جلیسه: هدف ما از طرحهای حمایتی کتابفروشان، فقط حمایت ریالی نیست
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی آنا، نشست هم اندیشی و تبادل نظر درباره طرحهای حمایتی از کتابفروشان صبح امروز سه شنبه 10 مرداد ماه با حضور مجید غلامی جلیسه مدیرعامل خانه کتاب و جمعی از کتابفروشان کشور برگزار شد.
غلامی جلیسه در ابتدای این نشست عنوان کرد: بررسیها نشان داده نگاههای تخصصی در راستای واگذاری طرحهای حمایت از کتابفروشان نگاههای مثبتی بوده است و این مساله با حمایت و مشورتهایی که بعد از برگزاری هر طرح شاهد آن بودهایم تایید میشود.
وی با اشاره به اسناد مربوط به طرحهای پیشین گفت: آمارها نشان میدهد تا کنون در قالب این طرحها بیش از سه میلیارد و 670 میلیون تومان کتاب به فروش رفته است که این رقم در مقایسه با گردش مالی برگزاری بیش از 100 نمایشگاه کتاب استانی اخیر رقم مشابهی است.
وی در بازخوانی آمار ادامه داد: تازه در نظر داشته باشید که این آمار مربوط به خریدهای تا سقف 100 هزار تومان است و ضمن اینکه این طرحها باعث حضور بیشتر مردم در کتابفروشیها و حتی افزایش فروش اقلام غیر کتابی در کتابفروشیها اثرگذار بوده است.
مدیرعامل خانه کتاب ضمن مثبت ارزیابی کردن روند رشد خرید کتاب در طرحهای اخیر به افزایش بودجه در سال 96 اشاره کرد و گفت: در طرحهای برگزار شده جمعا بیش از 7 میلیارد یارانه اختصاص داده شده است که با توجه به استقبال مردم از طرحهای اخیر توانستهایم با موافقت معاونت امور فرهنگی، افزایش 50 درصدی یارانه را در سال 96 داشته باشیم آنچنان که یارانه طرحهای حمایتی در سال 96 به 7 میلیارد و 600 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه در صورت نیاز امکان افزایش صد در صدی یارانه نیز وجود خواهد داشت، درباره آمار فروش در طرحهای قبلی توضیح داد: در میان استانهای مختلف تهران رتبه اول پر فروشترین استانها را با مبلغ فروش بالای 16 درصد به خود اختصاص داده و اصفهان و خراسان در رتبههای بعدی قرار دارند و متاسفانه استانهای هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد و سیستان و بلوچستان پایینترین میزان فروش را داشتند.
غلامی جلیسه گفت: آمارها نشان میدهند که مجموعا هزار و 594 کتابفروشی در طرحهای حمایتی ثبتنام کردهاند که از این تعداد هزار و 199 کتابفروشی توانستهاند در این طرحها فعال باشند. دلیل این اختلاف ثبتنام کتابفروشان فاقد مجوز صنفی و همچنین کتابفروشیهایی بوده که به فروش کتابهای آموزشی و درسی میپردازد و نمیتواند در این طرح عضو شود.
مدیرعامل خانه کتاب درباره مشکل ویترین کتاب در کشور و کمبود آنها گفت: علاوهبر جنبههای حمایتی این طرحها ارائه تسهیلات برای تاسیس و نوسازی کتابفروشیها در کشور آغاز شده است که امیدواریم بتواند مشکل کمبود ویترین کتاب در کشور را حل کند که البته این مساله ضرورت ایجاد مشارکت و حضور بخش خصوصی را نفی نمیکند.
وی درباره چگونگی برگزاری طرح تابستانه کتاب توضیح داد: این طرح از 15 مرداد ماه آغاز خواهد شد و در مراکز استانها به مدت 20 روز و در شهرها و شهرستانهای دیگر به مدت 30 روز ادامه خواهد داشت چرا که طبق آمار کتابفروشیهایی که در مراکز استانها واقع شدهاند به صورت متوسط طی 16 روز اعتبار خود را مصرف میکنند اما 400 کتابفروشی که 99 درصد از آنها در شهرستانها واقع شدهاند حتی تا پایان طرح نمیتوانند کف دو میلیون تومانی یارانه خود را مصرف کنند.
غلامی جلیسه با بیان اینکه در طرحهای حمایتی نگاه ویژهای به مناطق کم برخوردار، مرزی و دور از مرکز در تخصیص یارانهها قائل شدهایم، درباره آمار ثبت نام طرح تابستانه اظهار داشت: طبق آخرین اعلام 850 ثبتنام در سامانه ثبت شده است که 716 ثبتنام به تایید رسیده است. البته مراحل ثبتنام و عضویت تا پایان امروز ادامه خواهد داشت.
مدیر عامل خانه کتاب در پاسخ به خبرنگار فرهنگی آنا درباره عدم تناسب میزان تخصیص یارانه و حمایت از کتابفروشیها نسبت به ناشران گفت: نکته اول این است که اساساً قرار نیست یارانهها کل نیازهای موجود در اشخاص یا اصناف را مرتفع کنند آن چنان که یارانه 45 هزار تومانی قرار نیست تمام مشکلات افراد در جامعه ما را حل کند.
وی ادامه داد: نکته دوم این است که تنها یکی از اهداف ما در این طرحها بحث ریالی است اما ما اهداف دیگری مانند آشتی دادن مردم با کتابفروشیها و عادت دادن آنها به حضور در کتابفروشیها را نیز دنبال میکنیم که شاهد نتایج اقدامات صورت گرفته در این زمینه نیز بودهایم.
غلامی جلیسه خاطر نشان کرد: تا یکی دو سال قبل مردم فقط نمایشگاههای کتاب را به عنوان محلهایی که در آنها تخفیف کتاب ارائه میشود میشناختند اما برگزاری طرحهای حمایتی گذشته به آنها یادآوری کرد که میتوانند به نمایشگاههای دائمی کتاب که همان کتابفروشیها هستند مراجعه کنند.
وی گفت: این را هم باید در نظر بگیرید که یارانه موجود برای این طرحها محدودیت دارد و تغییر رویههای مدیریتی زمانبر است ضمن اینکه نمیتوان انتظار داشت تمام یارانهها به یکباره از محلی به محل دیگر تغییر مسیر داده شود چرا که این کار هم زمانبر است و هم آسیبزا.
وی با تایید اینکه باید در حمایت از فعالان حوزه نشر، از تمام اصناف (مولف، مترجم، ناشر، موزع و کتابفروش) حمایت شود، گفت: برداشت من این است که معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد در دوره آقای سید عباس صالحی این درک را دارد و در صدد آن است که میزان حمایتها را در بخشهای مختلف متناسب کند.
در بخشهای دیگری از این نشست کتابفروشان به بیان مشکلات خود در زمینه حضور و مشارکت در طرحهای حمایت از کتابفروشان پرداختند و مدیر عامل خانه کتاب نیز به بیان توضیحاتی در این باره پرداخت.
انتهای پیام/