افزایش هزار میلیارد تومانی بودجه صداوسیما
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از شرق، روز گذشته عضو ناظر مجلس در شورای نظارت بر صداوسیما از افزایش هزار میلیارد تومانی پایه بودجه صداوسیما خبر داد و از تولید سالانه دستکم، پنج کار «فاخر» و «الف ویژه» در این سازمان سخن گفت. اگر این مصوبه از سوی شورای نگهبان تأیید شود، بودجه صداوسیما در سال ٩٦ دوبرابر و رقمی نزدیک به دوهزار میلیاردتومان خواهد شد. آنهم در شرایطی که بودجه وزارت ارشاد نزدیک نصف این مقدار است.
قاضیزادههاشمی از تولید برنامههای فاخر در صداوسیما گفته؛ اما نمایندگان منتقد در کمیسیون فرهنگی چندان به تولیدات فاخر در صداوسیما قائل نیستند و معتقدند رسانهای که براساس شرح وظایفش باید ملی عمل کند، بیش از هر زمان دیگری جناحی عمل کرده و افزایش اعتبارات آن نمیتواند به جذب مخاطب کمک کند. وکیلی میگوید: «ریزش مخاطبان سیما با افزایش بودجه حل نخواهد شد، اتفاقا باید دنبال راهکارهای جذب اعتماد مردم باشیم. وقتی صداوسیما به جای پوشش ذائقه همه شهروندان ایرانی صرفا به تعداد محدودی از مخاطبان جناحی خود میپردازد، چطور میتواند در برابر هجمه شبکههای ماهوارهای مقاومت کند؟! تأکید میکنم افزایش بودجه مخاطب سیما را دوچندان نمیکند، آنها تغییر رویه لازم دارند، باید سلیقههای متفاوت و گروهها و طیفهای متنوع سیاسی و اجتماعی مردم در آن قدر دانسته شوند».
مجلس به دنبال نظارت
پروانه سلحشوری، نماینده تهران و رئیس فراکسیون زنان مجلس دهم، به مراسم خاکسپاری آیتالله هاشمی اشاره میکند؛ روزی که مردم بهطور مشخص مقابل دوربینهای صداوسیما ایستاده و به انتقاد از پوشش یکجانبه خبری صداوسیما پرداختند. به گفته او، «افزایش اعتبارات صداوسیما در داخل کمیسیون فرهنگی و تلفیق مخالفانی داشت و در تلفیق بهطور استثنائی سه بار برای آن رأیگیری شد؛ اما بالاخره رأی آورد و اکنون بیش از هر زمان دیگری به فکر نهاییکردن طرح نظارت بر صداوسیما هستیم، طرحی که پیشتر در مجلس نهم نیز بررسی و نیمهکاره رها شده بود». او تأکید میکند مخاطبان کنونی صداوسیما ٣٠ تا ٤٠ درصد هستند و باید تلاش شرملی شود آحاد مردم پای برنامههای تلویزیونی بنشینند نه کانالهای ماهوارهای. استقبال مردم از ماهواره نشاندهنده یک قهر معنادار است، قهری که صداوسیما باید آن را تفسیر کند و درصدد جبران آن باشد. وکیلی نیز بهطور صریح به قهر آحاد مردم با صداوسیما اشاره میکند و دلیل آن را کاهش سطح اعتماد عمومی به مواضع سیما میداند.
به گفته او، قانون اساسی کشور پهنهای دارد به بلندای سلایق همه ایرانیان؛، اما آنتن صداوسیما قامتی بهمراتب کوتاهتر از ظرفیتهای قانون اساسی دارد و باید بیطرفیاش را در پوشش اخبار به افکار عمومی ثابت کند، وگرنه نتیجهاش ریزش مخاطب و هدررفت اعتبارات خواهد بود. احسان قاضیزادههاشمی هم با اشاره به افزایش هفتدهم درصدی اعتبارات صداوسیما بر اساس مصوبه مجلس در لایحه برنامه ششم توسعه به «خانه ملت» گفته: «افزایش بودجه صداوسیما الزاما باید برای برنامهسازی و ارتقای سطح تولیدات صداوسیما و همچنین افزایش پوشش صد درصدی باشد». به گفته نماینده فریمان، سرخس و احمدآباد و رضویه در مجلس، درصورتیکه شورای نگهبان این مصوبه را تأیید کند، اعتبارات صداوسیما حدودا دو برابر میشود: «پایه بودجه صداوسیما حدود هزار میلیارد تومان افزایش پیدا میکند و الزام دیگری که مصوبه یادشده دارد این است که این بودجه باید به صورت کامل تخصیص داده شود». با مصوبه اخیر تلفیق و در صورت موافقت شورای نگهبان با آن، بودجه صداوسیما به حدود دو هزار میلیارد تومان افزایش پیدا میکند، رقمی نزدیک به دو برابر بودجه وزارت ارشاد.
سلحشوری با انتقاد از این افزایش اعتبار میگوید: «ما معتقدیم صداوسیما بخشی از کارهای فرهنگی مرتبط با وزارت ارشاد را انجام میدهد و صلاح نیست اعتبار آنها دو برابر اعتبار وزارت فرهنگ و ارشاد باشد، مگر اینکه در سیاستهای صداوسیما در پوشش همه آحاد مردم تغییر مشهودی حاصل شود، وگرنه تقویت سیمای جناحی به نفع منافع ملی ما نیست».
نظارت بر سیما ضروری است
طرح نظارت بر صداوسیما از مجلس نهم کلید خورد. برخی نمایندگان هم آنموقع و هم حالا بر این باور هستند که نباید نظارتی بر صداوسیما باشد؛ اما وکیلی میگوید: «من از جمله مخالفان اصلی آن طیف فکری هستم که میگویند نباید بر صداوسیما نظارت شود، اتفاقا وقتی صداوسیما از بودجه بیتالمال ارتزاق میکند؛ یعنی باید پاسخگوی نهادهای نظارتی باشد، چه مجلس و چه دیوان محاسبات». اصغر مسعودی، دیگر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز بر این باور است که صرف افزایش اعتبار صداوسیما مشکلی را حل نخواهد کرد، تازه باید دید آیا این بودجه صرف تقویت کانالهای سیما در شهرستانها و نقاط دورافتاده میشود یا اینکه قرار است صرفا به همان رویه سابق صداوسیما هزینه شده و صرف پرداخت برخی بدهیها شود؟ گفتوگوی «شرق» با مسعودی بارها قطع و وصل میشود و او نیز به طعنه میگوید: «نیریز روزگاری پایتخت تمدن هخامنشیان بود و حالا آنتن مناسبی برای گفتوگوی تلفنی ساده نداریم، چه رسد به کانالهای تلویزیونی. این بودجه باید بهطور متمرکز در نقاط محروم هزینه شود و دوباره صرفا به بدنه سیما در تهران معطوف نشود». او همچنین از برنامههای سیما ناراضی است و میگوید این برنامههای بیکیفیت هیچ سنخیتی با فرهنگ اسلامی و ایرانی ما ندارند و بسیار سطحی و غیرکیفی تولید میشوند. اگر بنا بر افزایش اعتبار بوده باید آییننامههای نظارتی بر تولید محتوای سیما نظارت متمرکزی داشته باشند.
انتهای پیام/