جلوگیری از حمله کوسه ها به شناگران با فناوری جدید
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از IE، کوسههای سفید بزرگ، خطرناکترین و ماهرترین شکارچیان اقیانوس، برای یافتن طعمه به شدت به حس بینایی خود متکی هستند. با این حال، اتکای آنها به بینایی نیز میتواند آنها را در برابر یک ترفند هوشمندانه آسیب پذیر کند.
اکنون محققان دانشگاه مک کواری در استرالیا راهی را برای ایجاد اختلال در نشانههای بصری که کوسههای سفید بزرگ را جذب میکنند، کشف کرده اند. آنها با درک این که این کوسهها طعمه خود را چگونه تشخیص میدهند، یک فناوری غیر تهاجمی برای جلوگیری از حملات ابداع کرده اند.
محققان میگویند پژوهش آنها میتواند اساس و پایه فناوری غیرتهاجمی و جدید بازدارندگی کوسه برای محافظت از زندگی انسانها باشد.
کوسههای سفید بزرگ برای هدف قرار دادن و گرفتن طعمه هایشان مانند فوک ها، به قدرت بینایی و دید خود متکی هستند.
مطالعات قبلی نشان داده اند که کوسههای سفید بزرگ، کور رنگ هستند و دقت بینایی ضعیفی دارند. با این حال، آنها این محدودیتها را با توانایی قوی در تشخیص شکلها و خطوط کلی جبران میکنند.
شوربختانه، دید محدود یک کوسه سفید بزرگ، امکان تشخیص دقیق بین سایه نمای یک تخته موج سواری یا یک انسان و یک فوک را برای او دشوار میکند و همین امر این امر خطر حمله به انسان را افزایش میدهد.
محققان از یک راهبرد بقای هوشمندانه که توسط بچه ناوبان ماهیها استفاده میشود، الهام گرفته اند. این ماهیها در قسمت زیرین بدن خود، اندامهای تولید نور ویژهای به نام فتوفور دارند. هنگامی که این فتوفورها نور ساطع میکنند، سایه نمای ماهی مختل شده و تشخیص آنها را برای شکارچیان در برابر سطح روشنتر آب سختتر میکنند.
هدف محققان از تقلید از این راهبرد، کمتر دیده شدن موج سواران یا شناگران در سطح آب، برای کوسههای سفید بزرگ است.
فناوری جدید
دانشمندان استرالیایی طعمههایی به شکل فوک ساختند که چراغهای LED روی آن نصب شده بود. سپس آزمایشهای میدانی راهبرد ضد نور خود را در خلیج ماسل در آفریقای جنوبی، با جمعیت بالایی از کوسههای سفید بزرگ انجام دادند.
محققان برای جذب کوسه ها، طعمههای فومی به طول ۱.۲ متر را پشت یک قایق کشیدند. هنگامی که کوسهها به سمت طعمهها جذب شدند، پژوهشگران با پیکربندیهای مختلف نور LED سعی کردند سایه نمای طعمهها را مختل کنند. آنها قصد داشتند دریابند آیا آیا این نورها میتوانند کوسهها را از حمله منصرف کنند یا خیر.
جالب آنکه نوارهای نور - عمود بر حرکت طعمه - یک بازدارنده قوی در برابر حملات کوسهها بود.
پروفسور «ناتان هارت» «Nathan Hart» رئیس آزمایشگاه عصب زیست شناسی دانشگاه مک کواری، میگوید: «این چیزی شبیه یک شنل نامرئی است، با این تفاوت که ما جسم یا همان سایه نمای بصری را به قطعات کوچکتر تقسیم میکنیم.»
وی افزود: این یک تعامل پیچیده با رفتار کوسه است. نورها باید دارای یک الگوی خاص و یک روشنایی خاص باشند.
با تجهیز موج سواران به دستگاههای خلاقانهای که از فناوری نور LED استفاده میکنند، احتمال بروز خطر حمله کوسه بسیار کاهش مییابد. همچنین این فناوری میتواند محیط زیست اقیانوسی امن تری را برای کاربران آب فراهم کند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Current Biology منتشر شده است.
انتهای پیام/