ایجاد دو مرکز تحقیقاتی در حوزه پالایشگاهی و سیمان/ اجرای قانون جهش دانش بنیان با امضای دو تفاهم نامه
محمدعلی داستان، رئیس پارک علم و فناوری استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: پارک علم و فناوری استان مرکزی در حوزههای مختلف برنامه دارد. حوزهای که به طور جدی به آن ورود پیدا کرده ایم و قدم موثری هم برداشته ایم در ارتباط با صنایع پالایشگاهی و حوزه سیمان است. اخیرا تفاهم نامهای با صنایع مادر و بزرگ کشور در جهت اجرای قانون جهش دانش بنیان امضا کرده ایم. با انعقاد این تفاهم نامه عدد و رقم اقتصادی صنایع بزرگ کشور پالایشگاهی و سیمان وارد حوزه دانش بنیان میشود.
وی افزود: حوزه دانش بنیانها بدون حمایت صنایع بزرگ نمیتواند رشد پیدا کند. در حقیقت اقتصاد کشور با کمک این صنایع معنا پیدا میکند. این صنایع باعث حرکت شرکتهای دانش بنیان میشوند. در مقابل این صنایع نیز از ظرفیتهای بزرگ این شرکتها استفاده میکنند.
وی اظهارکرد: این دو صنعت بزرگ آشنایی کافی با فناوری دارند و تصمیم گرفته اند در کنار پارک علم و فناوری استان مرکزی به حوزه فناوری کمک کنند و با سرمایهگذاری در این پارک سبب رشد شرکتهای دانش بنیان شوند بدین منظور دو مرکز تحقیقات فناوری پیشرفته در حوزه پالایشگاه و مرکز تحقیقات پیشرفته در حوزه سیمان و مصالح هوشمند ساختمانی راه اندازی خواهد شد.
وی تصریح کرد: این مراکز قرار است نیازهای صنایع پالایشگاهی و حوزه سیمان را برطرف کنند. در گام نخست تفاهم نامهای میان پارک علم و فناوری و صنعت امضا شد. در گام بعدی این تفاهم نامه باید به تایید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان برسد. پس از تایید معاونت علمی، سرمایه گذاری این شرکتها در پارک علم و فناوری از طریق سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) یا صندوق نوآوری و شکوفایی انجام خواهد شد.
وی یادآورشد: طبق برنامه ریزیها باید طی سه سال این سرمایه گذاری انجام شود، اما گام اصلی و اصلیترین مسئله طی کردن مراحل بعدی است. مراحل بعدی را باید به سرعت انجام دهیم یعنی با کمک معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و صندوق نواوری و شکوفایی این مراحل را به سرعت جامع عمل بپوشانیم.
داستان با اشاره به نقش تاثیرگذار این تفاهم نامه در اقتصاد کشور گفت: تاثیر اجرای این برنامه زمان بر است. اگر بر فرض هر کدام از این صنایع ۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری داشته باشند، ۴۰۰ میلیون تومان عدد بزرگی نمیشود، اما به دلیل اینکه حوزه دانش بنیان و راهبردی در کشور است، اتفاقا عمر خیلی زیادی به همراه خواهد داشت.
به گفته وی، با این میزان سرمایه گذاری میتوانیم برای قشر تحصیلکرده جامعه_نه عادی_ فرصت شغلی ایجاد و از فرار نخبگان پیشگیری کنیم. شاید ایجاد اشتغال برای هزار نفر مردم عادی جامعه عدد زیادی نباشد، اما اشتغال زایی برای هزار نفر نخبه عدد زیاد و تاثیرگذاری است. هدف اصلی این مراکز کمک به جامعه نخبگانی و دانش بنیان و نگهداشت نخبگان در کشور است.
تقویت فناوریهای نرم و صنایع خلاق در استان مرکزی
رئیس پارک علم و فناوری استان مرکزی افزود: در حال حاضر پارک علم و فناوری استان مرکزی ۲۵۰ شرکت فناور و دانش بنیان دارد؛ بیش از ۱۸۰ هزار شرکت دانش بنیان در استان مرکزی وجود دارد که تنها ۵۰ درصد از این شرکتها در پارک علم و فناوری استان مرکزی مستقر هستند. برخی از شرکتهای دانش بنیان نیز در ساوه به فعالیت میپردازند. بناداریم در ساوه نیز خدماتی ارائه دهیم تا میزان درصد شرکتهای وابسته به پارک علم و فناوری استان مرکزی افزایش پیدا کند.
وی اظهارکرد: استان مرکزی استانی صنعتی و کشاورزی است از اینرو شرکتهای گسترده و قوی در زمینه کشاورزی، نفت و گاز دارد. در تلاشیم حوزه فناوریهای نرم و صنایع خلاق این استان را نیز فعال کنیم، زیرا استان مرکزی مهد مفاخر بزرگی مانند حضرت امام خمینی (ره) بوده است. برخی از شهرستانهای این استان نیز مانند شهرستان آشتیان در حوزه نرم مانند صابون سازی بسیار قوی اند و مفاخر برجستهای در این حوزه دارند.
وی تاکید کرد: همچنین حوزه فناوریهای نرم و صنایع خلاق میتواند نقش زیادی در اشتغال زایی زنان و زندانیها ایفا کند. به عنوان مثال یکی از مدیرعامل یکی از شرکتهای پارک علم و فناوری استان مرکزی خانمی است که در حوزه صنایع خلاق به علم تجاری سازی رسیده و باعث شده ضمن اشتغال زایی بانوان برای زندانیان کشور نیز اشتغال ایجاد کند. اغلب صنایع دستی دچار مشکل مالی و بازاریابی هستند، اما اکنون صنایع دستی مستقر در پارک علم و فناوری این استان به واسطه توانمند شدن شان دیگر با این چالشها مواجه نیستند.
داستان به میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان پارک علم و فناوری استان مرکزی اشاره کرد و گفت: بحث صادرات در همه حوزهها بسیار با ارزش است، اما در حوزه دانش بنیانها بسیار با ارزشتر است و باید رشد قابل توجهی داشته باشد. طبق آمارها سهم دانش بنیانها از اقتصاد کشور زیاد نیست. اکنون پارک علم و فناوری استان مرکزی برای تحقق این امر به شرکتهای دانش بنیان کمک میکند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر سهم شرکتهای دانش بنیان پارک علم و فناوری استان مرکزی از صادرات حدود ۲۰ میلیون دلار است. محصولات هایتک این پارک بازارهای هدف مختلفی دارند و اغلب به کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی صادر شده میشوند. البته بازار هدف شرکتهای دانش بنیان امکان دارد با گذشت زمان تغییر پیدا کنند. به عنوان مثال امسال شرکتها به راحتی به اروپا صادرات نداشتند، اما در مقابل بازارهای کشورهای آسیایی شان را تقویت کرده اند. در زمینه صنایع خلاق نیز بیشتر محصولات شرکتها به کشورهای همسایه صادر میشوند.
رفع چالشها با کمک بخش خصوصی
رئیس پارک علم و فناوری استان مرکزی به مشکلات شرکتهای دانش بنیان و فناور پرداخت و گفت: فراهم کردن امکانات زیرساختی از جمله مشکل اصلی همه پارکها به ویژه پارک علم و فناوری استان مرکزی است. اکنون مسیر دسترسی پارک علم و فناوری استان مرکزی با شهر زیاد است. کاری برای این فاصله نمیتوانیم انجام دهیم، اما پروژهای برای تسهیل دسترسی به این مسیر تعریف کرده ایم که مراحل انتهایی اش را طی میکند. اگر این مشکل برطرف شود و اتوبوسرانی سرویسی را برای دسترسی اختصاص دهد، رفت و آمد نیروهای جوان استان به پارک راحتتر میشود.
وی افزود: چالشهای زیرساختی خط دهی تلفن همراه نیز از دیگر مشکلاتی است که درصدد رفع آن برآمده ایم. خوشبختانه مشکل زیرساختی ایرانسل برطرف شده، اما هنوز همراه اول در این زمینه با ما همکاری نداشته است. مشکل اینترنت شرکتها را نیز برطرف کرده ایم. اکنون شرکتها به واسطه شبکه فیبرنوری اینترنت پر سرعتی دارند. همچنین با کمبود فضای کارگاهی مواجه هستیم. پارک علم و فناوری این استان برای رفع این نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت برنامه ریزیهایی انجام داده است.
داستان در پاسخ به این سوال که تخصیص بودجه مناسب چقدر میتواند در رفع این چالشها تاثیرگذار باشد، گفت: هرچند امسال در مقایسه با سال گذشته بودجه پارکهای علم و فناوری افزایش ۲۰ درصدی داشته است، اما بودجه کل پارکهای علم و فناوری قابل قیاس با یکی از دانشگاههای کشور نیست از اینرو پارکهای علم و فناوری در تلاش اند بخش خصوصی را درگیر کنند تا درآمدزایی داشته باشند.
وی بیان کرد: قطعا در این مسیر با کمک دستگاههایی مانند معاونت علمی وفناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و وزارت عتف تلاش میکنیم مشکلات بودجهای پارک علم و فناوری را کمتر کنیم. بودجههایی که صرف کل هزینه پارکهای علم و فناوری (نه تنها زیرساخت ها) میشود.
وی در پایان گفت: پارکهای علم و فناوری نسبت به دانشگاهها قدمت کمتری دارند و نو ظهور هستند. هنوز بسیاری از دستگاهها با وظایف، رویکرد و اهداف پارکهای علم و فناوری آشنا نیستند. این امر کاملا طبیعی است. عمر دانشگاههای دنیا قرنهای متمادی است، اما از عمره دره سیلیکون ولی و پارکهای علم و فناوری در دنیا یک قرن میگذرد. باید چالشهای این حوزه با حوصله رفع شود و روز به روز شاهد روند رو به رشد پارکهای علم و فناوری در کشور باشیم.
انتهای پیام/