گذشتن از زندگی در سایه نام دیگری از مرگ
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا؛ روایت این رمان در بستری از تاریخ شروع میشود که دستخوش اتفاقات بسیاری است. دهههای 30 (روی کار آمدن مصدق، کودتای 28 مرداد، تبعید مصدق، شکلگیری حلقههای ادبی و هنری، فعالیت احزاب و ... ) و دهه 50 ( سالهای بین 53 و 54 رشد قیمت نفت و همچنین دخالت مستقیم ایران در جنگ ظفار و ...) به عنوان روایتی تاریخساز نه از سر قضاوت بلکه استفاده داستانی در پیش بردن ماجراها در خِلال این رمان است.
محمد پروین با تکیه به دیالوگ و استفاده از نثری روان و بدون زاویه و همچنین اجتناب از بازیهای فرمی سعی به یکی کردن مرزهای بین خود با مخاطب داشته است که همین امر سبب شده است که از مقدمه گوییهای گزاف فاصله بگیرد و ریتم کار کمی سرعت ببخشد تا خواننده احساس کسالت نکند.
شخصیت اول این رمان (کلنل) در کشمکشهای درونی خود بین خواستههای از دسترفته و آرزوهای نرسیده علاوه بر خودش با محیط پیرامونش هم درگیر است. درگیری که از سر اتفاقهای افتاده نمیداند چه موضعی باید در قبال آنها بگیرد و چارهای نمیبیند جز فراموشی و انکار داشتههایش که بعد از چهل و چند سال به عبث بودن آنها اشاره میکند. در سایهای که میخواهد فراموش کند اما رجوع مدام به گذشته و ملاقاتهایی که اتفاقهای دیگری را رقم میزند، مانع این امر میشود.
«برای مرگ نام دیگری انتخاب کن» رمانی قصهگو است با خرده ماجراهایی که علاوه بر اشاره به اتفاقات تاریخی-سیاسی آن زمان به دغدغههای اجتماعی اقشار مختلفی بنا به فراخور روایت و داستان میپردازد.
در بخشی از این رمان میخوانیم: «با همه این چیزها رویا همیشه رویا بوده است و نزدیک شدن بهش هم آدم را خسته میکند. و من الان خستهام. از اینکه باید به آینده فکر کنم. به مادر. به از دست دادن مریم. به اینکه تمام مدت در مسیر کوفتیه پادگان تا آریامهر یا قوام السلطنه تا پهلوی مدام فکر کنم. به چیزهایی که میخواهم بهش برسم. به آدمهایی که خستهام کردهاند. به اینکه اینی که الان هستم، من نیستم. من آدم ضعیف و افسردهایام. و از قوی جلوه دادن خودم خسته شدم...»
رمان «برای مرگ نام دیگری انتخاب کن» نوشته محمد پروین، با شمارگان 440 نسخه در 296 صفحه، به بهای 24 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات علم منتشر شده است.
انتهای پیام/