دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 خرداد 1396 - 12:09
تحریم شیخ‌نشین‌های عرب فرصت طلایی برای ایران رقم می‌زند

قطر نباید مثل روسیه از کف برود/ دندان تیز بازرگانان چینی به بازار 5 میلیارد دلاری قطر

با توجه به فاصله 12 ساعته بنادر ایران از قطر، بازرگانان و تولیدکنندگان داخلی بایدبرای ورود به تامین مایحتاج و حضور دائمی در این بازار پنج میلیارد دلاری اقدام کنند تا فرصت سوزی بازار روسیه بار دیگر تکرار نشود.
کد خبر : 185093

به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، طی دو روز گذشته با شعله‌ور شدن تنش‌های اعراب حاشیه خلیج فارس علیه قطر، این کشور عملا وارد یک بحران تحریمی شد زیرا تمامی مرزهای این کشور از سوی همسایگان عربی خود بسته و قطر در محاصره‌ای غیرمنتظره‌ای قرار گرفت.


حال این شیخ‌نشین ثروتمند و کوچک عربی تنها راه خروج خود را از مرزهای ایران می‌بیند، در همین راستا جمهوری اسلامی ایران باید از این فرصت طلایی بدست آمده نهایت استفاده را کند و تجربه عدم استفاده از فرصت‌های تجاری روسیه را تکرار نشود.


در فضای کاری روسیه، مردم این کشور استانداردهای بین‌المللی را برای بازار مصرفی خود در نظر داشتند که تولیدکنندگان و بازرگانان ایرانی نتوانستند تمامی معیارهای این بازار را فراهم کنند حال بازار قطر نیز به همین شکل است، کالاهای درجه یک و لوکسی که برای ولخرج‌ها باید در نظر گرفت.


اتفاقی که در شرایط فعلی نیز امکان وقوع آن وجود دارد و راه را برای کشورهایی دیگری همچون هند و عمان هموار خواهد کرد تا از این فرصت استفاده کنند.


بر پایه این گزارش، ایران می‌تواند در زمینه اقتصادی راه خروج قطر از محاصره اقتصادی و ارتباطی را فراهم کند که اگر با کم‌کاری‌های گذشته روبه‌رو نشود، ایران می‌تواند یک گام در راستای قدرت‌نمایی اقتصادی کشور در راستای سیاست‌های افق 1404 بردارد.


در حقیقت این تحریم عربی علیه قطر، این فرصت را در اختیار بازرگانان و تجار ایرانی قرار داد تا در زمینه تامین مواد غذایی و کشاورزی قطر «مایحتاج روزانه» گام بردارد، چراکه شنیده‌ها حاکی از این است که بازارهای این کشور به‌خاطر هجوم مردم به فروشگاه‌های موادغذایی به سمت خالی شدن پیش می‌رود.


این کشور شیخ‌نشین تنها مرز زمینی خود با عربستان را بسته می‌بیند و تنها راه ارتباطی آن با دیگر کشورها نیز از دریا است، در این شرایط فرصتی استثنایی برای صنعت کشتیرانی بوجد آمده تا از پتانسیل های خود برای رونق هر چه بیشتر خود و بنادر بوشهر،‌ بندر عباس و بندر لنگه استفاده کند.


با نگاهی به آمارهای وارداتی قطر و ارزیابی تنها از یک مبادی ورودی مرزی این کشور با عربستان «گذرگاه ابوسمره» درمی‌یابیم که کالاهای ضروری از جمله تره‌بار و کالاهای کشاورزی به صورت روزانه و با حجم عبوری بالای 600 تا 800 کامیون از این گذرگاه به قطر وارد می‌شد که امروز این رویه متوقف شده است.


از سوی دیگر، مرزهای آبی و هوایی عربستان، بحرین و امارات نیز برای قطری‌ها به منطقه‌ای ورود ممنوع تبدیل شده و تنها مرز این کشور برای دسترسی جهانی، مرزهای آبی و هوایی ایران است که با این اوصاف پنجره‌ای جدیدی برای درآمدزایی برای دولت و بازرگانان ایرانی فراهم شده تا از طریق دریا، هوا و تامین مایحتاج خوراکی و ارسال کالاهای ضروری به این کشور، سهم خود را در بازار مصرفی و اقتصاد قطر افزایش دهند.


بنابراین این تحریم‌ها تبدیل به عاملی برای سودآوری و درآمدزایی بین‌المللی برای ایران شد که نباید با فرصت‌سوزی زمان تحکیم جایگاه ایران را در بازار این کشور از دست داد.


از طرف دیگر با ارزیابی بازار بین‌‌المللی قطر و حجم 5 میلیاردی بازار وارداتی آنها شرایطی را پیش روی ایران می‌گذارد که استفاده از زمان به عنوان برگ برنده ایران حساب می‌شود چرا که شاید آتش این تنش عربی با دلارهای نفتی قطر و رشوه این کشور به برخی از شیوخ تحریم‌کننده فروکش کند.


بر همین اساس با درس گرفتن از عملکرد و تاریخ اقتصادی کشور در مواجهه با این شرایط (روسیه)، باید بازرگانان به گونه‌ای به این بازار دست به نقد ورود کنند که جایگاه صادرکنندگان قدیمی به قطر به خطر بی‌افتد و جایگزینی دیگر برندها و کالاهای ورودی به قطر در برابر کالاهای ایرانی مقرون به صرفه نباشد.


رقبای تجاری ایران


با بررسی عملکرد و مراودات تجاری قطر با همسایگان خود، نقش اماراتی‌ها به‌عنوان بزرگترین رقیب ایران در منطقه و البته عربستان به لحاظ وجود مرز زمینی با این کشور بدون کتمان غیرقابل انکار است زیرا تنها ارزش تبادل تجاری سالانه میان قطر و عربستان سعودی تقریبا به هفت میلیارد دلار می‌رسد.


حال با این شرایطی که خطبه انزوای قطر در بین اعراب جاری شده باید دید که ایرانی‌ها می تواند به مهم‌ترین شریک اقتصادی قطر تبدیل شوند.


آمارهای گمرک و حجم مراودات ایران با قطر


به طور کلی حجم مبادلات تجاری کشورمان با قطر چندان مطلوب نبوده و در معیارهای آمارهای گمرکی چندان قابل مشاهده نیست اما نسبت صادرات از ایران به واردات از قطر بیشتر است.


باید اشاره شود که در بخش صادرات ارزش صادرات کالاهای مختلف کشورمان به قطر را 4187746199 ( ارزش ریالی) و 165477693 ( ارزش دلاری) از سوی گمرک ایران اعلام شده است.


همچنین میزان وزنی صادرات کالاهای ایران به قطر در سال 94 (آخرین سالی که آمار تجارت منتشر شده است) 2166876182 کیلوگرم بوده و عمده صادرات ایران به قطر را محصولات معدنی، انواع کفپوش، زعفران و پسته تشکیل می‌دهد و البته بخشی از این صادرات نیز مربوط به حیوانات زنده است.


ارزیابی بازار قطر


طبق اعلام مجله فوربز، این کشور به‌عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان معرفی شده که طبق آخرین سرشماری‌ها دارای جمعیت 2.6 میلیون نفری بوده که بخش مهمی از آن تشکیل شده از کارگران خارجی است.


همچنین درآمد بالای گاز و جمعیت کم این کشور، یک ساختار رفاهی بی‌نظیری را برای شهروندان قطری ایجاد کرده چراکه درآمد سرانه این کشور حدود 130 هزار دلار بوده تا این کشور از نظر این شاخص در رتبه اول جهان قرار بگیرد.


آیا عربستان با پوشش کویت وارد تجارت می شود؟


در پایان تنها یک نکته انحرافی نیز وجود دارد و آن نقش کویت و عمان است شاید شیوخ عربستانی راه کویت را تنها به‌خاطر صادرات بازگذاشته باشند و یا دیگر تجار بین‌المللی نظیر بازرگانان چین، ترکیه و هند بخواهند‌ وارد این گود رقابت شوند اما اگر سرعت ورود تجار ایرانی به بازار قطر مطلوب باشد، بهترین فرصت برای تامین و صدور کالاهای روز به این کشور در اختیار ایران قرار گرفته است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب