دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
استاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا:

تاثیر انتخاب ترامپ بر اقتصاد ایران ناخوشایند است/ در کوتاه‌مدت روند قراردادهای ایران و اروپا کندتر خواهد شد

استاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا درباره تاثیر انتخاب ترامپ بر اقتصاد ایران و جهان گفت: انتخاب ترامپ تاثیر ناخوشایندی بر اقتصاد ایران خواهد داشت و دولت باید عدم اطمینان به سرمایه گذاری خارجی با وجود انتخاب آقای ترامپ را با اقتصاد مقاومتی پوشش دهد.
کد خبر : 134164

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، جواد صالحی اصفهانی شب گذشته در برنامه تلویزیونی پایش با بیان اینکه بیش از هر چیزی سیاست‌های اقتصادی ترامپ یعنی کاهش شدید مالیات و ایجاد تعرفه برای کالاهای وارداتی اهمیت دارد، عنوان کرد: تعرفه گذاری برای کالاهای وارداتی به معنی اعلام جنگ تجاری اول با چین و خیلی کشورهای دیگر است. پیش‌بینی نتیجه این دو سیاست آقای ترامپ برای اقتصاد جهانی تا حدی ساده است.


وی تاکید کرد: ایشان می‌خواهد مالیات بنگاه‌ها را از 35 درصد به 15 درصد کاهش دهد. این امر باعث می‌شود که آمریکا با تریلیون ها دلار کمبود بودجه مواجه شود. معلوم نیست رئیس‌جمهور منتخب آمریکا این کمبود درآمد را از چه طریقی می‌خواهد جبران کند.


صالحی اصفهانی ادامه داد: اگر بخواهد پول چاپ کند، تورم افزایش می‌یابد و روی قیمت دلار تأثیر منفی می‌گذارد و اگر بخواهد پول قرض کند که نرخ بهره بالا می‌رود. زمانی که نرخ بهره بالا رود، نرخ بهره در سطح دنیا تأثیر خودش را می‌گذرد.


این استاد اقتصاد ویرجینیا تک آمریکا گفت: به این دو دلیل فکر می‌کنم که سیاست‌های آقای ترامپ تأثیر ناخوشایندی بر بازارهای جهانی خواهد گذاشت. در مورد کاهش مالیات نه ‌تنها قادر به کاهش نرخ مالیات است بلکه زیر فشار خواهد بود که مالیات بنگاه‌ها را کاهش دهد چون سنا و کنگره که اکنون در دست جمهوری خواهان هستند و سال‌هاست که برنامه کاهش مالیات بنگاه‌ها را پیگیری می‌کنند. اثرات منفی کاهش مالیات بنگاه‌ها بر بازارهای جهانی زودتر از جنگ تجاری آمریکا با چین و سایر کشورها بروز پیدا خواهد کرد.


وی در مورد وضعیت بازارها بعد از انتخابات آمریکا بیان کرد: روز اول انتخاب ترامپ قیمت بسیاری از بورس‌ها کاهش یافت و بعد دوباره به حالت اولیه خود بازگشت که این اتفاق در برگزیت هم افتاد. این بازارها برای پیش‌بینی آینده خوب نیستند. طلا ممکن است به خاطر نا اطمینانی در بازارها روند افزایشی پیدا کند. اینکه جنگ تجاری آقای ترامپ با چین به چه سمتی خواهد رفت، آینده بازارها را بهتر نشان می‌دهد.


صالحی اصفهانی در مورد اینکه تأثیر سیاست‌های ترامپ و انتخاب ایشان بر اقتصاد ایران چه خواهد بود، گفت: فکر می‌کنم که انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا بر اقتصاد ایران بی‌تأثیر نخواهد بود اما نحوه اثر آن بر اقتصاد ایران با نحوه تأثیر ان بر سایر اقتصادهای جهانی متفاوت خواهد بود. علت آن نیز این است که ایران رابطه تجاری با آمریکا ندارد و آن مبادله تجاری ایران و آمریکا نیز بسیار بسیار ناچیز است.


وی تصریح کرد: ترامپ قول داده که برجام را پاره بکند، ممکن است که نتواند کاملاً برجام را از بین ببرد ولی صد در صد قدرت این را دارد که در انجام تعهدات آمریکا تعلل بکند یا تعهدات آمریکا را به تأخیر بیندازد و از آن طریق باعث شود که اقتصاد ایران آن منفعتی که باید از برجام ببرد را بهره‌مند نشود.


وی افزود: این قرارداد یک قرارداد بین‌المللی است و سازمان ملل آن را تضمین می‌کند و به این سادگی نیست که ترامپ آن را پاره بکند اما بسیاری از تعهدات آمریکا تعهداتی است که به امضای سنا و کنگره آمریکا احتیاجی ندارد و جزء اختیارات قوه مجریه است که خود قوه مجریه تصمیم میگیرد تا چه حد این تعهدات را انجام بدهد.


این اقتصاددان تاکید کرد: من پیش‌بینی می‌کنم کنگره آمریکا به‌زودی تحریم‌های جدیدی را برعلیه ایران وضع بکند که البته ممکن است به نقض برجام منجر نشود اما روابط دو کشور را تیره‌تر خواهد کرد.


صالحی اصفهانی در پاسخ به این سؤال که آیا با بر هم خوردن روابط نوپای ایران و آمریکا کشور به سمت شرق و اروپا متمایل شود، گفت: با اروپا کمتر. فکر می‌کنم زمانی که ارتباط ایران با غرب سخت شود، به سمت شرق برگردد. در کوتاه‌مدت تأثیر انتخاب آقای ترامپ این است که نوعی ترس در سرمایه‌گذاری در ایران بین سرمایه‌گذاران خارجی درست شود. البته در طولانی‌مدت ممکن است اروپایی‌ها تصمیم بگیرند که راه‌هایی برای سرمایه‌گذاری در ایران پیدا کنند و یا نگذارند ترامپ به برجام و نظام تجاری بین‌المللی ضربه زیادی بزند.


وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌کنم در کوتاه‌مدت روند قراردادهای ایران و اروپا کندتر حرکت خواهد کرد و سرمایه‌گذاران منتظر اقدامات ترامپ در مورد ایران خواهند بود.


به گفته این استاد دانشگاه، انتخاب ترامپ خوش‌بینی‌هایی که در مورد سرمایه‌گذاری در ایران ایجادشده را کاهش داد و این انتخاب بر اقتصاد ایران تأثیر ناخوشایندی می‌گذارد. ترامپ در عمل به این نکته توجه می کند که چگونه شرکت ها را تحت فشار بگذارد تا در انجام برجام اختلال ایجاد کند.


این اقتصاد دان گفت: پیشنهاد من به مسئولان این است که به اقتصاد مقاومتی بیشتر توجه کنند. ما نباید اقتصاد خود را از دنیا جدا کنیم ولی آن را باید آنقدر مقاوم کنیم که تلاطم هایی مانند انتخاب آقای ترامپ و غیره حداقل تاثیر را بر اقتصاد بگذارد. با این وضع عدم اطمینان از سرمایه گذاری خارجی، دولت باید مقداری محافظه کاری در ازیاد اعتبارات داشته باشد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب