دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

یادآوری برخی از وقت‌های قابل استفاده برای مطالعه

تجربه نشان داده اگر تشنه کتاب‌خواندن باشید حتما فرصت کتاب خواندن را پیدا خواهید کرد.
کد خبر : 120771
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، روزنامه خراسان با این مقدمه نوشت: کمتر آدمی می‌تواند ادعا کند که بر زمان زندگی‌اش مسلط است و هیچ زمانِ مُرده، هدر شده و از دست رفته ای ندارد. از طرف دیگر زندگی و شرایط آدم‌ها زمین تا آسمان با هم متفاوت است و برای هر آدمی، در هر شرایطی می‌توان نسخه‌ای برای زنده‌کردن زمان‌های مرده اش پیچید. در نتیجه به اندازه آدم‌های دنیا می‌توان برنامه برای زمان‌بندی ارائه داد. این‌که یک کارمند ساعتی باشید که فقط در اداره ملزم به انجام کار است، یا یک بازاری که دائم باید با تلفنش صحبت کند، یا یک محصل که باید مدام درس بخواند، یا یک خانم خانه‌دار با چند بچه که تمام روز باید به نیازهای آن‌ها رسیدگی کند و هزاران هزار موقعیت دیگر، دستورالعمل خاص خودش را دارد که فقط خودتان می‌توانید آن را پیدا کنید و رضایت بیشتری از زمانتان داشته باشید. با این حال ما می‌خواهیم چند دستورالعمل کلی را که تقریبا برای بیشتر شرایط قابل تعمیم است به شما یاد بدهیم تا با به کار بستن آن‌ها، زمان اضافه برای مطالعه پیدا کنید.

با برنامه ریزی قبلی تلویزیون ببینید
در هر شرایطی که هستید حتما تماشای تلویزیون بخشی از برنامه روزانه شماست. البته امیدوارم بخشی از آن باشد، نه همه آن. یعنی از آن دسته افرادی نباشید که صبح قبل از شستن دست و صورت کنترل تلویزیون را به دست می‌گیرند و شب هم توی رختخواب با تماشای تلویزیون خوابشان می‌برد.
حتما با برنامه و حساب‌شده تلویزیون ببینید. مثلا اگر اخبار دوست دارید، فقط برخی بخش‌های خبری را و یا یک سریال یا برنامه مورد علاقه‌تان را. سایر برنامه‌ها به فرض این‌که خیلی هم خوب باشند- که معمولا آش دهن‌سوزی نیستند- از دستتان نمی‌رود بلکه می‌توانید منتخب برنامه‌های مورد علاقه‌تان را دانلود کنید و در وقت مناسب و خالی که شرایط مهیاتری دارید آن‌ها را ببینید. پس چیزی را از دست نمی‌دهید بلکه میزانی زمان ذخیره می‌کنید که می‌توانید آن را به مطالعه اختصاص دهید.
ساعت‌های انتظار را طلا کنیم!
در هر شرایطی که باشیم معمولا بخشی از روزمان را در یکی از مکان‌های زیر در انتظار به سر می‌بریم: ایستگاه اتوبوس، مترو، مطب پزشک یا دندانپزشک، در انتظار یک دوست برای یک قرار کاری یا دوستانه و... این‌ها همان زمان‌های مرده ما هستند که با یک شگرد کوچک می‌توانیم آن‌ها را زنده کنیم. اگر یک روز فرصت کردید این ساعت‌های انتظار را با هم جمع بزنید، خواهید دید که شما ساعت‌های بسیاری را فقط منتظر هستید. یعنی در واقع زمانتان را صرف هیچ کرده‌اید! همین زمان‌ها را دریابید. یا کتاب به همراه داشته باشید یا نسخه‌های الکترونیک آن را در گوشی‌تان ذخیره کنید تا در این زمان‌ها آن را بخوانید. خواهید دید که آمار زمانی مطالعه‌تان به طرز چشمگیری رشد خواهد کرد. اما سعی کنید در این مکان‌ها کتاب‌هایی را که خواندنشان تمرکز زیادی می‌طلبد، به دست نگیرید. کتاب‌های کوتاه، روان و دوست‌داشتنی‌تان را بخوانید. کتاب‌ها هم مثل دوست هستند، شما اگر در یک مکان شلوغ با دوست‌ مورد علاقه‌تان وارد گفت و گو شوید کمتر چیزی تمرکزتان را از بین می‌برد.
حضورتان در فضای مجازی را مدیریت کنید
از هر چه بگذریم، سخن وقت‌های تلف شده در فضای مجازی خوش‌تر است! این یکی تقریبا بخش عمده‌ای از زمان ما را می‌گیرد. خودتان را گول نزنید، خواندن صفحات اینستاگرام و گردش در گروه‌های تلگرام، ولو گروه‌های خیلی مفید، مطالعه جدی محسوب نمی‌شود. اگر کسی از شما بپرسد اخیرا کتاب چه خوانده اید، آیا خواهید گفت: تلگرام خواندم! مسلما نه! این فضا ممکن است خرده اطلاعات بعضا مفید و عموما زردتان را زیاد کند اما چیز خاصی به شما نمی‌دهد. علاوه بر آن به چشم‌هایتان آسیب جدی وارد می‌کند. پس مانند دیدن تلویزیون، با برنامه و در زمان‌های خاص و مشخص به فضای مجازی سر بزنید. تمرین کنید... می‌دانیم پای یک نوع اعتیاد در میان است اما نگران نباشید بعد از مدتی می‌توانید طبق برنامه پیش بروید و نیازهایتان در فضای مجازی را برطرف کنید.
ذائقه‌تان را برای مطالعه شناسایی کنید
این‌که کجا، و چگونه کتاب می‌خوانید مهم است اما از آن مهم‌تر این است که چه می‌خوانید؟ باید ذائقه‌تان را کشف کنید. مسلما خواندن کتاب از این نظر شباهت زیادی به خوردن غذا دارد. شما اگر غذایی را نپسندید ناگهان میلتان فروکش می‌کند و دیگر هرگز سراغش نمی‌روید. پس هر کتابی را نخوانید. قبلش با یک آدم متخصص و کتاب‌خوان که بلد باشد برایتان نسخه بپیچد و علاقه‌تان را کشف کند، مشورت کنید. برخی کتاب‌ها را ورق بزنید و به آن نگاهی بیندازید و اگر خوشتان نیامد لازم نیست تا آخر آن را بخوانید. بروید سراغ کتاب دیگر. کم‌کم مزه دلخواهتان را پیدا می‌کنید واز دور کتاب باب میلتان را می‌شناسید. اگر همه ذائقه‌تان را پیش از این شناخته‌اید که پس فقط وقت‌ها را دریابید.
خودتان را تشویق کنید
شاید لازم باشد بعضی وقت‌ها برای خودتان جایزه‌ای تعیین کنید تا انگیزه کتاب‌خواندن داشته باشید. برخی جایزه‌ها واقعا جواب می‌دهد. مثلا اگر تماشای یک فیلم را دوست دارید و در کنارش دوست دارید مطالعه‌ هم داشته باشید اما وسوسه دیدن فیلم نمی‌گذارد و از طرفی موقع دیدن فیلم عذاب وجدان کتاب‌ نخواندن دارید، آن فیلم را جایزه کتاب‌خوانی‌تان قرار دهید. جوایز دیگری هم می‌تواند در کار باشد؛ مثلا گردش با یک دوست خوب. در کنار همه این‌ها چیزی را به کتاب‌خواند‌تان بیفزایید که انگیزه‌تان را بیشتر کند. مثلا نوشیدنی‌های متنوع مثل انواع قهوه، دم‌نوش و چای. اصلا برای زمان مطالعه‌تان یک بسته ویژه نوشیدنی یا خوراکی داشته باشید. مطمئن باشید گاهی فکر کردن به آن خاطره خوب که هنگام مطالعه داشته‌اید باعث ایجاد تداعی‌های لذت‌بخشی از مطالعه می‌شود و انگیزه و اقبالتان را برای رفتن به سمت کتاب بیشتر می‌کند.
زمانی ناشناخته به نام قبل از خواب
بعضی‌ها وقتی می‌خواهند بخوابند آن‌قدر با تلویزیون و فضای مجازی خود را خسته کرده اند که هنوز سرشان به متکا نرسیده از هوش می‌روند. این موضوع برای مادران خانه‌دار و بچه‌دار و مرد‌های پر مشغله هم خیلی زیاد پیش می‌آید که البته این یکی بسیار ارزشمند است. اما اگر هنوز با کمی انرژی به رختخواب می‌روید حتما یک کتاب خوب و دوست‌داشتنی کنار رختخوابتان داشته باشید تا با خواندن صفحات و یا حتی سطرهای اندکی از آن پیش از خواب، هم وقت کوتاهی را به مطالعه اختصاص داده باشید و هم در آرامش لذت مطالعه و زندگی در جهان‌های دیگر، به خواب بروید. کم‌کم این مطالعه پیش از خواب برایتان تبدیل به یک عادت مالوف و مطلوب می‌شود. آدم‌هایی هستند که عشق به خواندن همان چند سطر یا صفحه پیش از خواب برایشان تداعی لذت‌بخشی برای خوابیدن ایجاد می‌کند.
تکنیک‌های مطالعه را جدی بگیرید
خیلی‌ها برای خواندن کتاب هم تمایل دارند و هم وقت. حتی از این‌که به قدر کافی نمی‌توانند کتاب بخوانند دائما احساس بسیار بدی دارند. چون مدت‌ها طول می‌کشد که یک کتاب را تمام کنند از خواندنشان رضایت‌خاطر ندارند. این آدم‌ها باید بیش از هر چیز دنبال کسب مهارت‌هایی برای تندخوانی و نیز ایجاد تمرکز باشند. مشکلشان با چند مهارت کوچک و مقداری تمرین کاملا برطرف می‌شود. این مهارت‌ها در برخی کتاب‌‌های آموزش تندخوانی وجود دارد اما سعی می‌کنیم بعضی از مهم‌ترین و بهترین‌های‌شان را که زودتر شما را به نتیجه برساند، در بخشی از همین پرونده آموزش دهیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب