دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 شهريور 1395 - 11:09

سیاره کوتوله حامل یخ

همان گونه که تحقیق روی سیاره «سرس» ادامه می‌یابد، احتمال وجود یخ روی سطح آن قوت می گیرد.
کد خبر : 116089

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از گیزمگ، محققانی که مطالعات خود را روی سیاره «سرس» دنبال می‌کنند و به نتایج جالبی دست یافته‌اند. آنها محاسبه کرده‌اند که یک مولکول از هر هزار مولکول آبی که حول این سیاره می‌چرخد، در مناطق سردی که دمای آن به طور ثابت منفی 151 درجه سانتی گراد است، به دام می‌افتد.


این مساله در طول میلیاردها سال باعث شکل‌گیری لایه‌های یخی شده است که امروز قابل مشاهده هستند. محققان به تازگی با استفاده از داده‌های به دست آمده از فضاپیمای Dawn ناسا اعلام کرده‌اند که به رغم وجود یخ، این ماده نقش مهمی در تشکیل ویژگی‌های سطحی سیاره «سرس» ندارد.


فضاپیمای Dawn بعد از ورود به مدار اطراف سیاره «سرس» در مارس 2015، از ابزارها و تجهیزات خود برای جمع آوری اطلاعات از سطح این سیاره کوتوله استفاده کرد که منجر به شکل‌گیری نمونه‌های زمین دیجیتالی و تصویرسازی‌های سه‌بعدی از سطح آن شده است.


محققان با استفاده از این نمونه‌ها و تصویرسازی‌ها و در کنار مطالعات صورت گرفته توانستند جنبه‌های خاصی از ‌توپوگرافی «سرس» را مانند دهانه‌های برخوردی، سازه‌های خطی، ویژگی‌های گنبدی و جریان‌های لبه‌‌دار تجزیه و تحلیل کنند و تصویری واضح‌تر از ویژگی‌های سطحی سیاره به دست آورند.


تصاویر به‌دست آمده از این طریق سیاره‌ای را نشان می‌دهد که دهانه‌هایی با دیوارهای تیز و طبقاتی که عمیق حفر شده‌اند، در آن بیش از هر چیزی دیده می‌شوند. علاوه بر این، وجود دهانه‌های چند ضلعی زاویه‌دار در سطح این سیاره نشان‌دهنده پوسته‌ای شکسته است. این حالت تنها در زمانی رخ می‌دهد که سطح سیاره آن‌قدر نازک شده باشد که باعث این شکستگی‌ها شود.


محققان دانشگاه جانز هاپکینز بر این باورند که طبق یافته‌های آنها، پوسته «سرس» مقاومت بالایی برای یخ‌های سطحی دارد. این در حالی است که ویژگی‌های سطحی آن مانند جریان‌های لبه‌دار نشان‌دهنده وجود یخ در پوسته فوقانی این سیاره کوتوله است.


اطلاعات جدید به دست‌آمده حاکی از آن است که پوسته غنی از آب و هسته سیلیکاتی زیر پوسته این سیاره به اضافه مدارکی از وجود آب، آمونیاک یا متان که برخی سیاره‌ها از آتشفشان‌های یخی ساطع می‌کنند به این احتمال اشاره می‌کند که شاید این سیاره از نظر زمین‌شناسی در برهه‌هایی از زمان‌های گذشته فعال بوده است.


مترجم: ندا اظهری



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب