دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 مهر 1403 - 12:14
حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی نهاوندی:

رسالت علمی حوزه‌ها اقتضاء می‌کند که برای نقش‌آفرینی موثر در عرصه‌های مهم سیاست‌گذاری آماده باشند

رسالت علمی حوزه‌ها اقتضاء می‌کند که برای نقش‌آفرینی موثر در عرصه‌های مهم سیاست‌گذاری آماده باشند
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه‌های علمیه برای اینکه داشته‌های علمی و پژوهشی خود را به نظام متصل کنند نیاز به پل‌های ارتباطی دارند و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی یکی از این نقاط اتصال است.
کد خبر : 934619

به گزارش خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی نهاوندی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ارتباط حوزه‌های علمیه با نظام سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری باید به‌صورت نظام‌مند و تعریف‌شده باشد، گفت: باید نظریه‌پردازی فقهی و ابعاد نظارتی حوزه‌های علمیه از بستر ساختار موجود به بدنه نظام مانند قانون‌گذاری منتقل شود.

حجت‌الاسلام نهاوندی در دیدار با برخی از مسئولان حوزه علمیه خراسان تأکید کرد: بدون تردید، حوزه‌های علمیه برای اینکه داشته‌های علمی و پژوهشی خود را به نظام متصل کنند و آن عقبه بزرگ و پیشینه تئوری‌پردازی بتواند در عرصه نظام و حاکمیت خود را نشان دهد، نیاز به پل‌های ارتباطی و کانون اتصال با نظام را دارد، متأسفانه تا قبل از تأسیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، هیچ وحدت رویه و سازوکار بهره‌گیری از حوزه‌های علمیه در ساختار نظام آن‌گونه که باید تعریف نشده است.

وی ادامه داد: گاهی ارتباطات حوزه با بدنه نظام به‌صورت حضور شخصیت‌های روحانی در برخی مناصب و جایگاه‌ها و گاه به‌صورت موردی ارتباط پژوهشکده‌ای یا موسسه‌ای صورت می‌گرفت، اما در حقیقت اینها تنها تک‌مضراب‌ها و حرکت‌های نقطه‌ای بود و بر اساس یک نگاه سیستمی، ساختاری و فرآیند تعریف‌شده صورت نمی‌گرفت.

دکتر نهاوندی تأکید کرد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی یک نقطه اتصال مهم و مؤثر برای حوزه‌های علمیه و نظام است، و رسالت علمی، تبلیغی و آموزشی حوزه‌ها اقتضاء می‌کند که خود را برای این ارتباط و نقش‌آفرینی مؤثر در عرصه‌های مهم سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری آماده کنند.

استاد درس خارج فقه و اصول حوزه‌های علمیه به‌عنوان نمونه تصریح کرد: ورود فقه تقنین و امتداد بخشی آن به درس خارج و دستگاه فقاهت می‌تواند یکی از مسائل مهم و تأثیرگذار در عرصه آموزش باشد که جای آن امروز بسیار خالی است.

دکتر نهاوندی حوزه علمیه خراسان را از حوزه‌های بزرگ و تأثیرگذار جهان تشیع دانست و گفت: این حوزه بزرگ با ظرفیت‌های فقهی، علمی و دانشی و نخبگانی بهره‌مندی از اساتید، نخبگان و شخصیت‌های تأثیرگذار می‌تواند نقشی مهم و تعیین‌کننده در عرصه‌های تقنین ایفا کند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس یادآورشد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به‌عنوان یک ستاد انتظام بخش و راهبری این آمادگی را دارد که در عرصه‌های مختلف تقنینی فعالیت‌های مشترکی را با حوزه علمیه خراسان آغاز کند.

دکتر نهاوندی گفت: حوزه‌های علمیه امروز در بخشی از مسائل جدید مانند هوش مصنوعی و نانو تکنولوژی‌ها، وارد عمل شده و افراد زیادی در این حوزه‌ها تخصص پیدا کردند، پیشنهاد این است که موضوعات تقنینی هم در دایره آینده‌پژوهشی این شخصیت‌ها و حوزه‌ها ازجمله حوزه علمیه خراسان قرار بگیرد.

وی گفت: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برای «ساماندهی و حمایت از پایان‌نامه‌ها و رساله‌های سطح چهار حوزه با محوریت تقنین»، «مقدمه سازی برای برگزاری پنجمین کنفرانس بین‌المللی فقه و قانون در حوزه علمیه خراسان»، استفاده این حوزه بزرگ از ظرفیت مدرسه‌های پارلمانی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و همچنین انتشار مقالات پژوهشگران و نخبگان حوزه علمیه خراسان در مجله علمی ترویجی دین و قانون (به‌زودی علمی پژوهشی خواهد شد) آمادگی کامل دارد.

دکتر نهاوندی بیان داشت: ما به‌عنوان ستاد سازمانی نهاد روحانیت این اقدامات و بستر‌های تعاملات را فراهم کنیم، این آمادگی را داریم که در بخش‌های مختلف از ظرفیت حوزه علمیه خراسان استفاده شود.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین فتح‌اللهی و حسن بوژمهرانی مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان و مسئول گروه برنامه‌ریزی‌های کلان دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان گزارشی از فعالیت‌ها را ارائه دادند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب