیتی با حجت‌الاسلام حسن روحانی، کمیسیون حقوقی و قضایی با آیت‌الله هاشمی شاهرودی و آیت‌الله آملی لاریجانی و کمیسیون فرهنگی و اجتماعی با دکتر علی‌اکبر ولایتی بود.


وی افزود: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در طول 20 سال تلاش بی‌وقفه و حکیمانه و حضور مستمر و مستقیم خود نقش بی‌بدلیلی در سیاست‌گذاری‌ها داشتند.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره جایگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: امام خمینی (ره) مجمع را برای بن‌بست شکنی و ارتقای کارآمدی نظام به‌وجود آوردند.


رضایی اضافه کرد: جایگاه مجمع از لحاظ شرعی بسیار حائز اهمیت است، اسلامی شدن کشور از دو طریق انجام می‌شود. یکی از طریق شورای نگهبان و دیگری مجمع تشخیص مصلحت نظام است. شورای نگهبان مصوبات خلاف شرعی را مغایر با شرع و اسلام اعلام می‌کند و اجازه نمی‌دهد قوانین غیر اسلامی به تصویب برسد مجمع تشخیص مصلحت نظام هم به رهبر معظم انقلاب کمک می‌کند که امر ولایت از طریق سیاست‌های کلی نظام در کشور جاری و ساری کند.


تصمیم‌گیری بر خلاف سیاست‌های کلی نظام خلاف شرع و قانون است


وی تاکید کرد: همه دستگاه‌ها موظف‌اند پس از ابلاغ سیاست‌های کلی نظام، تصمیم‌گیری‌های خود را بر اساس آن انجام دهند و به این ترتیب مصوبات مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر نهادهای نظام باید در چارچوب سیاست‌های کلی باشد. کسانی‌که خلاف سیاست‌های کلی نظام تصمیم‌گیری می‌کنند کار خلاف شرع و قانون انجام می‌دهند.


رضایی دومین وظیفه مجمع تشخیص مصلحت نظام را را حل اختلافات بین شورای نگهبان و مجلس عنوان کرد و افزود: این مجمع، مصلحت مردم و نظام را تشخیص می‌دهد و گره‌گشایی می‌کند و اگر اختلافی به‌وجود آمده باشد برطرف می‌کند. اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام نبود این 170 اختلافیه تبدیل به جنجال می‌شد و می‌توانست شیرازه کشور را متلاشی کند.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با توجه به حکم اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی که نظارت بر سیاست‌های کلی به مجمع سپرده شده است، گفت: بازنگری در قانون اساسی هم یکی از مسائلی است که باید برای آن شورایی تشکیل می‌شود و همه 38 عضو حقیقی مجمع در این شورا حضور می‌یابند.


رأی اعتماد خوبی که به کابینه دولت داد، نشان داد که اختلافی میان دولت و مجلس وجود ندارد

وی درباره انتصاب آیت‌الله هاشمی شاهروی به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب با توجه به مسئولیت‌های شرعی و قانونی مجمع تشخیص یکی از علمای برجسته ایران و جهان اسلام را به‌عنوان رئیس مجمع انتخاب کردند. آیت‌الله هاشمی شاهرودی از شاگردان برجسته آیت‌الله صدر بودند و تنها فردی هستند که آیت‌الله صدر به ایشان اجازه اجتهاد داد.


رضایی ادامه داد: آیت‌الله شاهرودی رابط امام خمینی (ره) با شهید صدر بودند، ایشان از خانواده شهید هستند که خود نیز مدتی در زندان رژیم بعث بودند و با شهید حکیم مجلس اعلا را ایجاد کردند. طبیعی است ریاست مجمع که باید باید از بین فقها انتخاب شود و این‌ یک تغییر در حکم رهبر معظم انقلاب بود.


مرکز مطالعات راهبردی منحا و به دبیرخانه مجمع منتقل می‌شود


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تغییرات در ساختار و محتوای مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: همه مجموعه‌های منصوب به مجمع در دبیرخانه منحل می‌شود. مرکز مطالعات راهبردی (مرکز تحقیقات استراتژیک) هم منحل به دبیرخانه مجمع منتقل خواهد شد. حوزه ریاست نیز که برخی کارهای آن موازی‌کار بود در دبیرخانه ادغام خواهد شد.


وی درباره افزایش تعداد مجمع در دوره جدید اظهار کرد: تعداد اعضای مجمع در دوره جدید از 44 نفر به 49 نفر افزایش یافته است که دو نفر آن‌ یعنی آیت‌الله هاشمی شاهرودی و آیت‌الله جنتی هم شخصیت حقوقی و هم شخصیت حقیقی هستند که در ظاهر تعداد کل اعضای مجمع 51 نفر هستند.


رضایی افزود: نظارت مجمع سامانه‌ای خواهد شد و آئین‌نامه مجمع هم تغییر می‌کند.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام چابک‌سازی تشکیلات یکی از اولویت‌های دوره جدید مجمع دانست و گفت: بخشی از کارها به دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها واگذاری خواهد شد و نیازی نیست که همه پژوهشگاه‌ها تابع مجمع باشند. دانشگاه‌ها ظرفیت عظیمی دارند و سعی خواهیم کرد کارهای پژوهش را به آنها واگذار کنیم.


رضایی همچنین در بخش پاسخ به سوال خبرنگاران درباره رویکرد جدید مجمع برای نظارت، گفت: قرار شده در موضوع نظارت هیاتی از سوی مجمع تعیین شود تا گزارش‌های نظارتی را بررسی کند. این گزارش‌ها به کمیسیون نظارت می‌رفت و پس از آن به صحن مجمع می‌آمد اما با این‌کار یک رده حذف خواهد شد.


وی با اشاره به سیاست‌گذاری‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام در دوره جدید تصریح کرد: در بخشی از حکم رهبری آمده است که به این سوال که سیاست های مجمع تشخیص مصلحت نظام به چه میزان اثربخش بوده است پاسخ داده شود. یعنی پاسخ دهیم که سیاست های اصل 44 باید به همین شکل کنونی نوشته شود یا تغییر کند. برهمین اساس گروهی را تعیین می‌کنیم که به مسائل سیاست گذاری نگاهی دوباره داشته باشند و در این راستا کارشناسان هم می‌توانند نظرات خود را به دبیرخانه مجمع ارسال کنند تا از نظرات آنان استفاده کنیم.


رضایی با اشاره به دور جدید فعالیت‌ها و همچنین تغییر مأموریت‌های اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: تغییر مأموریت‌ها محدود به ماه‌های اخیر نمی‌شود و بسیاری از این جمع بندی‌ها در سه چهار سال گذشته و با حضور مرحوم هاشمی رفسنجانی انجام شده بود چه از لحاظ سیاست گذاری و چه نظارت.


محل مجمع از مکان کنونی به مکان دیگری منتقل می‌شود


وی در رابطه با محل برگزاری جلسات مجمع نیز گفت: محل مجمع قطعا از مکان کنونی به مکان دیگری منتقل خواهد شد و زمان اعلام محل جدید جلسات مجمع بعد از قطعی شدن اعلام خواهد شد.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سفر سرلشگر باقری به ترکیه گفت: اتفاقات مهمی در منطقه جریان دارد موضوع تجزیه شمال عراق مطرح است که این موضوع نگرانی‌هایی را برای ما و کشورهای منطقه و همسایه بوجود آورده است که به اعتقاد ما تجزیه شمال عراق سرآغاز بی ثباتی در منطقه خواهد بود.


رضایی تاکید کرد: ایران معتقد است که در هیچ کشوری نباید تغییرات مرزی و جغرافیایی انجام شود و حفظ تمامیت عرضی کشورهای منطقه از اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.


وی افزود: سفر سرلشگر باقری به ترکیه نشان از جدیت ایران درباره این سیاست است که نباید در مرزهای کشورهای منطقه هیچگونه تغییری ایجاد شود در غیر این صورت یک مقام سیاست خارجی هم می‌توانست این سفر را انجام دهد.


نوعی محاظفه کاری از سوی مسئولان کشورمان در خصوص برجام وجود دارد


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به طرح مجلس مبنی بر مبارزه با اقدامات ماجراجویانه آمریکا گفت: باید مطالعه بیشتری در خصوص این موضوع انجام شود ولی آنچه که مشخص است نوعی محاظفه کاری از سوی مسئولان کشورمان در خصوص برجام می‌بینیم چرا که در خود برجام راه‌کارهای مناسبی به منظور عکس‌العمل نشان دادن علیه اقدامات آمریکا پیش‌بینی شده است اما این عکس العمل‌ها در اقدامات مسئولان کشورمان دیده نمی‌شود که امیدواریم کمیسیون نظارت بر برجام مطالعه بهتری در این موضوع داشته و پاسخ‌های مناسب‌تری بدهند.


رضایی با بیان اینکه مجلس دهم با رأی اعتماد خوبی که به کابینه دولت داد، نشان داد که اختلافی میان دولت و مجلس وجود ندارد بنابراین انتظار مردم از دولت دوازدهم بیشتر خواهد بود و انتظار ما نیز از دولت پیاده سازی اقتصاد مقاومتی با تأکید بر افزایش اشتغال و تولید است.


وی در ادامه با بیان اینکه در رابطه با بحث سیاست‌های کلی کارآمدی آنها مطرح بوده است و در عین حال تغییر آن نیز مورد سؤال است، گفت: این در واقع حکم رهبر معظم انقلاب است و از ما خواسته شده به آن پاسخ دهیم و اگر لازم است این موضوع تغییر کند. لذا گروهی را در دبیرخانه و مجمع برای بررسی کارآمدی سیاست‌های کلی تعیین می‌کنیم که مشخص شود کارآیی این سیاست‌گذاری چقدر بوده و نظرات کارشناسان را نیز حتما خواهیم گرفت.


محسن رضایی در حاشیه نشست خبری امروز خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنی‌بر زمان برگزاری نخستین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام در دوره جدید، گفت: نخستین دوره جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام 4 مهر با حضور اعضای این مجمع در ساختمان جدید برگزار خواهد شد.


به گزارش آنا، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام با هدف ایجاد عقبه علمی و تحقیقاتی برای امور بنیادین، مرکز تحقیقات استراتژیک را سال ١٣٦٨ پس از پایان هشت سال جنگ تحمیلی و در دوران سازندگی راه‌اندازی کرد. سال 76 پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی این مرکز به دستور وی به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به این مجمع منتقل شد و تحت نظارت و راهبری وی در حیطه وظایف مجمع از جمله تدوین سیاست‌های کلان نظام، ارائه مشاوره به مقام معظم رهبری و ارائه راه‌حل در موضوعات کلان کشور، به فعالیت خود ادامه داد.


ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک از آبان ۹۲ با حکم رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام به دکتر علی اکبر ولایتی واگذار شد. پیش از ولایتی حسن روحانی ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک را بر عهد داشت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب