دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دبیرکل کانون بانک‌ها و مؤسسات اعتباری:

نگرانی از ناتوانی خودروسازان در پرداخت سود مشارکت مردم/ خودروسازان گوی سبقت را از بانک‌ها ربودند

دبیرکل کانون بانک‌ها و مؤسسات اعتباری با بیان اینکه نرخ سود بانکی بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار 15 درصد است، گفت: سایپا و ایران خودرو میزان سود پیشنهادی‌شان را بیش از 15 درصد اعلام کرده اند تا سرمایه‌گذاران را به سوی خود جذب کنند، این در حالیست که خودروسازان اجازه‌ای برای پرداخت این میزان سود ندارند.
کد خبر : 161287

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، محمدرضا جمشیدی در برنامه تیتر امشب با بیان اینکه حجم سرمایه در گردش موجب شده تا شرکت های خودروسازی به دنبال کسب منابع از مردم باشند، افزود: سپرده‌گذاران ماهانه 15 درصد از سرمایه خود سود می گیرند حال اگر میزان سود کسب شده بیش از 15 درصد باشد مابه‌التفاوت آن به سرمایه گذاران پرداخت می شود و اگر کمتر بود بانک تضمین کرده است تا اصل 15 درصد را به سرمایه گذار بپردازد. این در حالی است که خودروسازان نرخ سود بیش‌تری را پرداخت می‌کنند.


جمشیدی گفت: پرداخت یک چنین سودهایی توسط واحدهای تولید نشان می دهد که این جذب سرمایه به دلایلی نامعلوم صورت می گیرد چرا که پرداخت آن توجیه اقتصادی ندارد و بنابراین مردم باید با دقت نسبت به سرمایه گذاری در این واحدها اقدام کنند.


دبیرکل کانون بانک‌ها و مؤسسات اعتباری تاکید کرد: این حجم جذب منابع با میزان تولید هماهنگ نیست و از سوی دیگر برای این میزان خودروی تولید شده هم مشتری وجود ندارد؛ پیش بینی من این است که این واحدهای تولید قادر نیستند سپرده مردم را در زمان مقرر پس دهند و یا ممکن است این تعداد خودرو در دست تولید کننده بماند و عملا متضرر شود.


وی تاکید کرد: نرخ سود سپرده 15 و نرخ سود تسهیلات 18 درصد است که این میزان اختلاف، بانک ها را متضرر می کند زیرا سود واقعی و ناخالص 14.94 است در حالی که سرمایه پذیران به سپرده گذار وعده 15 درصد را به صورت علل الحساب می دهند.


همچنین حسن کلهر نایب رئیس انجمن لیزینگ در ارتباط تلفنی گفت: دو خودروساز بزرگ در کشورداریم و وقتی این تصمیمات اساسی به صورت صحیح گرفته نشود، از نظرمالی به مشکل می خورند. با وضع تعرفه های سنگین گمرکی و ورود خودروهای خارجی تامین نقدینگی این شرکت ها مطرح است.


وی افزود: در ماده 53 بانک مرکزی امده فروشندگانی که خارج از لیزینگ هستند می توانند مجوز بیاورند و به صورت اقساط خودرو بفروشند که این کار با توجه به حجم عظیم آن ریسک پذیر و ریسک این کار متوجه جامعه است.


کلهر ابراز کرد: این کار در این حجم وسیع درست نیست. مسئولیت این کار با بانک مرکزی است اما این کار به نوعی متوجه جامعه است.


کلهر ادامه داد: خودروساز باید تولید را داشته باشد. شرکت لیزینگ هم حق ندارد نقدینگی جمع کند چراکه در حال حاضر خودروسازها و بانک ها از نظر اهرم مالی وضع خوبی ندارند.


نماینده صنعت لیزینگ در ادامه گفت: وضعیت مالی خودروساز را باید دید. در حال حاضر مردم نیز شور و شوقی در خرید خودرو ندارند. نگرانی در این زمینه وجود دارد اما هنوز نمی توان گفت و پیش بینی کرد که آیا خودروساز می تواند سرمایه و سود را به مشتری برگرداند یا خیر؟


وی تاکید کرد: بانک مرکزی با خیل عظیمی از بازار ناهنجار سازمان نیافته، مواجه است. اقتصاد ما بانک محور شده است که باید بار سنگین از دوش بانک برداشته شود. بانک مرکزی باید بتواند سرمایه مردم را کنترل کند اما الان وقتی تحت نظارت بانک مرکزی این کار را انجام می دهند و این سرمایه گذاری ها و سود دهی باید کنترل شود چون این کار ریسک است.


کلهر گفت: در کشور ما بانک سود می دهد سود می گیرد، خودروساز سود می دهد، بخشی از مردم سود می گیرند، بنابراین باید گفت این سود را ما ایجاد کرده ایم که این درست نیست. بانک باید کار کند و سود از ما حصل سود بانک به سپرده گذار تعلق بگیرد اما در حال حاضر برعکس شده است، عملکرد واقعی بانک های ما چون زیان می دهند درست نیست.


نایب رئیس انجمن لیزینگ افزود: اینکه بانک زیان ده چگونه سود می دهد که این کار از نظر اسلامی نیز مشکل دارد.


وی گفت: این کار حاصل نتیجه معاملات نیست که خطر سقوط بانک به صورت دومینو است که اگر بانکی سقوط کند چندین بانک دیگر نیز با همین بانک سقوط خواهد کرد که دغدغه اصلی ما در حال حاضر سقوط بانک است که احتمال دارد اتفاق بیفتد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب