لیسا با سقوط آزاد به صدای سیاهچالهها گوش میکند + ویدئو
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Space.com، آنتن فضایی تداخلسنج لیزری یا LISA نامی است که برای ابزاری بسیار عجیب انتخاب شده است. این ابزار یک فضاپیماست که براساس تئوری نسبیت اینشتین ساخته شده است و در شرایطی که یک سقوط آزاد فیزیکی کامل داشته باشد، میتواند امواج گرانشی موجود در کائنات را اندازهگیری و رصد کند.
سقوط آزاد کامل از دیدگاه فیزیک حالتی است که شیء تحت تأثیر هیچ میدان گرانشی اضافی قرار ندارد و تنها یک میدان مشخص روی آن اثر میکند. بهعنوان مثال وقتی چیزی از بالای یک ساختمان به سوی زمین سقوط میکند، همزمان هم اثر جاذبه ماه، هم خورشید و هم مقاومت هوا روی این حرکت او قابل مشاهده است.
براساس اعلام سازمان فضایی اروپا، فضاپیمای لیسا دارای دو مکعب از جنس پلاتین و طلاست که در حالت سقوط آزاد میتوانند امواج گرانشی موجود در کائنات را اندازهگیری و رصد کنند.
روش کار این فضاپیما به این شکل است که ابتدا پس از پنج ماه طی مسافت، در نقطه مناسبی از از فاصله بین زمین و خورشید مستقر شد (مدار L1) سپس این دو مکعب بدون اثر میدانهای گرانشی قادر به دوران هستند که این موجب میشود امواج گرانشی رها شده در فضای بیکران را حس کنند و به آن واکنش نشان دهند. در مرحله بعد حسگرهای لیزری این فضاپیما این گرانشها را ثبت و به دادههای قابل تحلیل تبدیل میکند.
اهمیت این تحقیقات به این دلیل است که در فضای بیکران بسیاری از پدیدهها را نمیتوان با تلسکوپهای معمول رصد کرد؛ علت این موضوع این است که پدیدههایی مانند برخورد دو سیاهچاله یا تپشهای یک ابرنواختر در فاصلهای بسیار دور، هیچ نوری به نزدیکی ما نمیفرستد اما امواج گرانشی از این میدانهای فوق قوی ساطع میشوند که در حالت بیوزنی کامل، قابل رصد هستند.
محققان امیدوارند با اتکا به موفقیتیهایی که از این پروژه به دست میآورند، نسل بعدی رصدگر گرانشی را در سال 2034 در مدار دورتری نصب و با آن به صدای جاذبههای کائنات گوش کنند.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
دانلود فایل صوتی
انتهای پیام/