دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دایرةالمعارف دانش‌بنیان‌ها (۱۶۹)؛

کاربرد نانوذرات در درمان بیماری‌های ژنتیکی

کاربرد نانوذرات در درمان بیماری‌های ژنتیکی
فناوری نانو در درمان پزشکی با استفاده از سلول‌های بنیادی اقدامات مهمی را انجام داده است. ظهور فناوری نانو راه را برای درک صریح و روشن از درمان با سلول‌های بنیادی در محیط زنده و با تکرار رشد و نمو در محیط کشت باکتری هموار کرده است.
کد خبر : 941503

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، فناوری نانو پتانسیل بسیار بالایی در ارائه دیدگاه‌های جدید برای تحقیقات در زمینه سلول‌های بنیادین دارد. پیشرفت‌های اخیر در زمینه فناوری نانو ذرات باعث ایجاد کاوش گر‌های جدید با ویژگی‌های منحصر به فردی مانند حساسیت بهتر و نفوذ بیشتر به داخل بافت‌ها شده است. 

نانو ذرات کاربرد وسیعی در زمینه علوم مختلف از جمله علوم پزشکی پیدا کرده و گام‌های مثبتی در زمینه تشخیص بیماری‌ها با استفاده از نانو ذرات طلا برداشته شده است. به عنوان مثال توسعه سیستم تحویل ژن بسیار پایدار، کارآمد و خاص برای مهندسی ژنتیکی سلول‌های بنیادی (هم در شرایط آزمایشگاهی و هم در محیط زنده)، استفاده از سیستم‌هایی در مقیاس نانو (مانند میکروآرایه‌ها) برای بررسی بیان ژن در سلول‌های بنیادی، ایجاد محیط‌های نانوی سه‌بعدی پویا برای نگهداری و تمایز سلول‌های بنیادی در شرایط آزمایشگاهی و محیط زنده و توسعه سیستم‌های آشکارسازی بسیار حساس در داخل بدن برای دستیابی به بینش مکانیسم‌های تمایز و آپوپتوسیز سلول‌های بنیادی در مدل‌های بیماری‌های مختلف از جمله کاربرد‌های فناوری نانو در زیست‌شناسی سلول‌های بنیادی است.

به بیان دیگر نانوذرات طلا در شناسایی جهش‌های نقطه‌ای و جداسازی و تشخیص پروتئین‌های هدف در بیماری‌های ژنتیکی اثر قابل توجهی دارد.

همچنین نانو زیست فناوری بررسی کاربردی مواد و عناصر زیستی در مقیاس نانو است. 

در نانو فناوری با بهره برداری از ویژگی‌ها و پدیده‌های جدید در مقیاس طولی نانومتر، نانوذرات جدید با کارایی بسیار بالا تولید می‌شود که برای نشاندار کردن مولکول‌های زیستی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به عنوان مثال پس از سال‌ها آزمایش دانشمندان حوزه ژنتیک در ایالت آیووا توانستند ساختاری از جنس DNA بسازند که می‌تواند دستورالعمل‌های ژنتیکی خود را بیان کند. این یافته‌ها می‌تواند منجر به پیشرفت‌های مهمی در پزشکی شود. 

این ساختار و ترکیب را به شخصی که به دلیل مشکلات ژنتیکی نقصی در کبد خود داشت تزریق کردند و این نانوذرات به سراسر بدن منتقل و به کبد وصل شد. در واقع به معنای واقعی کلمه ژنوم کبد شخص را ویرایش کردند تا آن نقص ژنتیکی را برطرف کنند.
با به کارگیری این فناوری و با بیان ژنوم خاص می‌توان نانوذرات DNA را که شامل همه اطلاعات ژنتیکی شخص می‌شود تغییر داد و با این اقدام خطای ژنتیکی را که در بدن فرد رخ داده برطرف کرد.

در پایان باید گفت با توجه به دامنه گسترده حوزه‌های کاربردی نانوذرات، انسان با سرعت بالایی در معرض اثرات این فناوری قرار دارد. کاربرد‌های فناوری نانو در ردیابی، تحویل، حسگری و کنترل سلول‌های بنیادی امکان شگرف و غیر قابل تصوری برای دستیابی به مکانیسم‌های اصولی و توسعه روش‌های تشخیصی و درمانی جدید برای بیماری‌های انسان فراهم کرده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب