آشپزهای فرانسوی غذاهای خانگی برای فضانوردان میسازند/ خوراک اردک سر میز سفینه
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Space، آلن دوکاس، آشپز مشهور فرانسوی و تیمش، از سال ۲۰۰۴ میلادی به کمک آژانس فضایی ملی فرانسه (CNES) آمدهاند و در پروژه تهیه غذاهای فضایی شرکت دارند. اکنون همچنان برنامه ارسال غذاهای خشک به فضا ادامه دارد اما غذاهایی که عطر و طعم غذاهای خانگی را دارند.
ژروم لاکروسونیر، آشپز تیم آلن دوکاس، میگوید: «ما باید در زمان تهیه غذاها، به تمام جنبههای علمی فضا دقت کنیم و پخت غذاها را به گونهای انجام دهیم تا میزان رطوبت باقیمانده در غذاها بسیار پایین باشد».
در غذاهای تهیهشده نباید هیچ باکتریای وجود داشته باشد تا از بیمار شدن فضانوردان جلوگیری شود. همچنین نباید پس از خوردن غذا، چیزی از آن باقی بماند زیرا در فضا جای چندانی برای زبالهها وجود ندارد. آخرین نکته اینکه غذاها باید خوشمزه باشد.
کورین دوبل یک متخصص تغذیه است. او میگوید: «با توجه به خلا و بیوزنی در فضا، ملکولهای بو به بینی فضانوردان نمیرسند. به همین دلیل عطر و طعم غذاها تقریبا در آنجا قابل تشخیص نیستند. بنابراین باید در غذای فضانوردان از چاشنیها و ادویههای بیشتری استفاده شود».
آلن دوکاس و تیمش، فهرستی از ۳۰ غذا با طعمهای جدید را به فضانوردان پیشنهاد کردهاند که برخی از آنها بسیار مورد علاقه فضانوردان بوده است.
کورین دوبل، متخصص تغذیه میگوید: «در فضا، نیازهای مصرف غذایی کمی بیشتر است. برای مردی به وزن ۷۰ کیلو ما حدود ۲۸۰۰ کالری غذا نیاز داریم؛ با پروئینی بیش از آنچه روی زمین توصیه میشود. در مجموع، پروتئین تامین کننده ۲۰ درصد از انرژی بدن آنهاست، چربی حدود۳۰ درصد و کربوهیدراتها که نوعی سوخت در بدن به شمار میروند حدود ۵۰ درصد».
اکنون در فهرست غذای فضانوردان، غذاهایی همچون کاپوناتا، خوراک اردک، خوراک سبزیجات و حتی خرچنگ نیز دیده میشود.
ژروم، آشپز تیم آلن دوکاس میگوید: «حال که میدانیم طعم و مزه غذاها در فضا تغییر خواهد کرد، به کینووا (گیاهی که دانه خوراکی دارد و جزو غلات نیست و به خانواده اسفناج شباهت دارد) نمک نمیزنیم بلکه از جلبک دریایی سبز، به عنوان مادهای جایگزین نمک استفاده میکنیم. همچنین میدانیم که در زمان استرلیزه کردن این مواد غذایی، مزه نمک تقویت خواهد شد به همین دلیل به غذاها نمک نمیزنیم».
کوانتین ویکاس، مدیر پروژه غذا برای فضا در شرکت آلن دوکاس میگوید: «بسیاری از غذاها مورد علاقه فضانوردان بوده است. آنها افرادی خوشاشتها هستند. از دسرها هم خیلی خوششان آمده است به ویژه کیک شکلاتی که همیشه آن را سفارش میدهند. همچنین اینجا گاهی غذاهایی برای جشن آماده میکنند؛ غذاهایی با صدف و خرچنگ تا آنها بتوانند در فضا از غذاهایی استثنایی هم لذت ببرند».
این ابتکارات باعث شده است فضانوردان در ارتفاع ۴۵۰ کیلومتری از سطح زمین، از دستپخت آشپزهای فرانسوی بهرهمند شوند.
انتهای پیام/