با رای مثبت ایران؛ معاهده جامع منع سلاح هستهای تصویب شد
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنا، طبق این معاهده کشوری که دارنده سلاح هستهای است و به عضویت این معاهده در میآید باید زرادخانه هستهای و تمام تاسیسات مرتبط با آن را طی یک مهلت زمانی مشخص منهدم کند.
طبق این معاهده، نهادی بین المللی برای نظارت بر تعهدات اعضا تشکیل می شود اما تا آن زمان آژانس بین المللی انرژی اتمی عهده دار نظارت بر مفاد این معاهده خواهد بود.
این معاهده مشخص کرده است که 90 روز پس از ارائه پنجاهمین سند تصویب لازمالاجرا خواهد شد. با توجه به این که 122 کشور به این معاهده رای مثبت دادهاند، پیشبینی میشود که در مدت کوتاهی این معاهده به اجرا درآید.
کشورهای دارنده سلاح هستهای عضو انپیتی که داشتن سلاح هستهای را حق قانونی خود میدانند با هر گونه تلاش و حرکتی برای ممنوعیت عام و غیر تبعیضآمیز سلاح هستهای یا خلع سلاح هستهای مخالف هستند و به همین دلیل این دسته از کشورها حضور در این مذاکرات را تحریم کردند. اکثر دولتهای عضو ناتو و دیگر کشورهایی که تحت چتر هستهای آمریکا هستند در این مذاکرات غایب بودند.
هلند که بخشی از تاسیسات اتمی آمریکا در این کشور مستقر است، تنها رای منفی به این معاهده را اعلام کرد.
ایران در کنار 121 کشور دیگر به این معاهده رای مثبت داد. کشورهای منطقه خاورمیانه که با موضوع تسلیحات اتمی اسرائیل رو به رو هستند، همگی به جز ترکیه به این معاهده رای مثبت دادند اما اسرائیل از رای گیری در اجلاس مجمع عمومی ملل متحد خودداری کرد.
تصویب این معاهده جدید تحول بینالمللی بسیار مهمی محسوب میشود زیرا این معاهده نتیجه فرایندی است که طی آن اکثریت کشورهای غیر هستهای تصمیم گرفتهاند برای نابودی سلاح های اتمی اقدام کنند.
این معاهده نخستین سند بینالمللی است که ممنوعیت جامع سلاحهای اتمی را برقرار میکند. معاهده انپیتی، دولتهای دارای سلاحهای اتمی را به «مذاکره با حسن نیت» برای نابودی سلاحهای اتمی متعهد کرده بود.
معاهده منع برقراری سلاحهای اتمی در قطب جنوب نیز صرفا دولتها را از نصب تجهیزات اتمی در این منطقه منع میکند.
قرار است این معاهده در 29 شهریورماه سال جاری برای امضا در نیویورک مفتوح گردد که با آغاز نشست عالی رتبه مجمع عمومی همزمان خواهد بود.
انتهای پیام/